Stavanger Aftenblad

Forrykende krim fra Hardanger

-

KRIM: Gamle konflikter, hemmelighe­ter og fordommer i forrykende krimdrama fra Hardanger.

Agnes Lovise Matre: Uvigslet jord. Krim. 365 sider. Gyldendal.

I en forfallen hage i Øystese i Hardanger finner den nye eieren noe som ligner et menneske. Det viser seg å vaere ei hånd og deler av armen, ei dongerijak­ke og et gammelt skolebevis med navnet Morten Vik. Lensmann Bengt Alvsaker og hans team får dermed en vrien sak på nakken, for Morten var sønn til en av bygdas sentrale politikere, og han er aldri meldt savnet. Morten var homofil og forlot bygda for over 30 år siden. Etter hvert avdekkes gamle konflikter, hemmelighe­ter og fordommer. Men det stopper ikke der, funnet av hånda og seinere resten av kroppen utløser ei rekke dramatiske handlinger inkludert nye drap.

Parallelt med etterforsk­ningen fortelles den 17 år gamle Mortens historie fra 1983, og det er et ganske annerledes Norge vi møter. Samvirkela­get med orange S som logo stenger klokka 15, musikken spilles på kassetter og det finnes ikke internett eller mobiltelef­oner. Morten er en ressursste­rk og populaer gutt, men han er altså homofil, noe som er omtrent umulig på bygda på den tida. Homofilt samliv mellom menn var straffbart i Norge fram til 1972, men selv om loven ble endret, var holdningen­e til folk de samme. «Folk som meg forsvinner fra bygda fort som saueperler etter en regnskur» sier en av de skjulte bygdehomse­ne i et intervju mange år seinere.

Bygdekrim er en subsjanger innen kriminalli­tteraturen som mer eller mindre ble oppfunnet av Kolbjørn Hauge fra Finnøy. Han er også den eneste rogalendin­gen til nå som har fått den prestisjet­unge Rivertonpr­isen, for «Død mann i boks» i 1995. Agnes Lovise Matre som er fra Osterøy og bor i Haugesund, har skrevet tre kriminalro­maner fra Hardanger med Bengt Alvsaker i hovedrolle­n. Hun er en verdig arvtaker etter Hauge og andre pionerer innen sjangeren, og det er forfrisken­de å lese norsk krim som ikke foregår i eller rundt Oslo. Det er noe med lynnet og folkene som er annerledes, og de tette og kvelende miljøene der alle kjenner hverandre som gjør seg så godt i en krim.

Men mens Kolbjørn Hauge interesser­te seg for folkene og lot handlingen lunte bedagelig avsted, legger Matre opp til et forrykende tempo. Dette går på bekostning av persontegn­ingene og miljøskild­ringene, og vi får ikke tid til å fordøye de grusomme hendelsene og føle empati med ofrene før hun raser videre. Mest interessan­t er Mortens historie fra 1983 og møtene med bygdehomse­r som forteller sine historier. Det finnes også en forsvunnet mor i lensmann Bengts eget liv som vi gjerne vil vite mer om, men det kommer kanskje i neste bok?

 ??  ??
 ??  ?? Agnes Matre er
aktuel med krimromane­n «Uvigslet jord».
Agnes Matre er aktuel med krimromane­n «Uvigslet jord».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway