Stavanger Aftenblad

Slik blir 17. mai i Stavanger

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Det blir ingen 17. maiarrange­ment på skoler og ingen barnetog. Men korpsene spiller og veteranbåt­er skal også i år sørge for 17. maistemnin­g. men da vi naermet oss 17. mai, så vi at det ville bli for vanskelig, sier skolesjef Jørn Pedersen.

– Hvordan er det å ikke få arrangere barnetog for andre år på rad?

– Det er veldig spesielt, og mange er nok skuffet. Spesielt de yngste elevene og foreldrene deres. Dette er nok en ting de har gått glipp av, sier han.

Skolene kan imidlertid arrangere 17. mai-aktivitete­r i skoletiden i forkant av selve dagen. Men dette må vaere i tråd med føringene i smittevern­veilederen.

– Derfor blir det vanskelig å invitere foreldrene med. Da vil det vaere vanskelig å holde kohortene. Jeg håper likevel skolene vil klare å få litt god stemning, men det blir en spesiell 17. mai.

– Er du redd for at folk likevel samles på skolene 17. mai?

– Skolene har en viktig funksjon i naermiljøe­t, men jeg er ikke redd for at folk samler seg. Folk er veldig oppmerksom­me på hvilken situasjon vi er i, og jeg vil bli veldig overrasket over om det blir store ansamlinge­r av folk.

Forhåndsin­nspilt sending Klokken 12 blir det felles allsang av «Ja, vi elsker» i hele Norge. Ellers er de fleste arrangemen­ter uten spesifikt tidspunkt.

– Vi ønsker ikke å oppgi klokkeslet­tene for arrangemen­tene, fordi vi ikke ønsker at folk skal dukke opp, sier leder av 17. maikomitee­n i Stavanger, Ann Sesilie Tekfeldt.

Stavanger kommune legger ut en 17. mai-sending fra Ledaal på sine nettsider klokka 09.00. Det er forhåndsin­nspilt en seanse med lokale artister og profiler. Dette blir også lagt inn i Tv Vest sin 17. mai-sending som viser feiring fra Sør-Rogaland.

Det kan også bli korpsmusik­k flere steder i løpet av nasjonalda­gene.

– Flere korps har meldt at de vil spille i bydelene. Blant voksenkorp­sene er det mange som ikke har fått spille på et år, så vi vet ikke hvor mange som får til å opptre 17. mai, sier Tekfeldt. 17. mai-komiteen skal ha et siste møte mandag ettermidda­g, da vil det blir klart om det er flere som har registrert arrangemen­t.

Denne uka er det planlagt nettmøte med 17. maikomitee­n på Aftenblade­t.no, der du kan stille de spørsmålen­e du måtte ha om nasjonalda­gen her lokalt.

Anbefaler full fryseboks

– Hva oppfordrer du folk til å gjøre 17. mai?

– Jeg håper det blir godt vaer, og jeg håper at folk pynter seg og markerer høytiden med god mat og moro for ungene. Vi klarte ikke lage et godt nok opplegg for barna i fjor, så håper de voksne sørger for å gjøre stas på barna.

– Hvor mange is anbefaler dere i komiteen at barna skal få?

– Vi anbefaler at folk fyller opp fryseren med is og at barna får så mange som de ønsker.

Maks fem gjester hjemme Smittevern­overlege i Stavanger Ruth Midtgarden minner folk om de gjeldende reglene for sosial kontakt. Nå gjelder nasjonale koronaregl­er på Nord-Jaeren.

– I eget hjem kan man ha fem gjester. Dette gjelder både inne og ute, og forutsette­r at man hele tiden kan holde minst én meter avstand, sier Midtgarden.

Forrige uke kom regjeringe­n imidlertid med lettelser for dem som defineres som beskyttet. Det vil si: y Personer som er fullvaksin­ert. y Personer som har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter de fikk dosen. De må ha oppholdt seg i Norge de siste ti dagene. y Personer som har gjennomgåt­t covid-19-sykdom de siste seks månedene.

 ?? ANDERS MINGE ?? Storhaug skolekorps spilte ved Alders Hvile på Storhaug 17. mai i fjor.
ANDERS MINGE Storhaug skolekorps spilte ved Alders Hvile på Storhaug 17. mai i fjor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway