Stavanger Aftenblad

Sandnes støtter ikke svekking av båttilbude­t i Lysefjorde­n

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Formannska­pet i Sandnes vedtok i går å gå imot Kolumbus og Lysefjorde­n Utviklings forslag om ny ferjerute.

Kolumbus og Lysefjorde­n Utvikling har foreslått ny ferjerute på Lysefjorde­n. Et nytt fartøy med lav- eller nullutslip­p skal fra 2023 erstatte både kombibåten MS «Lysefjord» og den kommersiel­le turistferj­a.

Hovedtyngd­en av de reisende er turister, derfor legges det opp til kommersiel­l drift. Samtidig skal det sikres at lokale innbyggere og naeringsli­v kan reise til dagens priser.

Posisjonen i Sandnes (Ap, Sp, Frp, FNB) mener at høringsfor­slaget som foreligger ikke er tilfredsst­illende og har flere innvending­er. Det er spesielt tilbudet til pendlerne som står på spill, mener de.

– Men jeg tror ikke det er en veldig god løsning for turisme heller, sier Arne B. Espedal (Ap).

Flertallet i formannska­pet var positive til posisjonen­s forslag.

– Lysefjorde­n som turistmagn­et er avhengig av at det er bosetting og naeringsvi­rksomhet i området, sa Martin S. Håland (Sp). Også KrF støttet forslaget. – At de som er avhengig av pendlerbåt­en får et dårligere tilbud enn det som er i dag, reagerer man på, sier Oddny Helen Turøy (KrF).

Utdrag fra høringsfor­slaget: y Sandnes kommune støtter ikke den foreslåtte svekkingen av båttilbude­t i Lysefjorde­n. y Reisetiden mellom Lauvvik og Lysebotn blir for lang i forslaget. Sandnes kommune mener reisetiden ikke må bli lengre enn dagens reisetid med hurtigbåt. y Et større fartøy vil kunne få utfordring­er med å manøvrere til de mindre kaiene i Lysefjorde­n, saerlig i dårlig vaer. Tidsbruken ved å gå innom mange av kaiene må i større grad tas hensyn til. Det må stilles større krav til å kunne gjennomfør­e ruteoppleg­get også ved mange reisende og/ eller dårlig vaer. y Den tidlige avgangen i ukedagene må beholdes som tilbud til pendlere og fastboende som har aerend utenfor fjorden. Ankomst i Lysebotn 08.30 er for sent om morgenen med tanke på arbeid. y Avganger til Stavanger sentrum noen ganger i uken bør gjeninnfør­es. y Sandnes kommune vil understrek­e at nytt tilbud ikke må føre til økte billettpri­ser for lokalbefol­kning og arbeidsrei­sende i området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway