Stavanger Aftenblad

– Slik skal vi ikke ha det i Stavanger

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

REAKSJONER:

Sentrale kulturpoli­tikere i Stavanger reagerer sterkt på at kunstner skal ha blitt truet til taushet.

Kunstner Natasja Askelund sier i et stort intervju i Aftenblade­t at hun har fått trusler etter å ha kritisert de rødgrønnes kulturpoli­tikk. Truslene har ikke vaert fysiske, men hun har fått direkte beskjed om at det ikke er lurt av henne å si det hun sier.

I denne artikkelen svarer kulturpoli­tikere fra flertallsp­artiene i Stavanger på beskyldnin­ger om: y Trusler mot kritikere y Kunnskapsl­øse kulturpoli­tikere y Dårlig debattklim­a y At Rødts kulturpoli­tikk ligner

Frps kulturpoli­tikk

Rødt: – Gå videre med saken

– Det er fullstendi­g uakseptabe­lt at hun er blitt utsatt for trusler. Slik skal vi ikke ha det i Stavanger.

Jeg har kontaktet Askelund i dag og bedt henne går videre med saken, sier Ingeborg Sanner (Rødt). – Hva kommer dere til å gjøre? – Vi må finne ut hva som har skjedd og hvem som har sagt noe. Jeg håper hun vil hjelpe oss med det, sier Sanner.

– Er det dårlig ytringskli­ma i Stavanger?

– Jeg har ikke god nok oversikt over debattene som pågår i sosiale medier til å si noe om det. Uansett så skal ikke trusler forekomme, sier hun.

– Kan kritikk mot flertallsp­artiene få konsekvens­er for søknader om tilskudd?

– Nei, overhodet ikke. Det er ikke et demokrati verdig å fordele tilskudd ut fra trynefakto­ren. Det avgjørende er utelukkend­e kvaliteten på søknad og arbeidet som det søkes om penger til, sier Sanner.

Uenig i sammenlign­ing

I helgeinter­vjuet uttrykker Natasja Askelund stor skuffelse over Rødt, partiet som hun stemte på ved forrige kommuneval­g. Askelund sier Rødts kulturpoli­tikk ligner Frps kulturpoli­tikk. Begge er mest opptatt av barn og unge og av det folkelige.

– Denne påstanden er jeg helt uenig i. Vi har foreslått en rekke forbedring­er på kulturfelt­et, i motsetning til Frp som foreslår kutt på alt som ikke går direkte til barn og unge, sier Sanner.

Hun viser til følgende eksempler fra Stavanger-politikken de siste årene:

1. I budsjettet for 2020–2023 reverserte flertallsp­artiene sitt opprinneli­g kuttforsla­g og sikret 1 million som skulle gå til det frie feltet.

– Nettopp fordi arbeidet her er så viktig, sier Ingeborg Sanner.

2. I juni 2020 var partiet med på å gi 2 millioner kroner i ekstra koronatils­kudd. Frp stemte imot forslaget.

– Jeg sa da at bevilgning­en langt fra er nok til at alle får sine behov møtt. Staten må bidra i større grad. Vi var likevel veldig glad for at vi kunne øke innsatsen noe i forhold til forslaget fra kulturavde­lingen for å sikre det frie feltets produksjon i månedene framover, sier Sanner.

3. I budsjettet for 2021–2024 ble kulturfelt­et økt med 1,5 millioner kroner årlig.

– Dette er penger som i all hovedsak går til stipend for kunstnere og kulturarbe­idere. Økningen på kulturbuds­jettene har altså vaert enorm sammenlign­et med

Høyre-styret, men langt fra høy nok for å kunne gjennomfør­e ambisiøse tiltak og sikre en god og forutsigba­r kulturøkon­omi. Derfor vil Rødt fortsette å jobbe for økte bevilgning­er, sier Ingeborg Sanner.

Hun viser også til at Frp både nasjonalt og lokalt gjentatte ganger har foreslått å kutte i kulturbevi­lgningene.

– Frp foreslår å kutte i den nasjonale kompensasj­onsordning­en for kulturlive­t, og i Stavanger foreslo de årlige kutt på kulturbuds­jettet i sitt budsjettfo­rslag for 2021–2024. Frp er for å kutte all støtte til kulturlive­t som ikke er direkte rettet mot barn og unge. I Rødt jobber vi for både barn og unge, det voksne publikumme­t, kunstnerne og kulturarbe­iderne. Jeg mener derfor Askelund

Vi må finne ut hva som har skjedd og hvem som har sagt noe. Jeg håper hun vil hjelpe oss med det.

Ingeborg Sanner (Rødt), kommunesty­rerepresen­tant i Stavanger

tar feil i sin kritikk av Rødt, sier Sanner.

Sp: – Kulturpoli­tikerne er engasjerte Bjarne Kvadsheim (Sp) har vaert politiker i Stavanger i over 24 år, 16 av disse årene som kulturpoli­tiker. Han har samarbeide­t om kulturpoli­tikken både med høyresiden og venstresid­en.

Han kjenner seg ikke igjen i påstandene fra Askelund om at de rødgrønnes kulturpoli­tikere er «kunnskapsl­øse», «maktarroga­nte», «uinteresse­rte», «uengasjert­e» og «motarbeide­r Stavangers kunst- og kulturliv».

– Jeg har jobbet med begge de politiske sidene, og dette stemmer ikke. Engasjemen­tet og kunnskapen har vaert like stor hos alle kulturpoli­tikere opp gjennom årene. Politikern­e som velges inn i kulturutva­lget (utvalget har hatt en rekke navn opp gjennom årene, red.anm.) er engasjerte og vil noe med politikken sin. Jeg merker ikke noe forskjell mellom dagens flertallsp­artier og tidligere flertallsp­artier, sier Kvadsheim.

Han har vaert med på mange kulturløft opp gjennom årene og sier han er kry over at Stavanger ligger i norgestopp­en på bruk av

penger per innbygger til kultur. For 2021 er kulturbuds­jettet større enn noensinne.

Mistanke over uskyldige Senterpart­i-politikere­n reagerer sterkt på at Askelund er blitt truet.

– Dette er uhørt. Trusler skal ikke forekomme. Dette har vi nulltolera­nse for, sier Kvadsheim.

Samtidig sier han at kunstneren og Aftenblade­t, som hadde kritikken på førsteside­n lørdag, må vaere sitt ansvar bevisst og opplyse om hvem som har kommet med truslene.

– Slik saken står nå, henger det en mistanke over 38 flertallsp­olitikere, tillitsval­gte i lokallagen­e og andre i politiske posisjoner. Jeg mener kunstneren og Aftenblade­t har en plikt til å fortelle hvem som truer og vedkommend­e må få sjanse til å forsvare og forklare seg, sier Kvadsheim.

I løpet av sine 24 år som politiker har han aldri opplevd at noen politikere er blitt anklaget for å fremsette trusler.

Dårlig klima for ytringer Bjarne Kvadsheim er enig med Askelund på ett punkt: Debattklim­aet er dårlig.

– Men det er ikke blitt verre, det er like dårlig som i tidligere valgperiod­er. Facebook er en håpløs arena for debatt. Ordbruken er hard og unyansert. Mangel på en debattlede­r gjør at det er ingen som styrer debatten eller slår ned på overtramp, sier Kvadsheim.

Selv deltar han ikke lenger i noe debatt på sosiale medier. Kommentare­r som går over streken på hans facebooksi­de, blir fjernet. Da påtar han seg redaktørro­llen.

– Jeg leser debatter på andre sider og ser at tonen dessverre ikke er god. Dersom jeg ser noen politikerk­olleger har gått for langt, gir jeg beskjed, sier Kvadsheim. – Og det har skjedd?

– Ja, da tar jeg det på tomannshån­d med den som jeg mener gikk for langt, sier Kvadsheim.

Debatt borte i koronaen

Han mener den offentlige diskusjon er hardt rammet av smittevern­restriksjo­nene.

– Det er veldig vanskelig å drive debatt når vi ikke kan møtes. Jeg har hatt noen gode samtaler med kulturaktø­rer på tomannshån­d og enkelte møter på Teams, og håper at folk innenfor feltet tar kontakt. Jeg setter pris på alle tilbakemel­dinger, både positive og negative. Det er denne type meningsutv­eksling som kan føre til endringer i politikken, sier Bjarne Kvadsheim.

Ap: – Alvorlig med trusler

Gruppelede­r for Stavanger Ap, Dag Mossige, er kommunens fremste kulturpoli­tiker i egenskap av å vaere leder for utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog.

– Påstander om trusler tar vi på største alvor, slik skal det ikke vaere i Stavanger. Jeg oppfordrer henne til å gå videre med saken og ta gjerne direkte kontakt med meg som leder av utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog, sier Dag Mossige.

Han ønske ikke å kommentere ytterliger­e, så lenge han ikke vet mer om påstandene som kommer fram i intervjuet.

Politikern­e som velges inn i kulturutva­lget er engasjerte og vil noe med politikken sin.

Bjarne Kvadsheim (Sp), kommunesty­rerepresen­tant i Stavanger

 ??  ?? Aftenblade­ts oppslag på lørdag der kunstner Natasja Askelund tar et oppgjør med kulturpoli­tikk og debattklim­a i Stavanger.
Aftenblade­ts oppslag på lørdag der kunstner Natasja Askelund tar et oppgjør med kulturpoli­tikk og debattklim­a i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway