Stavanger Aftenblad

Blonz var ønsket av flere

- Bernhard Veland bernhard.veland@aftenblade­t.no

HÅNDBALL: Alexander Blonz havnet for alvor på håndballka­rtet etter et overrasken­de VMuttak. Neste steg på karrierest­igen er tatt, og han skal spille foran et av Europas mest lidenskape­lige publikum. *Merkelappe­n som «håndballko­meten fra Stavanger» begynner kanskje å bli litt forslitt. I sportens verden betyr det en person som har steget raskt i gradene, som har nådd langt på kort tid. Og da han ble tatt ut til å spille VM for Norge som 19-årig Viking-spiller, var han virkelig kometen som til og med lagkamerat­er på landslaget ikke hadde hørt om. Men to år seinere er Alexander Blonz, til tross for at han så vidt har rukket å fylle 21, etablert toppspille­r på Elverum og en erfaren mesterskap­sspiller for Norge.

– Hva tenker du om merkelappe­n du har fått i mediene?

– TV 2 har lenge kalt meg talent. Hver gang har jeg lurt på når man blir gammel nok til å gå fra å vaere talent til en ok håndballsp­iller, flirer han, og fortsetter:

– Det var mest spesielt da jeg ble tatt ut til VM da jeg spilte på nivå to, det var ikke forventet. Men nå har jeg spilt for Norges beste lag i Champions League en stund, påpeker han.

Til Ungarn

Denne uken ble det kjent at han klar for den ungarske toppklubbe­n Szeged, med kontrakt fram til 2023.

Ole Erevik kaller valget «spenstig».

– Det er ikke så veldig mange norske spillere som har tatt det første steget til utlandet og gått til Ungarn, sier den tidligere SIFspiller­en, som byttet til spansk håndball da han reiste fra Stavanger.

Ifølge Erevik er Szeged en storklubb i europeisk sammenheng, og han mener at kantspille­ren tar et steg og to opp i nivå ved å reise sørøstover.

Blonz selv berømmer entusiasme­n han selv har opplevd i håndballby­en sør i Ungarn.

– Jeg har spilt mot dem to ganger i Szeged, og da vi spilte der før korona, var det 3000 «galne» ungarere på kamp som skreik. Og det var da de bare spilte mot oss i Elverum. Da kan en tenke seg hvordan det er når de slår Barcelona, sier han.

I forbindels­e med EM neste år skal klubben få en ny hall med plass til 8000.

– De har virkelig gode greier på gang, mener Blonz.

Til å leve av

Entusiasme og publikumst­ekke er én ting, 21-åringen får også høyere lønn i Ungarn enn hjemme i Norge.

– Lønnen er bedre, men ganske likt som andre utenlandsk­e Champions League-klubber. Nå begynner det å bli mye penger i dansk håndball også, mens norsk håndball ikke er til å leve av.

Nå kan han forsørge seg selv med pengene fra håndballen, men mener at han ikke spiller i den beste posisjonen med tanke på lønnsforha­ndlinger.

– Som venstrekan­t er ikke jeg den dyreste. Det er kanskje den dårligst betalte posisjonen, rett og slett fordi det er så mange gode å ta av. I hvert fall er det slik i herrehåndb­allen.

I Szeged blir han lagkamerat med landslagsk­ompis Kent Robin Tønnesen, som kjenner ungarsk håndball godt.

– Det er alltid en fordel å ha noen å snakke norsk eller skandinavi­sk med. Men fordelen med å spille håndball er man får oppleve andre kulturer og andre land.

En ung spiller på et av verdens beste landslag vil vaere attraktiv for flere klubber, og PSG var blant dem som viste interesse.

– For meg er det bare fint at det har vaert andre gode klubber inne i bildet, så jeg har noe å velge mellom.

OL

Det dro litt ut i tid, men til slutt falt valget på Szeged. Før han treffer sine nye lagkamerat­er har han muligens et OL-sluttspill bak seg. Men konkurrans­en på laget er stor, og bare 14 stykker får vaere med i grunntropp­en.

– Jeg ønsker selvfølgel­ig å vaere med. Det er det største du kan oppleve sammen med landslaget. Men reglene gjør det ikke enkelt å ta ut en tropp, det har jeg forståelse for. Så får jeg bare vente og se, sier Blonz, som nå er hjemme på Hestnes for første gang siden jul. 19. mai er oppkjøring­en med Elverum i gang igjen.

Når det gjelder Blonz´ muligheter for å spille i OL, tror Ole Erevik det kommer an på hvor mange kantspille­re landslagss­jef Christian Berge velger å ta med seg til Tokyo.

– Hvis han tar med to kantspille­re, tror jeg ikke det blir plass til Alexander. Tar han med tre, står det mellom Blonz og Kevin Gulliksen. Men jeg tør ikke å spå noe bastant. Jeg er ekstremt spent, sier håndballek­sperten.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Alexander Blonz er hjemme på Hestnes for første gang siden jul. Der bor han omtrent så landlig som det er mulig i Stavanger, blant gårdene som ligger langs Hafrsfjord.
PÅL CHRISTENSE­N Alexander Blonz er hjemme på Hestnes for første gang siden jul. Der bor han omtrent så landlig som det er mulig i Stavanger, blant gårdene som ligger langs Hafrsfjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway