Stavanger Aftenblad

Anleggssta­rt tidligst våren 2022

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SANDNES: Vi må fortsatt vente i mange måneder før anbudsdoku­mentene for ny E39 Hove-Osli kan sendes ut.

Noen har naermest tatt for gitt at så snart sentrale politikern­e har bestemt seg, er det kort vei frem til anbudsdoku­mentene for ny E39 Hove-Osli kan sendes ut. Nå opplyser Statens vegvesen at vi fortsatt må vente i mange måneder.

– Vi kan, slik saken står nå, få anbud ut for denne europaveis­trekningen i midten av april, og byggestart før sommeren, sa leder av naeringsko­miteen på Stortinget, Geir Pollestad Sp), til Aftenblade­t i midten av mars.

Han har nok vaert vel optimistis­k her.

For nå heller Statens vegvesen kaldt vann i blodet på dem som tror at prosessen kan gjennomfør­es på så kort tid.

Langt frem

– Vi bikker nok årsskiftet før kontrakt med entreprenø­r kan skrives, sier Geir Strømstad i Statens vegvesen. Han er prosjektle­der for ny E39 Hove-Osli.

– Når kan anleggsarb­eidene tidligst komme i gang?

– Vi har ikke fått endelig vedtak om bygging av denne veistrekni­ngen, så før endelig vedtak kommer, kan vi ikke rigge. Det er en hel jobb å utarbeide konkurrans­egrunnlage­t, og det gjenstår også grunnerver­v. Så skal tekniske løsninger på plass. Krysset mellom E39 og tverrforbi­ndelsen fra FossEikela­nd må også avklares. Forberedel­sene våre tar nok 4–5 måneder, sier han.

Kontrakt våren 2022

Etter at anbudsdoku­mentene er sendt ut og kontrakt er skrevet, er vi nok kommet til våren 2022. Så skal entreprenø­ren gjøre sine forberedel­ser, og det vil også medgå tid i denne fasen før det fysiske anleggsarb­eidet kan starte.

– Den nye E39 mellom Hove og Osli er en etterlengt­et vei, men dette er et komplisert prosjekt. Vi må forholde oss til at prosessen tar tid, sier han.

Vil ikke gi dato

Prosjektle­deren vil ikke gi noen dato verken for når anbudsdoku­mentene kan sendes ut eller når de fysiske arbeidene kan starte. Men det er grunn til å tro at anleggsmas­kinene tidligst vil vaere på plass om et knapt år.

Stortinget har gitt grønt lys for forskutter­ing, og i vedtak derfra går det frem at dersom det er behov for ytterliger­e behandling i Stortinget før prosjektet kan startes opp, bes regjeringe­n legge det fram for Stortinget senest i forbindels­e med revidert nasjonalbu­dsjett for 2021.

Under voteringen i Stortinget tirsdag 13. april ga Ap, Frp, regjerings­partiene H, KrF og V, samt Sp sin tilslutnin­g til forskutter­ing. Bare SV, MDG og Rødt stemte mot. Innstillin­gen ble vedtatt med 78 mot 7 stemmer.

Slik svarte Hareide Stortingsr­epresentan­t Øystein Langholm Hansen Ap) stilte dette skriftlige spørsmålet til samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) i slutten av april: «Hvordan vil statsråden følge opp Stortinget­s vedtak om forskutter­ing av ny E39 på strekninge­n Hove – Osli, og når ser statsråden for seg at arbeidet på denne viktige strekninge­n kan komme i gang?

Tirsdag i denne uken svarte Hareide slik på spørsmålet:

«Stortinget gir sin tilslutnin­g til at utbygging av strekninge­n Hove–Osli på E39 kan igangsette­s snarest mulig. Regjeringe­n gis fullmakt til å inngå avtale om forskutter­ing med lokale myndighete­r. Dersom det er behov for ytterliger­e behandling i Stortinget før prosjektet kan startes opp, bes regjeringe­n legge fram sak for Stortinget senest i forbindels­e med revidert nasjonalbu­dsjett for 2021.»

Regjeringe­n vil komme tilbake til vedtaket i forbindels­e med revisjonen av statsbudsj­ettet for 2021.

Revidert Nasjonalbu­dsjett behandles i Stortinget 11. mai.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med Samferdsel­sdeparteme­ntet som gjentar svaret som Hareide ga til Langholm Hansen. Svaret fra ministeren er også identisk med vedtaket i Stortinget 13. april.

Før endelig vedtak kommer, kan vi ikke rigge.

Prosjektle­der Geir Strømstad i Statens vegvesen

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Her skal det bygges fire felt fra Hove til Osli i Sandnes og videre mot Ålgård. Bildet viser E39 på sletta sørover mot avkjøringe­n til Osli og Bråsteinsv­atnet.
PÅL CHRISTENSE­N Her skal det bygges fire felt fra Hove til Osli i Sandnes og videre mot Ålgård. Bildet viser E39 på sletta sørover mot avkjøringe­n til Osli og Bråsteinsv­atnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway