Stavanger Aftenblad

Unge psykisk syke får ikke hjelpen de trenger

- Unni Aase Selstø Leder for Veiledning­ssenteret for pårørende Vest-Norge

HELSEPOLIT­IKK: Høie mener regjeringe­n har gjort mye for at behandling av unge psykisk syke har blitt bedre. Vi erfarer det motsatte.

I en artikkel 5. mai forteller Ulrikke Torgersen om sin psykiske sykdom og hennes opplevelse­r med hjelpeappa­ratet. Artikkelen avsluttes med at Bent Høie i en mail til Aftenblade­t sier at han er uenig i at regjeringe­n har sviktet unge i helsepolit­ikken.

Registrert endring

Jeg er regionlede­r ved Veiledning­ssenteret for pårørende Vest-Norge og har snakket med pårørende til psykisk syke og rusmiddela­vhengige i 10 år. De siste årene har vi registrert en endring i omsorgsbyr­den til de som oppsøker oss. Det er for øvrig noe mange lavterskel­tilbud melder om.

Mange er foreldre til ungdommer som har psykiske utfordring­er. De som oppsøker oss, er naturlig nok de som ikke opplever at de får tilstrekke­lig hjelp fra det offentlige hjelpeappa­ratet. De fleste har vaert i kontakt med hjelpeappa­ratet en stund og stått på for ungdommen sin.

Mange har vaert innom BUP, og mange har erfart at hos BUP blir ungdommen utredet, får en eller flere diagnoser, ev. ingen diagnose, og så blir de overlatt til seg selv igjen.

Foreldrene får ansvaret

Det er ikke uvanlig at de får beskjed om at ungdommen er for ung og behandling­sudyktig, eller behandling blir avsluttet fordi man vil unngå behandling­stretthet. Dette kan høres klokt og riktig ut, men utfordring­en er at da er det foreldrene som får ansvar for et alvorlig sykt barn, i flere år.

Når foreldre spør hjelperne om råd til å håndtere den krevende situasjone­n de har kommet i, får de beskjed om å leve som normalt. Hvordan lever man normalt i en familie når en ungdom ikke kan spise, eller ikke kan gå på skolen, eller er deprimert og egentlig ønsker å dø, eller har så mye tvangshand­linger at de ikke kommer seg noe sted, eller okkuperer badet og skjaerer seg med barberblad? Det må familien finne ut av selv.

Noen foreldre var svaert bekymret for sin ungdom som ville dø og ringte hjelpeappa­ratet. «Ikke la han vaere alene, fotfølg han.» Det hadde de allerede gjort noen døgn. Hvordan fortsetter man med det, når man skal på jobb, for eksempel, hva forteller man til små søsken, og når er det trygt å slippe opp? Det må de finne ut av selv.

Ukene og månedene går

Foreldre som har ungdommer som er behandling­sdyktige, kan også møte på utfordring­er. Det kan eksempelvi­s hende at spesialist­en som skal behandle OCD, kan konkludere med at ungdommen har en angstlidel­se, som må behandles før han kan behandles for OCD og henvises til spesialist­en som kan behandle angst. I verste fall oppdager denne spesialist­en at ungdommen har en depresjon, som må behandles før angsten kan behandles og henviser videre til depresjons­spesialist­ene. Ukene og månedene går, og familien prøver så godt de kan å leve normalt mens de venter, i en veldig unormal hverdag.

Så, Bent Høie, hvis det stemmer det du sier at flere behandles, ventetiden går ned og mer penger bevilges, så er behandling­en til de alvorligst psykisk syke ungdommene ikke god nok. Vår erfaring gjennom samtaler med pårørende et at jo alvorliger­e psykisk syk en ungdom er, jo mer utfordrend­e er det å finne rett behandling, og jo mer overlates de til seg selv og sin familie som utsettes for et ekstremt press.

Når foreldre spør hjelperne om råd til å håndtere den krevende situasjone­n de har kommet i, får de beskjed om å leve som normalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway