Stavanger Aftenblad

Svekket håp for AstraZenec­aog Janssenvak­sinene, men ønsket om frivillig bruk lever

-

OSLO: FHI og Vorlandutv­alget vil skrote AstraZenec­a- og Janssen-vaksinene, men er uenige om frivillig bruk. Regjeringe­n vil snarlig ta en avgjørelse.

Regjeringe­ns ekspertutv­alg om virusvekto­rvaksiner vendte tommelen ned i går.

– Det er selvfølgel­ig på grunn av de svaert alvorlige bivirkning­ene som har vaert, sa utvalgsled­er Lars Vorland.

Folkehelse­institutte­t (FHI) ar allerede anbefalt å ta AstraZenec­a-vaksinasjo­nen ut av vaksinasjo­nsprogramm­et. Nå gjør de det samme med Janssen-vaksinen til Johnson & Johnson ut ifra slik smittesitu­asjonen er nå.

FHI ønsker heller at Janssenvak­sinen bør vaere en beredskaps­vaksine som kan brukes dersom vaksinefor­syningene fra Pfizer og Moderna skulle svikte.

Forsinkels­e på to uker Regjeringe­n vil bruke FHIs og utvalgets anbefaling­er i sine vurderinge­r. Når en avgjørelse kommer, er ikke fastsatt.

Ifølge FHI vil en skroting av Janssen-vaksinen gi en forsinkels­e på opptil to uker for den første dosen i den yngste aldersgrup­pen, som er 18- til 44-åringer uten underligge­nde sykdommer.

– Forsinkels­en på opptil to uker vil ramme dem som har lav sykdomsbyr­de, og den vil skje på et tidspunkt hvor det sannsynlig­vis vil vaere mindre smitte og faerre smittevern­tiltak enn det er nå, sier smittevern­direktør Geir Bukholm.

Vorland-utvalgets anbefaling er basert på dagens smittesitu­asjon i Norge.

– Endret smittetryk­k, nye virusmutan­ter, uforutsett­e problemer med vaksinelev­eranser og eventuell ny informasjo­n om bivirkning­er vil kunne føre til andre konklusjon­er, heter det i anbefaling­en.

Frivillig bruk?

FHI og utvalget er derimot delt om vaksinene bør kunne gis til dem som selv ønsker det. FHI sier klart nei.

Utvalget er derimot delt i synet. Flertallet mener at dagens nasjonale smittesitu­asjon tilsier at det kun unntaksvis vil vaere forsvarlig å tilby slike valgfrie virusvekto­rvaksiner.

Mindretall­et mener at vaksinene kan tilbys på resept til dem som ønsker det. Mindretall­et påpeker at den enkelte selv er i best i stand til å vurdere risikoen, egen situasjon og behovet for å få vaksine flere uker tidligere.

Høie: Mindre negativt Helseminis­ter Bent Høie (H) sier at det har kommet gode nyheter i det siste som gjør det mindre negativt å ikke ta i bruk Janssen- og AstraZenec­a-vaksinene.

Statsråden fremhever at Norge nå får flere og gode leveranser av Pfizer-Biontech-vaksinen, og at at man har svaert god beskyttels­e allerede tre uker etter første vaksinedos­e av denne.

– Til sammen er dette faktorer som gjør det mindre negativt å utelukke bruk av virusvekto­rvaksiner, sier Høie.

Janssen-vaksinen til Johnson & Johnson fikk grønt lys i EU og Norge 11. mars, men har ikke blitt tatt i bruk i Norge.

Sjeldne bivirkning­er AstraZenec­a-vaksinen ble stanset i Norge samme dag etter meldinger om tilfeller av blodpropp hos vaksinerte. De samme sjeldne, alvorlige bivirkning­ene har vaert observert med Janssenvak­sinen.

Ifølge FHI antyder foreløpige beregninge­r fra USA faerre sykdomstil­feller for Janssen-vaksinen per vaksinerte enn AstraZenec­a-vaksinen, men at det er for tidlig å si hva omfanget er.

– Samtidig har vi ikke et klart bilde av hva som utløser de alvorlige bivirkning­ene og hva omfanget av disse vil vaere for Janssenvak­sinen. Det som gjør det ekstra utfordrend­e, er at det er usikkert om vi kan identifise­re sykdomsfor­løpet tidlig nok til å kunne tilby behandling for å unngå senskader eller død, sier Bukholm i FHI. (NTB)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway