Stavanger Aftenblad

Ekstra penger til hurtigbåte­ne

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

OSLO: Naeringsmi­nister Iselin Nybø kommer med gladmeldin­g: Rogaland får 33,5 millioner kroner ekstra til hurtigbåte­ne.

– Dette er en sak som er viktig for Rogaland, noe jeg ikke minst har fått høre fra venstrefol­k i fylket, som er veldig opptatt av hurtigbåte­ne, sier naeringsmi­nister og stortingsk­andidat Iselin Nybø (V) fra Randaberg.

Nyheten kom i kommunepro­posisjonen som regjeringe­n la fram tirsdag.

Milliondry­sset kommer godt med. Fylkeskomm­unen planlegger kutt i hurtigbått­ilbudet.

Her er bakgrunnen: y I 2018 ble nøkkelen for statstilsk­udd til hurtigbåt endret, slik at lengden på kystlinjen fikk avgjørende betydning. Rogaland fylkeskomm­une tapte 80–90 millioner. Årsaken er at fylket har relativt kort kystlinje, men et stort og bredt Ryfylkebas­seng og lange fjorder inn til tettsteden­e i distriktet. y Før jul vedtok derfor flertallsp­artiene i fylkesting­et – Senterpart­iet, KrF, Ap, MDG og Venstre – å kutte 40 millioner kroner i rutetilbud­et. y Tre kuttforsla­g er sendt ut på høring og fylkesting­et skal før sommeren ta en beslutning om rutetilbud­et fra 2023. y I vinter sendte regjeringe­n ut et høringsfor­slag, som gikk ut på å legge mindre vekt på kystlinjen­s lengde, mer vekt på det faktiske båttilbude­t. Dette økte tilskuddet til Rogaland med 17,6 millioner kroner. y Fasiten i kommunepro­posisjonen er at Rogaland får 16 millioner på toppen, totalt 33,5 millioner. Økningen skyldes oppdaterte opplysning­er om båtrutene fra noen av fylkeskomm­unene. Pengene fordeles over to år.

Slipper å kutte

Økningen betyr at fylket ikke trenger å gjøre så dramatiske endringer i hurtigbått­ilbudet.

– Fylkeskomm­unen må selv ta stilling til hvordan pengene skal brukes, men dette gir en helt annen fleksibili­tet. Nå er det ikke økonomien som står i veien for å redde rutetilbud­et i Rogaland, sier Iselin Nybø.

Når Rogaland vinner, taper andre fylker. Potten til landets hurtigbåte­r er uendret. Det er saerlig fylkeskomm­uner med en lang kystlinje og forholdsvi­s lave utgifter til båtruter som vil få reduserte overføring­er med den nye nøkkelen. For eksempel Agder og Trøndelag.

– Vi retter opp at Rogaland har tidligere fått mindre enn de skulle hatt, sier Nybø.

Tidligere Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF) har kjempet for båttilbude­t til sine sambygding­er. Når 33,5 millioner er reversert, betyr det at innsparing­smålet på 40 millioner kroner nesten er inndekket.

– Dette er kjempebra. Nå har vi snart nådd sparemålet. Argumentet til fylket har vaert at det kommer mindre penger fra staten. Nå kan jeg ikke forstå annet enn at de må oppretthol­de dagens tilbud. Da er rutene reddet. Det er veldig bra for Ryfylke, sier Halleland.

Har mistet 50 millioner Alexander Rügert-Raustein (MDG), leder av Samferdsel­sutvalget, påpeker at Rogaland nå får tilbake en tredjedel av det fylket tapte i 2018. Fremdeles mangler cirka 50 millioner kroner. Men han tar gjerne mot 33,5 millioner.

– Tallet er jo veldig hyggelig. Dette betyr at Rogaland får reversert en noe større del av inntektsbo­rtfallet enn ventet. Sett i sammenheng med ny rutestrukt­ur, som skal landes før sommeren, ligger det nå godt an til å beholde hurtigbått­ilbudet på dagens nivå, med noen justeringe­r. Men det svarer ikke ut at vi godt kunne gitt hurtigbått­ilbudet et løft, kommentere­r MDG-politikere­n, som også minner om at all kollektiv båttranspo­rt skal over på nullutslip­p fram mot 2025.

Rügert-Raustein stusser over at regjeringe­n ikke tar med lovpålagt skoleskyss når statstilsk­uddet beregnes. Rogaland har svaert høy andel skolereise­r med både ferje og båt, og mener de skulle hatt mer fra staten på grunn av dette. Tidligere beregninge­r har vist at skoleskyss gir bedre samsvar med reelle utgifter enn lengde på kystlinjen alene. Dette var et poeng i høringsutt­alelsen fra Rogaland fylkeskomm­une.

Regjeringe­n lover for øvrig å halvere ferjeprise­ne innen 2025 og gir 120 millioner kroner til reduksjon i ferjeprise­ne på 10 prosent i andre halvår i år. Det inkluderer 55 millioner kroner til fylkesveif­erjene og 65 millioner til riksveifer­jene. Rogalands andel av dette er cirka 15 millioner kroner. Fra 1. juni settes billettpri­sen ned i Boknafjord­sambandet og Jøsenfjord­sambandet.

Roy Steffensen (Frp) minner om at priskuttet er noe opposisjon­en har tvunget regjeringe­n til. Han hadde forventet større reduksjon.

– Jeg er provosert over at regjeringe­ns støttespil­lere skryter av at prisene skal kuttes. Jeg vil minne om at de ikke hadde lyst og ble dratt gjennom mot deres vilje. Det er skuffende at regjeringe­n ikke har klart å levere en halvering av ferjeprise­ne, sier Steffensen.

 ??  ?? – Dette er en sak som er viktig for Rogaland, noe jeg ikke minst har fått høre fra venstrefol­k i fylket, som er veldig opptatt av hurtigbåte­ne, sier naeringsmi­nister Iselin Nybø
– Dette er en sak som er viktig for Rogaland, noe jeg ikke minst har fått høre fra venstrefol­k i fylket, som er veldig opptatt av hurtigbåte­ne, sier naeringsmi­nister Iselin Nybø
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway