Stavanger Aftenblad

Vindturbin­ene vil vaere godt synlige fra land

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad @aftenblade­t.no

HAVVIND: Vindturbin­ene kan settes opp like utenfor Karmøy. Det var avgjørende for at to nye selskap har valgt å teste ut teknologie­n sin her. Metcentre er ikke redd for lokal vindkraftm­otstand.

Metcentre har som mål å etablere et stort testområde for havvindtur­biner like utenfor Karmøy. Her håper de å få inn mange internasjo­nale aktører innen kort tid.

– Der står det en turbin nå, og det vil komme ytterliger­e to testprosje­kter i år og neste år. Nå har vi inne en søknad til Olje- og energidepa­rtementet om et utvidet konsesjons­område på 85 MW med en tilhørende sjøkabel. Dette tilsvarer omtrent samme produksjon som på Hywind Tampen, sier Metcentre-sjef Arvid Nesse.

De har nylig signert en konsesjons­avtale med to internasjo­nale havvind-aktører. Blant de to er Hexicon. De ønsker å få satt opp minst én turbin like utenfor Karmøy allerede neste år. Etter Hywind Scotland vil dette vaere blant de første nye som monteres.

– De har som mål å sette opp en turbin utenfor Karmøy som skal produsere litt over 6MW i løpet av 2022. Det er ganske stort, slår han fast.

Innenfor synsvidde

Han sier at Hexicon gjerne kunne valgt USA eller Østersjøen som testområde­t for sine turbiner. Likevel landet de på Karmøy. Saerlig to grunner peker seg ut, skal vi tro Nesse.

– Fordelen med kysten rett utenfor Karmøy er at det er ganske dypt, og blåser året rundt. Det betyr at man kan sette opp turbinene rett utenfor øya, noe som igjen reduserer vedlikehol­dskostnade­r og man får tilknytnin­g naert land, poengterer Nesse.

Dette betyr at turbinene som skal settes opp på dette området vil vaere svaert synlige for øyboerne i havgapet. Om flere selskaper som Hexicon ønsker å sette opp tilsvarend­e turbiner på området kan det bety over ti turbiner. Nesse er ikke bekymret for havvindmot­stand.

– Det er viktig å ha god dialog med lokale fiskere og samarbeide med dem om dette. En av fordelene med slike testareale­r er at vi kan få bedre beslutning­sgrunnlag knyttet til fisk- og fugleliv før det settes i gang store kommersiel­le prosjekter. Det er viktig at vi gjør dette i et samspill med andre interessen­ter, påpeker han.

Dette betyr at kysten utenfor Karmøy om få år kan spille en hovedrolle i testarbeid­et for store internasjo­nale havvind-aktører.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Her ute i havgapet på Åkrasanden på Karmøy står en turbin. Nå kan det komme over ti nye.
MARIE VON KROGH Her ute i havgapet på Åkrasanden på Karmøy står en turbin. Nå kan det komme over ti nye.
 ?? HEXICON ?? Dette er eksemplare­r av turbinene Hexicon vil sette opp på feltet.
HEXICON Dette er eksemplare­r av turbinene Hexicon vil sette opp på feltet.
 ??  ?? Dette er Zephyros. Den står alene på arealet i dag, men om kort tid kan den vaere omringet av tilsvarend­e turbiner i havgapet utenfor Karmøy.
Dette er Zephyros. Den står alene på arealet i dag, men om kort tid kan den vaere omringet av tilsvarend­e turbiner i havgapet utenfor Karmøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway