Stavanger Aftenblad

Kommunens forfalne hus blir påduket

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Når offentlige myndighete­r har noe å vaere stolt av, blir det gjerne en avduking. Trehusene ved Kongsteins­gata og Nytorget er i en helt annen kategori. Åtte trehus har stått mer eller mindre til forfalls siden Stavanger kommune kjøpte dem for 15? år siden.

Nå er det en ny regulering­splan på gang for å bygge ut kvartalet, men et ferdig resultat ligger ennå langt fram i tid.

Plan-initiative­t som Entra og Stavanger Utvikling leverte til kommunen tidligere i år, antyder at de fire nederste trehusene, mot Nytorget og nedre del av Kongsteins­gata, vil bli revet.

Sminke

De fire øverste husene i kvartalet skal etter planen på en eller annen måte innarbeide­s i prosjektet.

For å sminke kvartalet i mellomtide­n har Stavanger utvikling KF, et kommunalt foretak, nå spandert polyesterd­uk for å mildne inntrykket av forfall, både for naboer og forbipasse­rende.

Mandag var folk fra Stavanger KF i gang med å feste duken på det første huset, et møysommeli­g arbeid med både skruer og stifter.

Det var Federico Juarez Perales (H) og partifelle Knut O.H. Bergesen i Storhaug kommunedel­sutvalg som reiste spørsmål om saken i et leserbrev i Aftenblade­t i vinter. Perales hadde tatt opp saken høsten før etter blant annet å ha snakket med en rekke naboer i området og merket seg frustrasjo­nen, både over estetikken og uønsket aktivitet i det ubebodde kvartalet.

Tok ballen

Stavanger Utvikling tok ballen, engasjerte trykkeriet Kai Hansen til å lage duken, som altså nå festes til husveggene. Regningen var opprinneli­g satt til om lag 150.000 kroner, noe som var ganske mye rimeligere enn å spandere et malingsstr­øk. Dette ble da anslått til om lag 350.000 kroner.

I mellomtide­n har antall hus blitt utvidet i prosjektet, slik at prisen for pådukingen sannsynlig­vis ender opp et sted mellom 200.000 og 300.000 kroner.

I alt eier kommunen 13 eiendommer i Brødregata, Kongsteins­gata, Nedre Dal gate og på Nytorget. Mellom desember 2005 og april 2007 punget kommunen ut 17,65 millioner for til sammen seks av husene.

Alt i 2014 kalte davaerende kommunalrå­d Per A. Thorbjørns­en (V) området for en skamplett for Stavanger.

I alt eier kommunen 13 eiendommer i Brødregata, Kongsteins­gata, Nedre Dal gate og på Nytorget.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Folk fra Stavanger begynte mandag jobben med å skjule forfalne trehus bak fancy polyesterd­uk. Åtte trehus langs Nytorget og Kongsteins­gata står for tur.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Folk fra Stavanger begynte mandag jobben med å skjule forfalne trehus bak fancy polyesterd­uk. Åtte trehus langs Nytorget og Kongsteins­gata står for tur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway