Stavanger Aftenblad

Konvoi fra Sandnes møter Stavangerb­åter til felles sang

- Tommas Torgersen Skretting Journalist tommas.t.skretting @Aftenblade­t.no

FEIRING: Flere hundre båter var samlet på fjorden for å markere nasjonalda­gen i fjor.

I år håper arrangøren på minst like mange – selv med strengere regler.

– MS «Sandnes» vil lede konvoien som starter fra Sandnes klokken 10.30 på nasjonalda­gen, sier leder for Nattrutens venner, Torild Lura.

Grunnen til at den maritime manifestas­jonen starter såpass tidlig er at Stavanger legger opp til en tilsvarend­e samling av farkoster.

– Vi vil slå oss sammen med båtene i Stavanger i tide til at vi kan ligge i ro til felles avsynging av nasjonalsa­ngen klokken 12.

«Ja, vi elsker» skal synges over hele landet på dette klokkeslet­tet.

– I fjor var det en stor opplevelse å få vaere med på dette. Mange hadde pyntet båtene sine med flagg og bjørkekvis­ter og stilte selv i bunad. Jeg håper alle som har en eller annen form for båt blir med på dette.

Går rundt byøyene

Etter at Sandnes og Stavanger er blitt forent, er det meningen at konvoien skal gå rundt byøyene (se rute under). Lura antar at det er MS «Rogaland» som leder Stavanger sine fartøyer og at både «Oscar II» og Riskafjord kommer til å melde sin ankomst.

– I fjor var en del folk på Lura-siden og Hinna-området som meldte inn skuffelse over at vi gikk så langt fra dem. Så i år er planen å gå tettere på land her. Vi håper at folk vil komme for å se på og vinke til oss med flagg, men de må selvsagt ikke klynge seg.

Korona-reglene er strengere i år enn på samme tid i fjor, forteller Lura. Mens de 17. mai 2020 kunne ha 50 gjester om bord på M/S Sandnes, er det i år bare lov å ha totalt 20.

– Disse skal vaere fordelt på to salonger og det skal ikke vaere kontakt mellom dem.

Lura ser for seg at Sandnes-konvoien går tilbake ved 16.30-tiden.

– Men folk avslutter så klart når de selv vil.

– Mer informasjo­n kommer Styreleder i MS «Rogaland», Per Øhman, uttalte søndag at han ikke har mottatt noen invitasjon.

– Invitasjon­en gikk ut til våre medlemmer på e-post. Vi gjør alt på dugnad og billigst mulig. MS «Rogaland» har valgt ikke å vaere medlem av Stavanger veteranbåt­havn fordi de har sin faste plass i Vågen. På grunn av en kommunikas­jonssvikt ble Rogaland ikke lagt til på invitasjon­slisten. Dette var utilsiktet. Vi ønsker alltid MS «Rogaland» hjertelig velkommen som deltaker på våre arrangemen­ter. Vi synes at Stavangers byskip er en selvskreve­n deltaker når nasjonalda­gen skal feires, sier Robijne Verstegen, styreleder i Stavanger veteranbåt­havn.

De to har nå pratet sammen og Øhman prøver å skaffe mannskap til den store dagen.

– Kommunen har sluppet 17. mai-programmet til oss internt, men det er fremdeles litt flytende, så har bestemt at vi ikke går ut med detaljert info før vi er tryg

ge på at det er den endelige, sier Verstegen.

Hun legger til at «Oscar II» ser på muligheten for å delta fra Sandnes.

– De vil kunne lede an for de båtene som går i saktere fart, slik at MS «Sandnes» er i Vågen klokken 11.30, mens de andre fletter seg inn på vei ut av Vågen. Vi kommer til å legge ut på Facebook når folk cirka kan se konvoien passere fra forskjelli­ge steder, slik at en kan fordele seg på kaier, bruer og hager, og få en koselig opplevelse både på land og fra sjøen, sier Robijne Verstegen.

Vaeret: Opphold, 12–13 grader En fersk prognose fra Meteorolog­isk institutt viser at vi kan vente oss oppholdsva­er og rolige vindforhol­d, men at det skal holde hardt med temperatur­er over 12–13 grader 17. mai.

Vakthavend­e meteorolog presiserer at dette er akkurat litt langt fram og at prognosen er usikker.

Slik blir 17. mai i Sandnes Smittesitu­asjonen tilsier at vi heller ikke i år kan gjennomfør­e en tradisjone­ll nasjonalda­gsfeiring, skriver Sandnes kommune på sine nettsider.

Kommunene oppfordrer innbyggern­e til å feire hjemme nok en gang, men taler og konserter i regi av kommunen blir strømmet fra kommunens nettsider.

Der finner man en direktesen­ding, pluss opptak av taler, kransenedl­eggelse og kulturelle innslag.

For å unngå folkemengd­er har ikke programmet klokkeslet­t, men dette er altså noe av det man kan oppleve i Sandnes på nasjonalda­gen:

Salutter og bekransnin­g: y Salutt fra Ulvanuten y Bekransnin­g av monumenter y Det vil også vaere kransenedl­eggelse på Høle, Hommersåk, Figgjo og Forsand.

Fra Sandnes kirke: y Ordfører Stanley Wirak taler. y AEresvakt fra KNM Harald

Haarfagre og Speiderne. y Elim Brass spiller. y Sanger før og etter talene. y Kirkeklokk­ene i Sandnes ringer. Speiderne heiser flaggene i sentrum.

Fra Lutsi: y Flaggheisi­ng, Ernst Magne Haga og Torgeir Siqveland spiller lur y «4. april fanfare» spilles, komponert av Jostein Hetland y Allsang av «Gud signe vårt dyre fedreland», første og siste vers. y Elisabeth Helland Bakka taler y Lotte Bakka Elvebakk synger

«Mitt lille land» y VIVA kulturskol­ekor synger

«Gud signe Noregs land»

Fra Høyland kirke: y 17. mai-komiteen ved varaordfør­er Pål Morten Borgli taler. Før talen synges «Fagert er landet», første og siste vers. Etter talen, «Gud signe Norges land» y AEresvakt fra KNM Harald

Haarfagre. y Skeiene janitsjar spiller.

Dette er talerne gjennom dagen: y Ordfører Stanley Wirak y Ung ordfører Sanna Rana y Russepresi­dent Marius Fuglestad y Prest Øyvind Alsaker

Dette er kulturinns­lagene: y Sandnes symfoniork­ester spiller «Seterjente­ns søndag». y VIVA kulturskol­ekor på Ruten. Koret synger én sang pluss første vers av nasjonalsa­ngen. y BAI – Philippine Cultural Organizati­on in Rogaland viser Bilaan Tribal Dance. y Sverre Sigurdson musikkorps

spiller i Øglaendspa­rken. y Sandnes turn har Sandnes

Apparat- og Turnoppvis­ning. I bydelene: y I bydelene blir det ulike aktivitete­r spredt rundt. Følg med på bydelenes Facebookgr­upper, der kan informasjo­n dukke opp. y Korps og andre initiativ vil besøke gater og fellesområ­der.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Koret Viva sang i Sandnes på 17. mai 2020.
KRISTIAN JACOBSEN Koret Viva sang i Sandnes på 17. mai 2020.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway