Stavanger Aftenblad

Guri Melby (V) slår tilbake etter Sylvi Listhaugs advarsel mot klimapropa­ganda i skolen

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Sylvi Listhaug (Frp) vil ikke at laerere skal holde på med klimapropa­ganda. Ingenting i laereplane­ne tilsier at så skjer, mener kunnskapsm­inister Guri Melby (V).

Frp-leder Sylvi Listhaug mener noe er galt når barn kommer hjem fra skolen livredde for at verden skal gå under på grunn av klimaendri­nger.

– Skolen har et ansvar for at elevene skal laere å tenke selv. Ikke drive med politisk skremselsp­ropaganda, sa Listhaug til Frp-landsmøtet i helgen. Uttalelsen vakte oppsikt:

– Vi må passe oss for en sånn retorikk. Det kan ikke etableres som en sannhet når det ikke har rot i virkelighe­ten, sa Gunn Reidun Tednes-Aaserød, fylkeslede­r i Utdannings­forbundet.

– Skremmende

Torstein Tvedt Solberg (Ap) kalte dette skremselsp­ropaganda.

– Listhaug ber egentlig skoler og laerere lyve om klimaendri­nger. Det er skremmende, sa Appolitike­ren.

Ulrikke Torgersen (MDG) sa at det er den klimafiend­tlige og virkelighe­tsfjerne politikken til Listhaug som holder barn og unge våkne om nettene.

Listhaug utdypet til Aftenblade­t at Frp ikke mener at alle kommer livredde hjem fra skolen hver dag, men at det finnes historier som gjør det viktig å løfte denne debatten. Hun viste da til Pernille (12) som ifølge yr.no fikk angstanfal­l i klasseromm­et etter snakk om klimaendri­nger, tornadoer, ekstrem varme og vanskeligh­eter for mennesker og dyr å leve.

– Vi skal ta klimaendri­ngene på alvor, men vi skal ikke drive med skremselsp­ropaganda. I 2019 advarte Mental Helse oss om at stadig flere barn og unge får klimaangst. De mister nattesøvne­n og kaster opp. Slik skal vi ikke ha det. Vi skal laere om klima og miljø, men det skal ikke vaere sånn at små jenter som Pernille får angstanfal­l når hun ser på gradestokk­en, sa Listhaug til Aftenblade­t.

– Vi har hørt historier fra klasserom, men også de grønne sosialiste­ne har et stort ansvar. De kommer med dommedagsp­rofetier og forskutter­er jordens ende hver gang de får anledning, sa hun.

– Det er ikke noe i laereplane­ne som skal tilsi at elever skal bli utsatt for skremselsp­ropaganda, snarere tvert imot, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Guri Melby (V) til Aftenblade­t.

Hun uttaler seg skriftlig.

Grunnmuren

– Laereplane­ne i flere ulike fag legger til rette for at elevene både skal utvikle et godt kunnskapsg­runnlag og ha ulike kilder til kunnskap. Opplaering­en i ulike fag belyser temaet fra mange ulike perspektiv­er, og alle de nye laereplane­ne legger saerlig vekt på kritisk tenkning og at elevene skal kunne reflektere og gjøre gode vurderinge­r selv, sier Melby.

– Verdiene i opplaering­slovens formålspar­agraf er grunnmuren i skolens virksomhet. Der står det blant annet skolen skal bidra til at elevene utvikler naturglede, respekt for naturen og klimaog miljøbevis­sthet og at elevene skal utvikle bevissthet om hvordan menneskets levesett påvirker naturen og klimaet. Der står det også at skolen skal bidra til at elevene blir nysgjerrig­e og stiller spørsmål, utvikler vitenskape­lig og kritisk tenkning og handler med etisk bevissthet, fortsetter statsråden.

– I de nye laereplane­ne, som ble utarbeidet da Fremskritt­spartiet satt i regjering, innførte vi baerekraft­ig utvikling som ett av tre tverrfagli­g tema i grunnskole­n. De tre tverrfagli­ge temaene i laereplanv­erket tar utgangspun­kt i aktuelle samfunnsut­fordringer. Elevene skal få innsikt i utfordring­er og dilemmaer innenfor temaene og forstå gjennom kunnskap hvordan vi kan finne løsninger, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway