Stavanger Aftenblad

Mot en grønnere økonomi?

-

Dagens lagbilde er fra NM-kampen mellom Brodd – Hardy (Bergen) på Stavanger stadion i 1936. Hardy vant 4-0. Som en ser var det folksomt, omkring 5000

DOKTORGRAD: Helge Lea Tvedt disputerer 2.3.2021 for ph.d.-graden ved Universite­tet i Bergen med avhandling­en «Towards a Greener Economy».

Tvedt har sett naermere på hvordan grønne verdier skapes, og hvilke prosesser og mekanismer som bidrar til grønn omstilling i naeringsli­vet. Forsknings­spørsmålet har blitt analysert fra tre ulike perspektiv­er: gründerper­spektivet, naeringskl­yngeperspe­ktivet og markedsper­spektivet.

Gründerper­spektivet er knyttet til konseptet grønt entreprenø­rskap. Der hvor grønt entreprenø­rskap tidligere ble assosiert med bestemte gründertyp­er drevet av idealisme og miljøhensy­n, viser funn fra dette prosjektet at grønne virksomhet­er ofte oppstår uten at miljøhensy­n har vaert drivende for utvikling av innovasjon­en virksomhet­en er tuftet på. Dette skyldes at innovasjon­ene har andre kvalitetsf­orbedringe­r som medfører betydelige miljøforde­ler. Det grønne blir på denne måten en viktig strategisk mennesker. Det var siste gang Brodd var i 3. NM-runde, hele 85 år siden.

Ifølge referat fra kampen spilte Hardy svaert mye uregelment­ert og hardt, komponent, selv om det først og fremst er andre egenskaper med innovasjon­ene som er de viktigste kommersiel­le driverne.

Videre har Tvedt undersøkt hvordan grønne naeringskl­ynger oppstår, og hvordan disse klyngene skiller seg fra tradisjone­lle naeringskl­ynger. Gjennom case-studier i San Diego, Dublin, og Graz viser forskninge­n at byregionen­e tradisjone­lt har hatt industriel­le og kunnskapsm­essige forutsetni­nger for å lykkes innenfor miljøtekno­logi, men at potensial for klyngedann­else først ble aktualiser­t av omstilling­sbehov og økt politisk oppmerksom­het. Klyngene har også en bredere naeringsst­ruktur og større aktørmangf­old enn det en vanligvis ser i tradisjone­lle naeringskl­ynger.

y Helge Lea Tvedt (f. 1988) kommer fra Bryne på Jaeren. Han har en mastergrad i økonomisk geografi (2012) fra Universite­tet i Bergen.

Han jobber for tiden som rådgiver ved naeringsav­delingen i Stavanger kommune, og er tilknyttet forsknings­institutte­t NORCE avd. Samfunn.

 ??  ?? Brodds formann, Arne Thorsen overrekker blomster til to Hardy-spillere som takk for deres innsats på det berømmelig­e Bronselage­t under OL i 1936.
Brodds formann, Arne Thorsen overrekker blomster til to Hardy-spillere som takk for deres innsats på det berømmelig­e Bronselage­t under OL i 1936.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway