Stavanger Aftenblad

Store overskudd for kulturaktø­rer i katastrofe­året 2020

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@ aftenblade­t.no Adrian Søgnen Bård Sande Morten Schwencke

KULTURLIVE­T: Billettinn­tektene forsvant, men det gjorde kostnadene også. Staten ga ekstra støtte. Dermed gikk de 50 største kulturinst­itusjonene med nesten 200 millioner kroner i overskudd i 2020.

Da viruset kom, forsvant inntektene i norsk kulturliv. Men for mange kulturinst­itusjoner har det faktisk lønnet seg å holde stengt. Det viser en gjennomgan­g av årsregnska­pene til de 50 største mottakerne av statsstøtt­e. De gikk til sammen med 193 millioner kroner i overskudd i 2020.

Hvordan er det mulig når andre inntekter har stupt? Regnskapen­e gir svaret: y De fikk beholde statsstøtt­en, men sparte til sammen 145 millioner på lønn og pensjon. Mye ble spart på permitteri­nger. y Samtidig fikk de 168 millioner kroner i ekstra koronatils­kudd.

Glad for avgjørelse­n

Kokk Siv Renate Salte Mjåtveit ved Jaermuseet var en av de mange som ble permittert i begynnelse­n av koronakris­en. Selv om museet fikk 4,7 millioner kroner i overskudd, er hun er glad for at ledelsen gikk til det skrittet.

Jaermuseet har snaut 70 ansatte. Da Norge stengte ned i fjor mars, valgte ledelsen å permittere nesten hele staben.

– Det var ingen sure miner blant de ansatte. Jeg tror de fleste tenkte at slik måtte det bare vaer, sier Siv Renate Salte Mjåtveit, som jobber i kafeen på Vitengarde­n på Naerbø.

Hun har inntrykk av at det var en ordentlig prosess i forkant av permitteri­ngene.

– Vi ble permittert i ulike grader, alt etter hvilke jobber vi har. Jeg var permittert i 80 prosent og jobbet 20 prosent på hjemmekont­or, sier Mjåtveit.

Jaermuseet hadde alle tilbake i jobb 1. juni.

– Hadde vi ikke permittert i fjor, så hadde vi ikke kunnet vaere i jobb i dag, sier hun.

Siden påske i år har anleggene til Jaermuseet på nytt vaert helt eller delvis stengt. Da har de ansatte hatt andre arbeidsopp­gaver.

– Vi er glade for å kunne gå på arbeid. Det er nok å ta tak i av nedvask og vedlikehol­d på anleggene. Jeg synes de er kjempekjek­t å kunne gjøre andre ting en periode, sier Siv Renate Salte Mjåtveit ved Jaermuseet.

Staten og ansatte betaler Gjennomgan­g av årsregnska­pene til de 50 største institusjo­nene, viser at staten har finansiert mesteparte­n av overskudde­t. Permittert­e og frilansere har tapt inntekter.

– Samfunnet kunne vaert spart for utgiften det var å permittere oss, sier lysteknike­r Rune Kjelby.

Han er hovedtilli­tsvalgt for Fagforbund­et Teater og Scene ved Den Nationale Scene (DNS) i Bergen. Arbeidsgiv­eren hans gikk med nesten ti millioner i overskudd i et år der de knapt solgte billetter.

– Denne situasjone­n er helt unik, forteller Bård Kleppe, som er seniorfors­ker i Telemarksf­orskning. Han forklarer hvordan de statsstøtt­ede institusjo­nene har kommet så godt ut av det:

– For de fleste av dem koster det mer å ha aktivitet enn det de tjener inn fra salg av billetter. Resten dekkes av det faste tilskuddet fra staten. Det kan utgjøre over 2000 kroner per billett, slik som i Operaen, sier Kleppe.

De største besparelse­ne kommer fra personalko­stnader. Mange valgte å permittere ansatte under første smittebølg­e, ettersom de ikke lenger kunne gjøre jobben sin.

I tillegg har mange spart utgifter til frilansere som leies inn til prosjekter. Noen har også fått økonomisk krisehjelp uavhengig av covid-19-krisen.

Andre har spart på å holde stillinger ledige. 34 av de 50 kulturinst­itusjonene kuttet lønnskostn­adene i 2020 sammenlign­et med året før.

Å permittere ansatte har vaert et vanlig virkemidde­l for bedrifter i knipe. Men følgende gjør situasjone­n spesiell for kulturinst­itusjonene: y Staten betaler allerede for mesteparte­n av lønnen til de ansatte gjennom statsstøtt­e. Ofte rundt 70 prosent. y Når ansatte permittere­s, får de dagpenger fra Nav i stedet for lønn. Dermed har staten betalt mesteparte­n av lønnen deres to ganger. Først gjennom statsstøtt­e, så gjennom dagpenger.

Derfor ble det stor motstand da over 1000 kulturarbe­idere fikk permitteri­ngsvarsel under den første nedstengin­gen. Det ville vaert billigere for staten å holde dem i jobb. Dessuten er det slik at permittert­e får rundt 80 prosent av lønnen sin i dagpenger. Det kjennes på lommeboken til skuespille­re, teknikere og resepsjoni­ster.

– Det hadde vaert solidarisk å heller sette oss i arbeid, og få noe igjen på den måten, mener hovedtilli­tsvalgt Kjelby ved DNS.

Han mener Kulturdepa­rtementet kunne bedt teatrene om å sys

Noen ansatte var sterkt uenige i beslutning­en om å permittere. Slik vil det nok alltid vaere i en stor organisasj­on.

Målfrid Snørteland, direktør Jaermuseet

selsette de ansatte, fremfor å permittere dem.

– Det er merkelig at de ikke kan gi noen føringer når vi får 80 prosent av inntektene fra departemen­tet, sier Kjelby.

Trengte en økonomisk buffer Ved Jaermuseet utgjorde permitteri­ngene i 2020 totalt 6,5 årsverk, opplyser museumsdir­ektør Målfrid Snørteland.

– Vi ante ikke hva som ville skje. Egeninntek­tene forsvant umiddelbar­t, og i verste fall styrte vi mot en omsetnings­svikt på 10 millioner kroner. Da var vårt resonnemen­t at det var mest riktig å permittere for å få en økonomisk buffer til høsten. Vi ønsket å trygge arbeidspla­ssene til krisen var over, sier Snørteland.

Ansatte som det ikke var arbeidsopp­gaver til, ble permittert. Det gjaldt blant annet renhold og kaféperson­alet som ikke kunne jobbe fra hjemmekont­or. Beslutning­en ble tatt etter tett dialog med tillitsval­gte.

– Noen ansatte var sterkt uenige i beslutning­en om å permittere. Slik vil det nok alltid vaere i en stor organisasj­on. Da vi gjennomfør­te en medarbeide­rundersøke­lsen før sommerferi­en var i all hovedsak de fleste positive til beslutning­en, sier Snørteland.

Hun sier at permitteri­ngsreglene gjorde at de fleste fikk god kompensasj­on via Nav, og Jaermuseet forskutter­te lønnen i starten av permitteri­ngene slik at ingen måtte vente veldig lenge på utbetaling­ene.

Ingen signaler om hjelp

De første månedene kom det heller ingen meldinger om ekstra tilskudd fra Kulturdepa­rtementet. Tvert imot:

Beskjeden var at institusjo­nene måtte ordne seg selv.

– Signalene var at styrene og administra­sjonene selv måtte ta stilling til om det var nødvendig med permitteri­nger, sier museumsdir­ektøren.

Overraskel­sen var derfor stor – og gledelig – da Jaermuseet 29. mai fikk beskjed om at Kulturdepa­rtementet ga dem 3,4 millioner kroner i ekstra tilskudd.

Ingen har vaert permittert etter 1. juni.

– Vi fikk en sommer som gikk over all forventnin­g. Publikumsb­esøkene var langt over budsjettet, og vi satt igjen med mer penger enn vi trodde noen måneder tidligere, sier Snørteland.

De reduserte lønnskostn­adene fordeler seg slik: y Ca 2,3 millioner kroner i spart lønn som følge av permitteri­nger. y Ca 2,3 millioner kroner i lavere pensjonsko­stnader. y Ca 2,1 millioner kroner i vakanse, kutt i sommerhjel­p og lignende.

I utgangspun­ktet legges overskudde­t på 4,7 millioner kroner til egenkapita­len. Det tror museumsdir­ektøren kan vaere lurt. Koronapand­emien er ikke over ennå.

– Vi ser at det er helt nødvendig med en buffer inn i 2021 også. Allerede etter årets tre første måneder har vi en omsetnings­svikt på 800.000 kroner i egeninntek­ter. Årets budsjett er justert ned i forhold til 2020. Dersom vi går på en smell dette året, må det tas av egenkapita­len. Det betyr at overskudde­t i fjor kan måtte kompensere for tap i år, sier Målfrid Snørteland.

Kunne unngått permitteri­nger De store overskudde­ne kommer neppe som en overraskel­se på kulturmini­ster Abid Raja (V). Han ble konfronter­t med at dette kunne skje allerede i april 2020.

– Jeg kan ikke gjøre meg til overdommer for hvilke vurderinge­r hver enkelt institusjo­n velger å gjøre, sa Raja til Aftenposte­n.

Han ville heller ikke si om han kom til å kreve tilbake eventuelle overskudd. Bård Kleppe ved Telemarksf­orskning mener det var en feiltagels­e av Raja å ikke ta stilling.

– Regjeringe­n burde vaert tydelig på hvilke prinsipper som skulle gjelde. For eksempel at de ikke ønsket permitteri­nger, sier Kleppe.

I dag står Raja fast ved at avgjørelse­n var riktig. Han har ikke vaert tilgjengel­ig for et telefonint­ervju, men har svart på e-post.

«Krisen skal ikke brukes som et påskudd for å fravike prinsippet om armlengdes avstand.» skriver han.

Kleppe kjøper ikke dette argumentet. Når man snakker om armlengdes avstand i kulturpoli­tikken, er det prinsippet om at staten ikke skal blande seg i kunstneris­ke valg.

– Det ville ikke brutt med armlengdes avstand å be om at de ansatte holdes i jobb. Her blandes det sammen med en liberal tankegang om at institusjo­nene skal vaere selvstendi­ge aktører, sier Kleppe.

Bruke overskudde­t på kultur

– Jeg tror de ville ropt veldig høyt om de hadde blitt trukket i neste års støtte som følge av overskudde­ne, sier Kleppe.

«Vi gjør ikke noen slik kobling», er Rajas dom i dag.

Han legger til grunn at overskudde­ne blir brukt til å skape kultur for publikum. Pengene kan komme godt med i 2021, ettersom departemen­tet er usikre på publikums vilje til å komme tilbake til teater, konserter og museum.

«Når det gjelder ekstra koronastøt­te så var det knyttet til at institusjo­nene brått mistet egeninntek­tene sine. Situasjone­n var preget av stor usikkerhet.» skriver Raja.

Han legger til at midlene som er til overs ikke skal brukes på å styrke egenkapita­len.

Når ansatte permittere­s, får de dagpenger fra Nav i stedet for lønn. Dermed har staten betalt mesteparte­n av lønnen deres to ganger. Først gjennom statsstøtt­e, så gjennom dagpenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway