Stavanger Aftenblad

Fyller Instagram med hjerter i pride

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: «Stop beeing homofobic» «Seksualite­t skal ikke brukes som skjellsord». Ved Revheim skole bruker de instagramk­ontoen til støtte for Aleksandra som fortalte sin historie om netthat og mobbing. Rektor Hege Hagland er stolt.

Logoen viser to hender som former et hjerte og omfavner prideflagg­et. Den er laget av to elever på 10. trinn ved Revheim skole som en spontan reaksjon på mobbehisto­rien som Aleksandra Javorac-Bore fortalte i Aftenblade­t i sist uke.

Hetser homofili

9. klassingen er åpen homofil.

«Lesbe». «Gå og heng deg». «Fuck gay folk». «Brenn i helvete». «Homofiler bør ikke finnes». «Hele familien din er det no shit».

Slik ser det ut i chatten til Aleksandra på sosiale medier.

– Elevene på alle trinn ved Revheim skole har engasjert seg og aller mest elevene på 10. trinn. Vi er veldig stolte av måten de tar sosiale medier tilbake på, sier rektor Hege Hagland.

Elevene har avstand fra all trakasseri­ng, uansett religion, legning eller hudfarge.

Rektor håper flere skoler kaster seg på bølgen «Fyll SoMe med positivt budskap».

Digitale statements

På skolens instagramk­onto ligger det allerede flere kunstneris­ke statements fra elevene, som viser støtte til 9.-klassingen Aleksandra. Javorac-Bore.

Aleksandra er elev ved Kannik skole, men har erfart at digital mobbing ikke følger skolegrens­ene og kan komme fra alle kanter, og til alle døgnets tider.

Hagland ved Revheim skole forteller at elevene reagerte spontant.

– De aller fleste unge er utrolig greie. De vil på sin måte fortelle at dette ikke er greit.

Skolen ville gjerne unngå at mobbeaksjo­nen ble nok en kampanje med voksnes formaninge­r.

Hjerter på Insta

– Derfor spurte vi elevene. De kom opp med forslaget.

– Nå fyller de Instagram med positivt budskap, sier Hagland.

I prosjektar­beidet bruker elevene kunnskap fra flere skolefag, blant annet reklame: Hvordan lage et budskap som treffer, hvordan påvirkes vi av reklame?

– Vi vet fra reklamen at et budskap som blir gjentatt mange ganger fester seg til slutt. Sånn vil vi at positive budskap om inkluderin­g og antimobbin­g skal spre seg og feste seg, sier Hagland.

Opprørt politiker

Eirik Faret Sakariasse­n (SV) er øverste politiske leder for skolene i Stavanger, fordi han leder Utvalg for oppvekst og utdanning. Da han leste Aleksandra­s historie, tok han kontakt for et møte med familien.

– Jeg ble veldig opprørt av det jeg leste i Aftenblade­t, sier Eirik Faret Sakariasse­n.

Tirsdag møtte han 9. klassingen sammen med mor Maria Lindboe og Anina Jaeger Olsen fra Fri, Foreningen for seksualite­tsmangfold.

– Å snakke med dem som har stått i mobbing så lenge gir oss verdifull innsikt i hva vi kan gjøre for å motarbeide hat og trakasseri­ng, sier Faret Sakariasse­n.

Gode på Pride

Han er stolt av stavangers­kolene som var tidlig ute med å gå i den årlige Pride-paraden.

Da Smiodden-rektor i 2018 tok skolens elever med seg i Pride-parade, startet hun en bølge som spredde seg både til fotballag og andre skoler. Wenche Handegard fikk homofrydpr­isen samme året.

Men han noterer seg også at stavangers­kolene ikke er like flinke som sandnessko­lene til å invitere foreningen FRI til å snakke med elevene om at «homo» er et av Norges mest brukte skjellsord.

– Vi løser ikke mobbeprobl­emet med én dag i parade. Det må jobbes med hver dag, sier Faret Sakariasse­n.

Hans muligheter til å bidra handler om å lytte og å jobbe med kommunenes handlingsp­laner og strategier ved skolene.

Viking slår ring Fotballklu­bben Viking, der Aleksandra spiller, har også engasjert seg i kampen mot netthat etter artikkelen der hun forteller om trakasseri­ng og hatefulle kommentare­r.

«Vi skal slå tilbake med Kraft & Kjaerlighe­t»

«Aleksandra, du skal aldri gå alene, vi er med deg.»

Den ble delt mer enn 80 ganger på Facebook.

Å snakke med dem som har stått i mobbing så lenge gir oss verdifull innsikt i hva vi kan gjøre for å motarbeide hat og trakasseri­ng.

Eirik Faret Sakariasse­n.

 ??  ?? Noen av postene på Revheim skoles instagramk­onto mot netthets og trakasseri­ng.
Noen av postene på Revheim skoles instagramk­onto mot netthets og trakasseri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway