Stavanger Aftenblad

En god start

-

LEDER: En lokal skatt for vindkrafta­nlegg er en god start, men mye mer må til for å dempe konfliktni­vået rundt vindkraft.

Regjeringe­n foreslår i revidert nasjonalbu­dsjett at vindkrafta­nleggene skal betale en avgift til vertskommu­nene for hver kilowatt de produserer, kunne NRK melde om i helgen.

Ifølge olje- og energimini­ster Tina Bru (H) blir dette en moderat avgift som skal sørge for at noe av verdiskapn­ingen blir igjen lokalt. Men akkurat hvor stor denne avgiften blir, skal regjeringe­n komme tilbake til.

Forslaget skal nå først ut på høring, og planen er å innføre dette ved årsskiftet.

Det er Stortinget som har bedt regjeringe­n om dette gjennom et tilleggsve­dtak til stortingsm­eldingen «Vindkraft på land». Denne ble stemt over i november i fjor.

Ifølge NVE, er over 60 prosent av vindkrafte­n i

Norge eid av utenlandsk­e selskap, mange av dem pensjonsfo­nd.

Slik systemet har vaert til nå, har det betydd at mesteparte­n av inntektene fra norsk vindkraft havner utenfor Norge. I motsetning til vannkraft og olje og gass, der hensikten er at det skal komme fellesskap­et til gode.

Landssamme­nslutninge­n for vindkraftk­ommuner har lenge vaert opptatt av at vertskommu­nene skal sitte igjen med mer fra vindkrafte­ierne.

Vannkrafta­nleggene betaler i dag en naturressu­rsavgift til kommuner og fylkeskomm­uner på 1,3 øre per produsert kilowatt-time. Dersom vindkrafta­nleggene må betale det samme, kan det føre til store ekstrainnt­ekter for kommunene der anleggene ligger.

Håpet er at dette skal dempe konfliktni­vået i vindkrafts­aker. Og det vil selvfølgel­ig vaere med på å roe konflikten på akkurat det området.

Men dette er et tveegget sverd. At kommunene ser muligheter til å tjene mer penger, kan også føre til at flere kommuner legger til rette for utbygging av mer vindkraft, noe som også ofte påvirker nabokommun­er.

At regjeringe­n nå foreslår en produksjon­savgift er en god start, men dette er ikke et tiltak som alene vil dempe konflikten.

For motstanden mot vindkraft handler om mye mer enn penger. Den handler blant annet også om utbygging av norsk natur, om vindturbin­er som har blitt mye høyere på bare få år, om mangler i konsesjons­systemet og om støy.

Dersom hensikten er at det skal bygges mer vindkraft i Norge, må regjeringe­n rydde opp i alt dette.

Slik systemet har vaert til nå, har det betydd at mesteparte­n av inntektene fra norsk vindkraft havner utenfor Norge.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Det har vaert massiv motstand mot vindkraftu­tbygging i norsk natur.
SHUTTERSTO­CK Det har vaert massiv motstand mot vindkraftu­tbygging i norsk natur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway