Stavanger Aftenblad

Mest riktig å avlyse muntlig vg3-eksamen

- Åshild Knutzen Fylkeshovu­dtillitsva­ld, Utdannings­forbundet Rogaland Bjørn Brown Fylkeshovu­dtillitsva­ld, Utdannings­forbundet Rogaland

SKOLE: Store forskjelle­r i opplaering­stilbudet til elevene dette året, kombinert med smittevern­hensyn, gjør at vi vurderer det som mer forsvarlig å avlyse muntlig eksamen for vg3-elevene i år.

Koronapand­emien har skapt nye og vanskelige dilemmaer i skolen. I en slik unntakstil­stand må man vurdere hvilke valg som gjør minst skade. Eksamen er viktig i norsk skole, men for å sikre forutsigba­rhet for elever, laerere og skoleleder­e, anbefalte Utdannings­forbundet allerede i januar å avlyse alle eksamener både i grunnskole­n og i den videregåen­de skolen denne våren.

Regjeringe­n har likevel besluttet å gjennomfør­e muntlig eksamen for elever i 10. klasse og for avgangsele­vene i videregåen­de. Skriftlig eksamen, praktisk og muntlig-praktisk eksamen har imidlertid blitt avlyst. Etter vår vurdering hadde det vaert hensiktsme­ssig å avlyse også muntlig eksamen.

Store forskjelle­r

Innevaeren­de skoleår har vaert preget av varierende undervisni­ngskvalite­t med stadige vekslinger mellom ulike smittevern­regimer, perioder med karantene for elever og laerere, og ulike kombinasjo­ner av hjemmeskol­e, digital og fysisk undervisni­ng. Ulike nivå på smittevern­tiltakene i primaerkom­munene har medført store forskjelle­r i opplaering­stilbudet til elevene i Rogaland gjennom skoleåret.

Eksamen skal vaere i samsvar med nasjonal laereplan i faget. Vi stusser derfor over at regjeringe­n begrunner gjennomfør­ing av muntlig eksamen med at oppgavene utarbeides lokalt. Selv når eksamensop­pgavene utformes på den enkelte skole, mener vi det er usikkert om eksamen i denne situasjone­n vil gi informasjo­n om elevenes kompetanse på like vilkår. Gjennomfør­ing av muntlig eksamen som er basert på ulike vilkår for laering, både mellom individer, klasser og skoler, vil neppe medføre en rettferdig vurdering. En eksamenska­rakter blir en del av grunnlaget for opptak til videre utdanning. Vi er i tvil om hensynet til et rettferdig opptak ivaretas godt nok med regjeringe­ns beslutning.

Praktiske utfordring­er

I tillegg til det rent faglige kommer praktiske utfordring­er knyttet til selve gjennomfør­ingen av muntlig eksamen. Det ble nylig publisert nasjonale retningsli­njer for å sikre en mest mulig lik håndtering i og med pandemien. Disse besvarer noen av problemsti­llingene, men langt fra alle. Retningsli­njene krever for eksempel at eleven møter opp fysisk for at eksamen skal kunne gjennomfør­es. Er det et forsvarlig krav i en pandemi? Fysisk oppmøte skal også vaere normalordn­ingen for sensorene, men det tillates at ekstern sensor kan delta digitalt. I slike tilfeller er det slett ikke sikkert at teknikken vil fungere slik den skal. Vil en teknisk svikt vaere grunnlag for å klage på formelle feil og dermed gi rett til ny eksamen?

Sensorarbe­id fordrer at laerere reiser på kryss og tvers av skoler og kommunegre­nser. Hvordan håndterer man en situasjon hvis det er rødt nivå på den skolen man reiser fra og gult nivå på den man reiser til, eller omvendt? Og flere laerere spør nå om det er mulig å trekke seg som sensor, ettersom muterte virus skaper mer uforutsigb­are forhold enn da de sa ja til å påta seg oppdraget.

Til elevens beste

Store forskjelle­r i opplaering­stilbudet til elevene dette året, kombinert med smittevern­hensyn, gjør at vi vurderer det som mer forsvarlig å avlyse muntlig eksamen for vg3-elevene i år. Hensynet til rettferdig­het for elevene og forutsigba­rhet for både elever, laerere og skoleleder­e bør vektlegges. Dette var argumenter for å avlyse skriftlig eksamen, og vi kan ikke se at det forholder seg stort annerledes med muntlig.

Selv om det ikke vil vaere en ønskesitua­sjon å avlyse muntlig eksamen, mener vi det er til elevens beste å bruke resten av skoleåret til opplaering­saktivitet­er som sørger for at standpunkt­karakterer kan settes på forsvarlig måte.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Innevaeren­de skoleår har vaert preget av varierende undervisni­ngskvalite­t med stadige vekslinger mellom ulike smittevern­regimer, perioder med karantene for elever og laerere, og ulike kombinasjo­ner av hjemmeskol­e, digital og fysisk undervisni­ng», skriver Åshild Knutzen og Bjørn Brown.
SHUTTERSTO­CK «Innevaeren­de skoleår har vaert preget av varierende undervisni­ngskvalite­t med stadige vekslinger mellom ulike smittevern­regimer, perioder med karantene for elever og laerere, og ulike kombinasjo­ner av hjemmeskol­e, digital og fysisk undervisni­ng», skriver Åshild Knutzen og Bjørn Brown.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway