Stavanger Aftenblad

– Vi mister en hel time arbeidstid per mann per dag

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Lyse Kraft og Hydro vil vurdere egen skyssbåt på Lysefjorde­n, hvis dagens hurtiggåen­de kombibåt byttes ut med en tregere ferje.

– Vi er bekymret. Det er tatt for lite hensyn til de som må reise til jobb i Lysefjorde­n hver dag hele året til fordel for turisttraf­ikken som er frivillig og sentrert om sommeren, uttaler kommunikas­jonssjef Peter Schwarz på vegne av Lyse Kraft og Hydro.

Kolumbus og Lysefjorde­n Utvikling har foreslått ny ferjerute på Lysefjorde­n. En ny ferje med lav- eller nullutslip­p skal fra 2023 erstatte både kombibåten MS «Lysefjord» og den kommersiel­le turistferj­a.

Ved årsskiftet overtok Hydro Energi AS operatøran­svaret for

Lysebotn kraftverk, Breiava kraftverk, Tjodan kraftverk og Flørli kraftverk. De fire kraftverke­ne i Lysefjord-området skaper verdier for 600–800 millioner kroner hvert år.

I en høringsutt­alelse til Kolumbus opplyser Hydro at de sender 5–15 kraftverka­rbeidere og 1–3 biler på hver avgang med kombibåten MS «Lysefjord». Arbeiderne tar båten inn på morgenen, ut på ettermidda­gen.

Den nye ferjeruta skal etter planen ta minst 40 biler og 200 passasjere­r. Den må kunne gå fra Lauvik til Lysebotn på maksimalt 1 time og 45 min.

– Det er omtrent en halvtime lengre enn i dag fra Lauvvik til Lysebotn. Det vil si at vi i sum mister en hel en time arbeidstid per mann per dag, sier Peter Schwarz.

Større bruk av skyssbåter

Slik dagens kraftmarke­d fungerer starter produksjon­en ofte i morgentime­ne, når prisene er best.

Anleggene er fjernstyrt­e. Ved oppstart har Hydro i en del tilfeller behov for å ha personell til stede, fordi det ofte er da feil oppstår.

Dette har hittil vaert løst ved at båten ankommer Lysebotn i 7-tiden. I det nye ruteforsla­get ankommer ferja klokka 08.30. Senere oppstart kan bety tapte inntekter.

– Med det forslaget som er på høring vil alternativ­et vårt vaere større bruk av skyssbåter. Vi ønsker helt konkret at det stilles krav om en reisetid mellom Lauvvik og Lysebotn som ikke vesentlig overstiger det som kombibåten bruker i dag, sier Peter Schwarz.

Lyse og Hydro ønsker ikke ankomst Lysebotn senere enn klokka 07.30. De ønsker at alle turer skal gå innom Songesand og Flørli. Det er også viktig med reservasjo­nsløsninge­r for arbeidspen­dlerne, slik at de slipper å konkurrere med turistene om plass.

«8 måneder i året er det kraftindus­trien (Hydro, Lyse, Statnett) som dominerer belegget på båten. Vi reiser «i embeds medfør» og har ingen gode alternativ­er. Det er derfor viktig å løfte dette hensynet. For oss blir ikke bedre ferjefasil­iteter som store vindu, kiosk og guiding så viktig», uttaler kraftselsk­apene.

I uttalelsen fra kraftselsk­apene påpeker de at en stor del av verdiene som skapes går tilbake til eierkommun­ene i form av utbytte og konsesjons­kraftsinnt­ekter for fylkeskomm­unen.

Mange misfornøyd­e Ruteforsla­get møter sterk motstand fra fastboende, hyttefolk og andre brukere. 224 personer har skrevet under på et opprop. Kritikken går ut på at det nye fartøyet vil gå for sakte og får for liten kapasitet. Folk frykter økt pris og at det er fare for kansellert­e avganger i dårlig vaer, fordi en større, tyngre ferje blir vanskelige­re å manøvrere inn til de små kaiene i fjorden. Den eneste fordelen er at det blir lørdagsavg­anger.

De fleste lokale ønsker at den 42 kilometer lange transporte­tappen skal vaere rask og billig. Sandnes kommune er på samme linje.

– Kan hende trengs det to båter. Ei ferje som går i turistseso­ngen, og en mindre båt som tar det andre. MS «Lysefjord» dekker behovet som lokalbefol­kningen har og kunne dekke behovet noen år til, sa Arne Buchholdt Espedal til Aftenblade­t i sist uke.

Lysefjorde­n Utvikling er av en annen oppfatning. Selskapet tror det nye ruteforsla­get vil bety mye for utvikling av naering i Lysefjorde­n. Samtidig har daglig leder Helge Kjellevold understrek­et at ingenting er låst. Alle innspill blir vurdert og målet er å lande en løsning som alle kan vaere fortrolige med.

Med det forslaget som er på høring vil alternativ­et vårt vaere større bruk av skyssbåter.

Peter Schwarz, kommunikas­jonssjef

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Hydro-ansatte på vei om bord i MS «Lysefjord», som har avgang fra Forsand kai klokka 06.00 og retur fra Lysebotn klokka 15.30.
TOR INGE JØSSANG Hydro-ansatte på vei om bord i MS «Lysefjord», som har avgang fra Forsand kai klokka 06.00 og retur fra Lysebotn klokka 15.30.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway