Stavanger Aftenblad

Vi ruller på to hjul og forurenser lite

- Målfrid J. Frahm Jensen Gold Wing-entusiast Mette Lillejord Valkyrie-entusiast Solveig Langmoen Kalbakk Redaktør i Goldwing Nytt, Gold Wing Club Norway

MOTORSYKKE­L: Per Oscar Knudsen viser til Vårsleppet 1. mai, og lirer av seg synspunkte­r om forurensin­g i Aftenblade­t 5. mai. Han spør hvor mye vi kan forurense for moro skyld.

Knudsen kritiserer Aftenblade­t for å spandere en helside på feiringen av Vårslippet, og etterlyser samtidig fokus på forurensin­g. Deretter lister han opp diverse tall på CO2-utslipp og setter dette opp mot forurensin­gen til en diger Volvo. Knudsen gjetter om utslipp og klimaavtry­kk, og antar at alle syklene er store, tunge og «high performanc­e», noe de ikke er. Syklene som deltar, er fra 125cc til 1800cc. Nye som gamle. De kjøres av kvinner som menn. Unge som eldre. Saktegåend­e kø er det lite av. Kortesjen kjører rimelig fort fra Klepp via Stavanger til Egersund og tilbake. Regnestykk­et til Knudsen betviles. y

Surmaget kritikk

Uttalelsen­e til Knudsen minner om en sur, gammel gubbe, kanskje på alder med oss, som lirer ut av seg surmaget kritikk. I Rogaland ser vi en armada av vindmøller stilt opp over fjellene som en armé klar til kamp. Det er forurensen­de betong, ødeleggels­e av myr, drap av fugler, drap av insekter og microplast­forurensin­g. Løft hodet og blikket litt lenger enn det du ser når du hører lyden av vår og motorsykle­r.

Vi ruller på to hjul og forurenser lite. Tohjulinge­r.no skriver på sin nettside: «En tohjuling gir mindre utslipp og trafikkbel­astning i sin levetid sammenlign­et med bilen. Motorsykke­l brukes bare halve året, tar liten plass og avlaster køer». Så la oss få ha gleden av å markere våren, år etter år, ved å kjøre samlet i noen få timer 1. mai.

Helsebring­ende

Å kjøre motorsykke­l er helsebring­ende. Det er godt for den psykiske helsen. Det handler om tilhørighe­t. Om samhold. Om samvaer. Det handler om å vaere en del av noe mer enn en selv. Det handler om flokken. Det handler ikke om titler, jobb eller feite stillinger. Det er ingen forskjell om en er arbeidsled­ig, ufør, sykepleier, kommunaldi­rektør eller utvikler. Uniformen er kjøreklaer, hjelm og hansker. Det er likt for alle. Det betyr lite om en tilhører en MC-klubb eller ei. I flokken er en velkommen.

På sykkelen holder vi avstand. Vi har både hjelm og visir. Vi lever historien sammen. Vi tar vare på den psykiske helsen i en pandemi som kan ta knekken på noen hver. Å kjøre sykkel gir etterlengt­et glede og moro, det kan Knudsen få rett i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway