Stavanger Aftenblad

Småbrukern­e med tungt skyts mot Bondelaget

- Anders Veberg Gunnar Kagge

OSLO: Bøndene har en felles motstander i regjeringe­n. Under overflaten ulmer en betent konflikt mellom organisasj­onene.

Tillitsval­gte i Småbrukarl­aget retter nå skytset mot ledelsen i Bondelaget.

De mener Bondelaget, som er størst, hadde så beskjedne krav at de enkelt kunne fått full uttelling for dem gjennom forhandlin­ger. De mener at Bondelaget ville kreve 1,2 milliarder kroner.

Regjeringe­ns åpningstil­bud var på 960 millioner kroner.

I jordbruksf­orhandling­ene (se faktaboks) må Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag først bli enige seg imellom hvilke krav de skal stille til staten. Så møter de Landbruksd­epartement­et til forhandlin­ger.

Innrømmet høyt krav

– Mange vil mene at årets krav er høyt, 2,1 milliarder kroner, sa Lars Petter Bartnes. I tillegg kom et krav på 450 millioner kroner for å hjelpe bøndene med å avvikle båser og innrede fjøs der kyr kan vandre fritt.

Den 27. april innledet Bartnes årets jordbrukso­ppgjør. Som øverste tillitsval­gte i Bondelaget er han forhandlin­gsleder.

Tillitsval­gte i det samarbeide­nde Småbrukarl­aget lurer på hva slags forhandlin­gsleder de har, som begynner med å si at kravet er høyt.

– Årets arbeid med kravet har vaert krevende, sa Kjersti Hoff da hun fikk ordet etter Bartnes.

Hoff leder Småbrukarl­aget. Hun vil ikke røpe noe om hva som skjedde under forberedel­sene, men bekrefter at de kom inn i forhandlin­gene med langt større forventnin­ger. – Mitt fylkeslede­rmøte ga tydelig råd om at vi måtte kutte inntektsga­pet med 50.000 kroner pr. årsverk. Da ville rammen blitt på 2,9 milliarder, sier Hoff til E24/Aftenposte­n.

Flere fylkeslede­re i Småbrukarl­aget mener at Bondelaget hadde alt for beskjedne forventnin­ger. Da de hørte bondelagsl­eder Lars Petter Bartnes si at det var et høyt krav, opplevde de at inntrykket ble bekreftet.

E24/Aftenposte­n har snakket med en rekke tillitsval­gte i Småbrukarl­aget. De mener å vite at Bondelaget i utgangspun­ktet ønsket å fremme et krav på litt over én milliard kroner.

Det er litt mer enn en tredjedel av hva småbrukern­e ville kreve, og rundt halvparten av det som til slutt ble kommuniser­t ut som bøndenes felles krav.

– Det jeg har hørt fra både Småbrukarl­aget og Bondelaget, er at kravet gikk opp én milliard, sier Frank Valø.

Han leder småbrukern­es fylkeslag i Troms og mener at Bondelaget­s utgangspun­kt var «skammelig dårlig».

Valø vil ikke fortelle hvor han har denne informasjo­nen fra, men sier at han stoler på kildene sine. Både han og andre tillitsval­gte mener å vite at ledelsen i Bondelaget ville kreve 1,2 milliarder.

– Det var ekstremt tøft i år, det er ikke noen hemmelighe­t, sier Ola Fiske, som er fylkeslede­r i Nord-Trøndelag.

Bondelaget­s leder avviser Småbrukarl­aget har lang tradisjon for å offentligg­jøre sitt primaerkra­v etter at forhandlin­gene med staten er ferdigstil­t. Bondelaget, på sin side, har like lang tradisjon med hemmeligho­ld.

– Det er ikke tilfelle at vi har gått inn med et så lavt utgangspun­kt, sier Bartnes om utspillene fra fylkeslede­rne i Småbrukarl­aget.

– Kan du si noe om avstanden fra tilbudet til det Bondelaget gikk inn med?

– Nivået på felleskrav­et er på samme nivå som Bondelaget­s opprinneli­ge krav.

Kunne fått mer penger

Det naermeste lederen i Småbrukarl­aget kommer å innrømme at forhandlin­gene om kravets størrelse var vanskelige, er det hun sa ved forhandlin­gsstart.

– Det viktige nå er at vi har et samlet landbruk som sier ifra, sier Hoff.

– Det er alltid krevende når vi kommer frem til et felles krav. Vi har forskjelli­g inngang til hvordan vi vil styrke norsk landbruk, sier Hoff.

– Hvor stor var avstanden?

– Det vil jeg ikke si noe om nå. Vi er kommet frem til et felles krav. Det er derfor vi også samlet brøt forhandlin­gene med staten. Det er prekaert at vi begynner å tette inntektsga­pet. Retningen på landbruksp­olitikken må også endres, ellers mister vi jordbruksd­rift i flere områder av landet vårt og små bygder blir nedlagt.

– Våre kilder sier at Bondelaget­s utgangspun­kt lå rundt én milliard kroner. Vil du si noe om det?

– Flere momenter gjorde at landbruket sammen valgte å bryte. Et brudd er alvorlig. Her kunne vi fått mer penger, men vi valgte å bryte fordi vi synes at summen av tiltakene ikke ble besvart i møte med staten.

 ?? HANNE LISBETH NYBØ, NTB ?? Bønder i Sunnfjord tømte et møkkalass på en presenning foran rådhuset. For å si hva de mener om statens tilbud.
HANNE LISBETH NYBØ, NTB Bønder i Sunnfjord tømte et møkkalass på en presenning foran rådhuset. For å si hva de mener om statens tilbud.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway