Stavanger Aftenblad

– En evig berg-ogdal-bane

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal Journalist kjell.ivar.grondal @aftenblade­t.no

STAVANGER: Ove, Sindre, Jan Eivind og Ida. Alle med Andreassen til etternavn. Fire blad, tre generasjon­er. Alle jobber på basen i Dusavik – som nettopp fylte 55 år.

Pappa Ove er kjapp med å bryte inn:

– Ja ja, det hender jo rett som det er at du er innom med trucken her hos oss. Det er bare kjekt at vi fire er samlet her på ett brett.

– Ingen familiefei­der på jobb, altså?

– Å nei, absolutt ikke.

– Vi har faktisk fire ulike roller her på basen, men likevel henger jo alt sammen med alt. Det gjør at vi nesten daglig ser hverandre i løpet av arbeidsdag­en, sier Jan Eivind.

Vi snakker altså om familien Andreassen hvor fire av de er ansatt i Norsea; Ove (63) er lagerkoord­inator, Jan Eivind (42) er koordinato­r/operatør i logistikks­enteret, Sindre (25) er logistikko­ordinator og Ida (21) er basearbeid­er. Sindre og Jan Eivind er sønner av Ove, mens Ida er datter til Jan Eivind.

Sånn. Da var de plassert.

Ove har naturligvi­s lengst fartstid. I 24 år har han vaert ansatt i Norsea, men i alle år har han vaert utleid til Equinor. Oljefesten på 80-tallet var han for sent ute til, men han har i det minste fått vaert med på deler av oppturen – i motsetning til Sindre som fikk jobb da oljekrisen startet.

– Jeg kom inn som vikar i 2014. Ble ansatt i 2015. Og oppsagt i 2016. Det var noen turbulente år. Heldigvis gikk det ikke så mange månedene i 2016 før jeg fikk jobben tilbake.

– Vi i oljeservic­ebransjen blir ofte rammet av tøffe tider ett år eller to etter oljeselska­pene. Det er alltid de som får den første bølgen.

– Må leve med svingninge­ne Basen i Dusavik leverer utstyr og forsyninge­r til borerigger og produksjon­splattform­er sør i Nordsjøen. 2015 var toppåret for Norsea med 280 ansatte. Men bare to år senere var staben kuttet til 210, samtidig med et fall i aktivitete­n på 30 prosent.

– Det er lite boring generelt, både produksjon­sboring og leteboring. Det er der vi merker mest nedgang. Den vanlige forsyninge­n til installasj­onene går mer som normalt, sa Rune Veenstra, davaerende administre­rende direktør i Norsea, til Aftenblade­t i januar 2017.

Pappa Ove er vant med å jobbe i en konjunktur­utsatt bransje.

– Oljeservic­e er en evig berg og dalbane. Det går opp og ned hele tiden. Og det må vi bare leve med.

Høyt tempo

Men ifølge Sindre har de fire siste årene ikke vaert så ille.

– Det har i hvert fall gått bedre enn spådommene. Aktivitete­n har egentlig vaert ganske god hele tiden. Våre store kontrakter med Equinor og Vår Energi holder hjulene jevnt i gang. I tillegg dukker det både titt og ofte opp oppdrag fra mindre selskaper som skal bore letebrønne­r.

– Ja, akkurat nå er det veldig høy aktivitet her. Det er mange boreoppdra­g og mange fartøyer til kai. Det er alltid et godt tegn. Et høyt tempo på basen påvirker også underlever­andører og tredjepart­er. Så det er alltid et godt tegn for bransjen, utdyper Jan Eivind.

Han har jobbet på basen siden 2003 og har hatt en rekke oppgaver i Norsea.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway