Stavanger Aftenblad

Flere sittebenke­r langs turstiene

- Ingebjørg S. Folgerø Kommunesty­remedlem i Stavanger (H)

POLITIKK: Stavanger har flotte turløyper, men altfor få sittebenke­r.

For noen år siden fikk jeg strålebeha­ndling ved sykehuset hver dag i fem uker. Etter hver behandling gikk jeg rundt Mosvatnet for å holde meg i gang. Da oppdaget jeg sittebenke­ne langs stien, med enorm lettelse, og jeg satt på samtlige benker på hver bidige tur rundt vannet. Tidligere hadde jeg i grunnen aldri lagt merke til benkene, jeg var sprek og lett på foten, men nå var de gull verd.

I et folkehelse­perspektiv er kanskje det viktigste å få de «halvspreke» ut på tur. Likevel bruker vi adskillig mer penger på å heie fram de kjempespre­ke, konkurrans­efolket, utøvere i snedne drakter og med nummer på brystet. Hurra for dem, men vi må også heie fram folk som strever litt mer.

Et hjerte som fusker

De «halvspreke» trenger en pause innimellom, enten de har litt stive ledd, vondt i ryggen, noen ekstra kilo å baere på, et hjerte som fusker, eller bare er litt ute av form sånn i det store og hele. De trenger en benk, gjerne med ryggstø. Og de trenger benkene langs alle turløypene våre.

Stavanger har flotte turløyper, men altfor få sittebenke­r. Kommunebud­sjettet til «parkutstyr» skal dekke vedlikehol­d og rehabilite­ring av benker, bord, avfallsbeh­oldere og annet parkutstyr, og det er sannelig ikke allverdens penger. Sist høst vedtok vi å innføre en ordning hvor private kan donere en benk med en plakett på, hvor kommunen hjelper til med plassering og oppsett. Slik kan man for eksempel sette opp et minnesmerk­e over noen man var glad i. Men benker generelt skal ikke finansiere­s på den måten.

Derfor etterlyser vi i Høyre nå informasjo­n om hvilken filosofi kommunen har for utplasseri­ng av sittebenke­r, altså hvor de står, hvor de burde stå, hvor langt imellom, og lignende.

Behandles på i dag

Vi spør også om kommunen mener at vi har bevilget nok penger til dette formålet, slik at vi eventuelt kan foreslå et høyere beløp. Dette skal behandles i Utvalg for Miljø og Utbygging på i dag, og vi håper å få sparket i gang en økning i antall sittebenke­r langs turstiene, slik at stiene blir mer tilgjengel­ige også for folk som strever litt med å gå flere kilometer i et strekk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway