Stavanger Aftenblad

Motløshete­n brer seg etter kuppet i Myanmar

-

YANGON: Hundre dager etter at generalene tok makten i Myanmar, øker frykten og maktesløsh­eten. Protestene fortsetter, men håpet om endring svinner.

Tirsdag er en dyster merkedag for de mange unge menneskene som har fylt gatene i Myanmar siden kuppet 1. februar. Med livet som innsats har de protestert kraftig mot militaerju­ntaen som nå styrer landet.

Men fortsatt sitter landets avsatte sivile leder Aung San Suu Kyi i husarrest, og omverdenen­s kritikk ser ut til å prelle av på generalene.

Det gjorde den også forrige gang landet ble styrt av militaeret, og da overlevde juntaen i 50 år.

Håpløshet

– Som følge av covid-pandemien og de brutale handlingen­e til militaeret kjenner flere mennesker seg deprimert og vil ta sitt eget liv, sier nonnen Ann Rose Nu Tawng til nyhetsbyrå­et AFP.

– Folk lever i frykt, og de føler ikke noe håp, sier hun.

I mars gikk et bilde av 45-åringen verden rundt i sosiale medier. Det viser henne sittende på kne midt i gaten, med armene utslått og mens hun bønnfaller politiet om ikke å skyte mot «barna».

I dag jobber hun på en klinikk i delstaten Kachin helt nord i landet, der hun tar vare på pasienter som er blitt skutt av sikkerhets­styrker, eller som er blitt syke av stresset og har forsøkt å ta sitt eget liv.

Raid om natten

Den 45 år gamle nonnen sier at hun tenker på ungdommene som fortsatt kjemper.

– De ofrer livet for framtiden sin, sier hun.

I de over tre månedene som har gått siden kuppet, har om lag 780 sivile blitt drept, ifølge en lokal overvåking­sgruppe.

Natt etter natt har soldater og politiet gjennomsøk­t private hjem på jakt etter aktivister, både de som protestere­r og de som deltar i sivil ulydighet. I fengslene sitter det nå hundrevis av demokratif­orkjempere.

Til tross for risikoen fortsetter protestbev­egelsen å vise sin motstand. I spissen står en ung generasjon som har vokst opp under landets overgang til et skjørt demokrati.

– Vi ønsker å stå på den riktige siden av historien. Det kommer ikke til å roe seg ned, sier en demonstran­t i Yangon, landets største by.

Juntaens argument er at landet trenger stabilitet, og at valget i november var preget av fusk. Aung San Suu Kyi er samtidig anklaget for seks ulike forhold, og mandag 24. mai skal hun for første gang møte fysisk i retten etter at hun tidligere kun har deltatt digitalt.

Anklagene går på alt fra ulovlig import av walkietalk­ier, massiv korrupsjon til å ha brutt en lov som skal beskytte statshemme­ligheter, og som kan gi opp til 15 års fengsel.

Kamper blusser opp

De siste ukene har protestene avtatt. Demonstran­tene har i stedet endret taktikk for å unngå å bli skutt. Aksjonene skjer plutselig, og deltakerne forsvinner før politiet rekker å reagere.

Men samtidig som faerre marsjerer i bygatene, har kampene mellom regjerings­styrker og opprørere i avsideslig­gende områder med etniske minoritete­r blusset opp.

Heller ikke disse kampene kommer til å avta, ifølge analytiker­en Khin Zaw Win.

– Regimet tror at alt vil vaere bra til juni, men det er en vrangfores­tilling, sier han.

I Karenstate­n øst i landet har opprørere tatt kontroll over flere militaerpo­ster, noe som har fått myndighete­ne til å svare med luftangrep. Flere dissidente­r skjuler seg i området.

Også i Kachin har kampene blitt mer intense, og i forrige uke viste opprørssty­rkene som kjemper for uavhengigh­et, at de var i stand til å skyte ned ett av militaeret­s helikoptre. (NTB)

Folk lever i frykt, og de føler ikke noe håp.

Ann Rose Nu Tawng, nonne

 ?? AP / NTB ?? Sikkerhets­styrker bak en veisperrin­g i Mandalay. Over 700 mennesker er drept under protestene, flere av dem barn og tenåringer.
AP / NTB Sikkerhets­styrker bak en veisperrin­g i Mandalay. Over 700 mennesker er drept under protestene, flere av dem barn og tenåringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway