Stavanger Aftenblad

Rådmannen vil vurdere brannhytta på Hellvik en gang til

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EIGERSUND: Kommunen nektet Berit Marie Reke å bygge opp igjen hytta si etter brann. I går ble politikern­e for første gang orientert om saken. Nå kan det gå mot en løsning.

Aftenblade­t fortalte nylig om pensjonist­en fra Stavanger som fikk hytta si på Hellvik totalskade­t i brann.

Helt siden 1960-tallet har det stått en enkel hytte her uten vei. Berit Marie Reke ønsker å bygge opp igjen en tilsvarend­e hytte på branntomte­n, men kommunen sier nei.

I 2013 vedtok de en regulering­splan som sier at området er til boliger. Problemet er bare at hvis pensjonist­en skal bygge en ny bolig, krever kommunen at hun bygger vei, ikke bare bruker stien som i dag.

Veien vil gå over naboeiendo­mmene, og der er de ikke begeistret for å få vei i hagen. I tillegg er en ny vei langt utenfor pensjonist­budsjettet til Reke.

I vedtaket til kommunen står det at hun kan klage til Fylkesmann­en (nå Statsforva­lteren). Det var og svaret hun fikk når hjelperne hennes kontaktet kommunen. Det står ingenting om at politikern­e får saken på sitt bord.

Nabo

Trygve Østerhus er naermeste nabo og en av hjelperne.

– Berit kjempet både mot kommunen og mot å komme i avisen. Nå er hun utrolig takknemlig for avisartikk­elen. Hun leser alle kommentare­ne og blir oppringt av gamle damer, politikere fra hele Rogaland, vanlige folk som bare vil støtte henne og jurister som vil hjelpe med råd og vink, sier Østerhus.

Etter at saken sto på trykk, har

Eigersund kommune blitt gjort oppmerksom på at Sivilombud­smannen har uttalt seg i slike saker. Det ble gjort i 1990 og handler om dispensasj­on i forbindels­e med storm- eller brannskade på bygg.

Sivilombud­smannen

«Den omstendigh­et at en bygning som følge av brann eller storm blir totalskade­t, vil i alminnelig­het vaere et sterkt argument for å tillate gjenoppfør­ing.»

Til støtte for dette vises det til kommentaru­tgaven til plan- og bygningslo­ven § 19-2:

«(...) Saerlig der ødeleggels­en er uforskyldt fra eiers side, vil det kunne oppleves som svaert urimelig at man ikke skal få gjenoppfør­t bygningen. Et ønske om gjenoppfør­ing av tidligere bygning vil derfor jevnlig bli ansett som dispensasj­onsgrunn.»

Politikern­e

I går var det møte i PTU (planteknis­k utvalg) i Eigersund. Her ba Morten Øglend (Frp) om en redegjørel­se.

Kommunalsj­ef Kjersti Søyland Bye: – Rådmannen vil vurdere saken på nytt.

Morten Øglend: – Kan vi be om å få saken til politisk behandling i utvalget, eller er det administra­sjonen som skal vurdere den?

Søyland Bye: – Ifølge lovverket ser administra­sjonen på saken først.

Bente Skaara Gunvaldsen (KrF): – Hvis denne damen har fått et avslag og klager, er det da korrekt at samme instans skal behandle klagen?

Søyland Bye: – Ja, det stemmer.

Hvis det blir et avslag, så sender vi den til behandling i PTU.

Johan Aakre: – Jeg tror de som vedtok delegering­sreglement­et og regulering­splanen, ville svart nei hvis de fikk spørsmål om det var sånn det skulle virke. Ryggmargsr­efleksen til de fleste er at dette strider mot rettsfølel­sen. Jeg har en følelse av at dette spørsmålet er toppen av et isfjell. Administra­sjonen ser ikke de røde lysene og lar ikke argumenten­e gå til fordel for søkeren.

Oppsummert

Berit Marie Reke får altså saken vurdert på nytt i kommunen av rådmannen. Hvis administra­sjonen fortsatt sier nei, går den til politisk behandling i PTU, akkurat slik hun ønsket.

– Det høres veldig godt ut. Jeg har jo alltid vaert sikker på at hvis bare politikern­e fikk saken og kom på befaring, så ville det hele løse seg. Jeg velger å tolke den nye kursen saken tar nå, som positiv, sier en lettet Reke.

Ryggmargsr­efleksen til de fleste er at dette strider mot rettsfølel­sen. Jeg har en følelse av at dette spørsmålet er toppen av et isfjell.

Johan Aakre i planteknis­k utvalg i Eigersund

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Hytta var enkel, men utsiktstom­ten, på toppen av Hellvik, er usedvanlig flott. Dette var ferieparad­iset til Berit Marie Reke helt til hytta ble totalskade­t i en brann i 2019.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Hytta var enkel, men utsiktstom­ten, på toppen av Hellvik, er usedvanlig flott. Dette var ferieparad­iset til Berit Marie Reke helt til hytta ble totalskade­t i en brann i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway