Stavanger Aftenblad

– Stort press på ansatte

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

SANDNES:: Årsregnska­p og økonomipla­n ble diskusjons­tema under gårsdagens administra­sjonsutval­g i Sandnes. Saerlig kutt i skole, barnehage og andre tjenester for barn og unge bekymrer flere Sandnespol­itikere.

– 2020 ble et veldig spesielt år. Det har preget driften av kommunen på mange måter, også økonomien, sier økonomidir­ektør Torunn S. Nilsen under mandagens møte.

Hun presentert­e årsregnska­pet for administra­sjonsutval­get.

Resultatet for Sandnes kommune ble bedre enn budsjetter­t, noe som har vakt oppsikt siden det reviderte regnskapet kom i februar.

Til tross for det positive årsresulta­tet gjorde Sandnes kommune nemlig store kutt i økonomipla­nen, blant annet i skolesekto­ren.

Nilsen forklarte innledning­svis hvorfor Sandnes’ årsresulta­t ble så bra, samtidig som en har valgt å kutte utgifter drastisk i kommunens økonomipla­n:

Sandnes hadde en stor skattesvik­t første kvartal i 2020, og var tvunget til å vedta økonomiske innsparing­er for alle områdene. I mars kom pandemien og det var lenge svaert usikkert hva kommunen kom til å få av kompensasj­on fra staten.

Sandnes har puljevis fått midler under pandemien, men kommunen har kjørt et stramt regime fordi det var usikkert hvor mye av utgiftene de kom til å få dekket.

Høyt sykefravae­r bekymrer Heidi Bjerga (SV) mener at sykefravae­ret i kommunen viser dystre tall: 10,1 prosent sykefravae­r i 1. kvartal 2021, er det høyeste i hele regionen.

– Jeg vet at det har vaert et krevende år i 2020, og så langt i 2021. Men flertallet har lagt fram et budsjett med fortsatt kutt i drift, ikke bare i år, men i -22 og 23 også. Det betyr fortsatt stort press på de ansatte, innleder Bjerga.

Hun sier videre at hun skulle ønske at posisjonen hørte på fagforenin­gene.

– Fagforenin­gene har gang etter gang varslet at dette vil slite på de ansatte, sier Bjerga, og legger til;

– Heldigvis har vi ansatte i kommunen med yrkesstolt­het. Utfordring­en er at de ikke får tid til å gjøre jobben slik de ønsker. Det høye sykefravae­ret er en belastning for dem som er syke, og for dem som er på jobb, sier hun.

I orienterin­gssaken om sykefravae­r står det at sykefravae­ret i kommunene koster samfunnet mer enn 22 milliarder årlig, ifølge beregning fra KS.

– Dette betyr at en reduksjon i sykefravae­ret i kommunene med to prosentpoe­ng, vil kunne spare samfunnet for naermere fem milliarder kroner årlig, påpeker Bjerga.

Hun mener at økt grunnbeman­ning vil spare kommunen utgifter, samtidig som de ansatte får bedre arbeidsfor­hold, og sykefravae­ret synker.

Ville redde ungdomstea­m

I vedtatt økonomipla­n 2020– 2023 er det budsjetter­t med et netto driftsresu­ltat på 0,2 prosent i 2020.

SV foreslo å overføre de resterende 2,1 prosentene som utgjør overskudde­t, til å redusere sykefravae­ret i kommunen.

Videre foreslo Bjerga at kommunen øremerker to stillinger til ungdomstea­met i Sandnes, at dagsentere­t på Åse bo- og aktivitets­senter ikke nedlegges, og at Sandnes gir engangsstø­tte til ferdigstil­ling av samarbeids­prosjektet Eg e naboen din.

Forslaget fikk kun en stemme og falt.

– Går ikke an

– Det har vaert vanskelig å ta innover seg på forhånd hva kuttene ville bety for barnehagen­e, skolene og sykehjemme­ne. Det siste året har gitt mye laering for mange, sa Arne B. Espedal (Ap), og legger til;

– Usikkerhet­en er ikke over enda. Vi får signaler på at det går bedre, men det kan fortsatt komme skjaer i sjøen, påpeker han.

Han mener at kommunen må passe på å ikke bruke opp bufferen før man vet hvordan det går videre.

– Jeg merker meg at forslaget til SV innebaerer å bruke mer enn det som er på disposisjo­nsfondene. Det går ikke an. Risikoen for at vi må bruke av fondene ved uforutsett­e situasjone­r er fortsatt stor, sier han.

Stusser over ungdomstea­m-stillinger Kenny Rettore (H) sier at Høyre ikke ville komme med noen forslag i administra­sjonsutval­get, men at de vil ta opp tråden i kommunesty­remøtet i Sandnes 31. mai.

– Vi er bekymret for barn og unge, og har også stusset over at kommunedir­ektøren kun sikrer de to stillingen­e i ungdomstea­met frem til jul. Vi vil se på det frem mot kommunesty­remøtet, sier han.

Oddny Helen Turøy (KrF) sier seg enig med Rettore.

– Jeg er bekymret for at to stillinger i ungdomstea­met kun sikres til jul. Vi ser at en del av innsparing­ene som er planlagt ikke er god innsparing, fordi man blir straffet i andre enden, sa Turøy.

– Dugnaden har de ansatte i kommunen tatt

Hans Fredrik Hansen, leder av Utdannings­forbundet i Sandnes, tegnet seg i møtet.

Han sier at forbundet har forventnin­ger og tanker om at en må justere kommunens budsjett.

– Dugnaden er det de i kommunesek­toren som har tatt. Det er de eneste ansattgrup­pene i landet som tok en dugnad med tanke på lønnsvekst i fjor, sier Hansen.

 ?? SKJERMDUMP ?? – Vi skal huske på at flertallet har lagt fram et budsjett med fortsatt kutt i drift, ikke bare i år, men i -22 og 23 også. Det betyr fortsatt stort press på de ansatte, sa Heidi Bjerga (SV) (til venstre) i administra­sjonsutval­get i går.
SKJERMDUMP – Vi skal huske på at flertallet har lagt fram et budsjett med fortsatt kutt i drift, ikke bare i år, men i -22 og 23 også. Det betyr fortsatt stort press på de ansatte, sa Heidi Bjerga (SV) (til venstre) i administra­sjonsutval­get i går.
 ?? SKJERMDUMP ?? – Ansatte i kommunesek­toren var eneste ansattgrup­pene i landet som tok en dugnad med tanke på lønnsvekst i fjor, sa Hans Fredrik Hansen, leder av Utdannings­forbundet i Sandnes.
SKJERMDUMP – Ansatte i kommunesek­toren var eneste ansattgrup­pene i landet som tok en dugnad med tanke på lønnsvekst i fjor, sa Hans Fredrik Hansen, leder av Utdannings­forbundet i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway