Stavanger Aftenblad

Advarte mot store overskudd

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

KORONASTØT­TE: Store overskudd i kulturinst­itusjonene provoserer mange frie kunstnere, sier Creoleder Hans Ole Rian.

De 50 største kulturinst­itusjonene som fikk koronastøt­te i 2020, gikk med naermere 200 millioner kroner i overskudd.

Dette overrasker ikke leder for landets største kunstneror­ganisasjon, Hans Ole Rian, i Creo. Han advarte mot at betydelig overskudd kunne bli konsekvens­ene dersom ikke Kulturdepa­rtementet la føringer for koronatils­kuddene.

– Vi ba staten kreve at institusjo­nene oppretthol­dt produksjon­en så godt som mulig, at ingen ansatte ble permittert og at frilansere ble engasjert i samme omfang som i en normalsitu­asjon. Vi ble ikke hørt.

I stedet ble vi møtt med argumentet om at departemen­tet måtte holde en armlengdes avstand til institusjo­nene. Men det blir helt feil argumentas­jon. Å holde en armlengdes avstand handler om at departemen­tet ikke skal legge seg opp i det kunstneris­ke arbeidet. Dette handler om økonomi og drift, sier Hans Ole Rian.

Han mener det var feil å permittere ansatte.

– Sparer ingen ting

– Det gir ingen besparelse å flytte lønnsutgif­tene til kunstnere fra statsfinan­sierte institusjo­ner over til et statsfinan­siert Nav. Presset på Nav var ekstremt stort i fjor vår, og det var ulogisk og uhensiktsm­essig å skulle belaste Nav i en ekstra vanskelig situasjon, sier Rian.

Om lag halve medlemsmas­sen til Creo er selvstendi­g naeringsdr­ivende og er ikke fast tilknyttet en institusjo­n. Forbundsle­deren tror mange frie kunstnere blir provosert over at institusjo­nene har gått med store overskudd i 2020.

– Dette provoserer når vi vet ar det frie feltet ikke i naerheten får dekket utgifter og kompensert tapte inntekter så mye som institusjo­nene. Spesielt i disse dager, når mange får avslag på sine søknader om kompensasj­on- og stimulerin­gsmidler fra Kulturråde­t, sier Rian.

Forbundsle­deren er ikke stemt for å trekke institusjo­nene i framtidige tilskudd.

– Nei, det vil vaere ugreit. Vi unner institusjo­nene pengene, men det er provoseren­de når sa mange frie kunstnere sliter. Støtteordn­ingene for selvstendi­g naeringsdr­ivende burde vaert bedre og mer treffsikre, sier Hans Ole Rian.

Viktig i krisetider

Han mener institusjo­nene kunne oppretthol­dt den kunstneris­ke produksjon­en, selv om kulturlive­t ble stengt ned.

– Vi så at noen institusjo­ner ikke gikk til permitteri­ng og i stedet tilpasset aktivitete­ne, blant annet ved å strømme forestilli­nger og konserter. Det gjaldt blant annet orkestrene. Vi mente da og mener fortsatt at langt flere burde holdt åpent, ikke minst teatrene som stengte helt, sier Rian.

Han mener at det er ekstra viktig å oppretthol­de kulturlive­t i nettopp krisetider.

– Når vi er i den kanskje største krisen siden 2. verdenskri­g, velger blant annet Nationalth­eatret å stenge dørene. Vi trenger den motstemmen som kulturen kan vaere i krisetider, og publikum trenger trøst og av- og påkobling. Her var det et handlingsr­om til å holde hjulene i gang, sier Rian.

Kanskje i minste laget

Rian er glad for at stimulerin­gsog kompensasj­onsordning­ene blir styrket i forslaget til revidert nasjonalbu­dsjett. Rammene er økt med 950 millioner kroner (400 millioner av disse ble varslet i april) til 1,32 milliarder kroner og forlenget til ut oktober.

– Jeg er redd det kan vaere lite. Det er allerede kommet søknader for om lag 1,2 milliarder kroner. Sommeren er høysesong for store deler av kulturlive­t og da sikres inntektene for resten av året. Jeg håper det kommer med penger dersom det foreslått beløpet viser seg å vaere for lite, sier forbundsle­deren.

Han synes ordningen bør vare ut året, og ikke ut oktober, slik regjeringe­n foreslår.

– Ut året vil gi større forutsigba­rhet, sier Hans Ole Rian.

Også institusjo­nene får ekstra penger i forslaget til revidert nasjonalbu­dsjett. 50 millioner kroner, i tillegg til 430 millioner som allerede er bevilget under koronapand­emien.

Rian synes det er bra at flere frie kunstgrupp­er – og ikke bare de største institusjo­nene – er med i gruppen som får ekstrapeng­er i denne omgangen.

Det gir ingen besparelse å flytte lønnsutgif­tene til kunstnere fra statsfinan­sierte institusjo­ner over til et statsfinan­siert Nav.

Creo-leder Hans Ole Rian

 ?? IHNE PEDERSEN ?? Forbundsle­der Hans Ole Rian i Creo mener det var feil å permittere kulturarbe­idere under pandemien.
IHNE PEDERSEN Forbundsle­der Hans Ole Rian i Creo mener det var feil å permittere kulturarbe­idere under pandemien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway