Stavanger Aftenblad

– Nå kan vi puste med magen

-

OBERSTDORF: Johannes Høsflot Klaebo tok karrierens femte VM-gull på lagsprinte­n i Oberstdorf.

Etter et monsterryk­k i den siste bakken kunne Johannes Høsflot Klaebo juble for sitt femte VM-gull i karrieren og sitt andre i Oberstdorf.

Byåsen-løperen gikk sammen med Erik Valnes på lagsprinte­n, og selv om sprintkomp­isen vekslet noen meter bak knallsterk­e Aleksandr Bolsjunov før den avgjørende etappen, viste Klaebo at han er verdens raskeste skiløper.

24-åringen fra Trondheim hentet inn Gleb Retivykh, før han vartet opp med et enormt rykk i den siste motbakken. Både russeren og finske Joni Maki ble distansert, og dermed kunne den norske leiren juble for nok et VM-gull i solfylte Oberstdorf.

Finland ble nummer to og Russland tre.

– Var skuffet i går

– Nå kan vi puste med magen. Dette var et fantastisk løp av gutta. Rykket på slutten var supert.

Det sier mamma Elisabeth

Høsflot Klaebo etter gulløpet. Under mesterskap­et snakker hun lite med skistjerne­n, men noen telefonsam­taler og meldinger blir det. Stort sett er det pappa Haakon og morfar Kåre Høsflot gullvinner­en har kontakt med under mesterskap­et.

Etter fjerdeplas­sen på skiathlon, forteller mamma Klaebo om en skuffet sønn.

– Vi snakket sammen i går. Selv om han gikk et fantastisk løp og et av sine beste distansere­nn i karrieren, var han skuffet. I et mesterskap er det ikke sure fjerdeplas­ser som gjelder. Samtidig er det sånn det skal vaere i dette gamet. Vil du bli best, kan du ikke vaere fornøyd med slike resultat.

– I dag viser Johannes hvor god han er til å takle presset og forventnin­gene. Han har et utrolig bra hode. Og han er i kjempeform. Gårsdagen kostet mye, men han så ikke preget ut i det hele tatt.

– Magisk følelse

Klaebo selv bekrefter at humøret ikke var på topp etter fjerdeplas­sen, men gullvinner­en fikk flere gode svar som ga ham selvtillit før lagsprinte­n:

– Jeg følte meg pigg i dag. Selv om jeg hadde ambisjoner om medalje på skiathlon, viste jeg at toppformen naermer seg.

Om det voldsomme rykket i den siste bakken, sier skistjerne­n dette:

– Jeg prøvde å finne min egen vei opp bakken. Og der jeg trøkket til var det skarpere føre enn der russeren gikk. Da jeg dro til kjente jeg at det svarte bra. Jeg fikk beskjed om å bare kjøre på, og da jeg snudde meg på oppløpet fikk jeg en magisk følelse.

Etter planen skal Klaebo stå over 15-kilometere­n i fristil på onsdagen. Det betyr at det gjenstår to øvelser for Byåsen-løperen i Oberstdorf: Stafett og femmila.

– Nå blir det iallfall et par rolige dager. Da skal jeg komme meg på plussiden igjen, sier han.

– Skrekkslag­en

Etter å ha pratet med pressen, ble sprinttren­er oppringt av morfar Kåre Høsflot.

– Han var i godt humor. Det var en skikkelig gledesprat, sier Monsen til Adresseavi­sen.

Sprinttren­eren forteller at han visste Klaebos monsterryk­k ville komme.

– Og jeg antok at russeren ville bli skrekkslag­en både fysisk og psykisk med Klaebo tjue meter bak. Russeren ble jo også litt tvunget til å gå i idealspore­t, og der var det bløtt. Derfor ble det en fordel å gå der det var litt skarpere. Slike små marginer har mye å si.

Måtte glemme skuffelsen Mamma Klaebo forteller at det viktigste for skistjerne­n det siste døgnet har vaert å glemme fjerdeplas­sen fra skiathlon.

– Stegene han har tatt på distanse er enorme og svarene han fikk var gode. Men for Johannes var det viktig å bare glemme det løpet og fokusere på dagens lagsprint.

Både landslagst­rener Eirik Myhr Nossum og morfar Kåre Høsflot roste Klaebos prestasjon på 30-kilometere­n etter målgang lørdag. Nossum mente det var noe av det beste han hadde sett av Klaebo på distanse, mens morfar sa at fjerdeplas­sen var et bevis på at skistjerne­n har tatt steg.

 ?? RICHARD SAGEN ?? Johannes Høsflot Klaebo og Erik Valnes tok gull på lagsprinte­n foran Finland og Russland.
RICHARD SAGEN Johannes Høsflot Klaebo og Erik Valnes tok gull på lagsprinte­n foran Finland og Russland.
 ?? RUNE PETTER NESS ?? Mamma Elisabeth Høsflot Klaebo var til stede under OL i Pyeongchan­g i 2018, men har ikke muligheten til å se sønnen fra tribunepla­ss under Oberstdorf-VM på grunn av koronarest­riksjoner.
RUNE PETTER NESS Mamma Elisabeth Høsflot Klaebo var til stede under OL i Pyeongchan­g i 2018, men har ikke muligheten til å se sønnen fra tribunepla­ss under Oberstdorf-VM på grunn av koronarest­riksjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway