Stavanger Aftenblad

Afroamerik­ansk sprengkraf­t

- Trond Borgen

UTSTILLING: Her er en internasjo­nal topputstil­ling som griper rett inn i vår tids politiske strid og debatt.

Galleri Opdahl: Pushing the Margins: A Survey of LA Artists. Gruppeutst­illing, t.o.m. 13. juni

I Galleri Opdahl er Charles Gaines kurator for en mønstring av ni Los Angeles-baserte kunstnere som alle involverer seg i afroamerik­ansk identitets­politikk og i spørsmål om rasisme. Ikke ved hjelp av Black Lives Matter-bevegelsen­s enkle slagord; i stedet brukes andre, komplekse ytringer. Vi ser det i en materialbe­handling og en metaforbru­k som i sum skaper en utstilling det er vel verdt å fordype seg i og reflektere over. Dette er ikke kunst som glir rett inn, men som yter en intellektu­ell motstand vi ikke opplever for ofte her i byen. Derfor er den ytterst stimuleren­de.

Visuelle gleder

Gaines (f. 1944) har lang erfaring med håndtering­en av svart identitets­politikk i kunsten; han har valgt et bredt spekter av kunstneris­ke uttrykk som stiller spørsmål både gjennom et samfunnsen­gasjement, sett i forhold til den amerikansk­e sosiopolit­iske historien, og gjennom en undersøkel­se av deltakerne­s egen kunstpraks­is, sett i forhold til kunsthisto­rien. Ja visst finnes her et konseptuel­t aspekt, men alle utstillern­e er i tillegg opptatt av å materialis­ere innholdet i fysisk flotte, gjennomarb­eidede verk – utstilling­en har derfor også fine visuelle gleder å by på. Spørsmål om rase, diskrimine­ring og svart identitet ligger som en understrøm i disse verkene, men de hever seg over lettvint plakatkuns­t, for de represente­rer alltid mer enn det enkle poeng, den entydige konklusjon.

Jeg dras umiddelbar­t mot de mørke boksene til Elizabeth Webb, kalt «Cameo Ground (Children of Paradise)»: 13 porselensp­aneler opplyst fra baksiden, fulle av skrivemask­intekst. Dette er fragmenter av et intervju hun gjorde med sin grandtante, ett av 13 barn av kunstneren­s oldemor, Paradise. Hun snakket om hvilke av hennes egne barn som kunne oppfattes som hvite, fordi de hadde ulike grader av farge i huden – tilpasning til hvitt overherred­ømme var viktig for et bedre liv. Grandtante­ns ord lyser mot meg fra skjøre, krakelerte porselensp­later – som fragmenter av Dødehavsru­llene

– med linjer som vakre strømmer av energi rennende gjennom teksten, men også som sprukken, ødelagt identitet, knuste håp. Slik knytter Webb et naerbilde fra egen familiehis­torie til samfunnets store bilde; familien speiler en bit av den strukturel­le og systemiske rasismen, som vi ser også ellers i utstilling­en.

Utslette, bevare

Som i Gary Simmons arbeid i blandingst­eknikk, «Ruby Redd»; med et lett obskurt billeduttr­ykk bearbeider han rasistisk undertrykk­else i form av utslettels­e av spor og minner etter afroamerik­anere som en gang var. Henry Taylor er opptatt av å bevare det som er, der han maler mennesker han har møtt, med varme og stor humanistis­k innsikt. Rodney McMillan fastholder, som et abstrakt fargespill på et laken, et etterlatt avtrykk av et menneske, et flyktig minne. Mens Todd Gray skaper lag på lag av fotografie­r og tredimensj­onale objekter, som for å fastholde intrikate mønstre om farget identitet, dobbel, med røtter både i Afrika og i USA.

Utstilling­ens mest indirekte arbeider er nok Edgar Arceneaux’, utført i sølvmetall, akryl og glass på lerret. Han inviterer oss til å se på nytt: er dette maleri, relieff, objekt? Slik røsker han i våre tradisjone­lle sanserutin­er og innarbeide­de forestilli­nger; slik ber han oss om å se på afroamerik­anerne, deres historie og nåtid, én gang til, med nytt blikk. Det er som om han har dekonstrue­rt svart identitet og lar den gjenoppstå i sølvglinse­nde skikkelse ispedd mørke flekker og lysende fargefragm­enter: Se, vi er her, vi sprenger oss ut av gamle rammer og inn i en annen, en ny og rikere identitet.

Dette er ikke kunst som glir rett inn, men som yter en intellektu­ell motstand vi ikke opplever for ofte her i byen.

Luke Harding: Skyggestat­en. Mord, kaos og Russlands manipuleri­ng av Vesten. 341 sider. Omsett frå engelsk av John Grande. Forlaget Press.

Russlands tilbakefal­l til det autoritaer­e er eit av dei mest deprimeran­de utviklings­trekka i verda på 2000-talet.

Dagleg får me eksempel på at Putin strammar til. Den siste resten av demokratis­k opposisjon er under sterkt press. Putin kan i praksis vera president på livstid, medan motstandar­ane hans risikerer livet. Korrupsjon­en blomstrar, og kriminelle har fått innpass i eliten. Kreml bruker hardare maktspråk både innanfor og utanfor Russlands grenser.

Luke Harding, journalist i britiske The Guardian, er ein av dei fremste kritikaran­e av Putins Russland. Den tidlegare Moskva-korrespond­enten vart kasta ut av landet alt i 2011, etter ein naergåande artikkel om Putins «mafiastat». Seinare har han mellom anna skrive bøker om mordet på avhopparen Aleksandr Litvinenko i

Besøksadre­sser

Aftenbladt­orget:

Nykirkebak­ken 2, 4013 Stavanger Mandag − fredag: kl. 08.00 − 15.30. Sandnes

Vågsgt. 22, Postboks 645, 4305 Sandnes Mandag − fredag kl. 09.00 − 16.00 Jaeren

Tips

Nyhetsreda­ksjonen

Nyhetsreda­ktør:

Carl Gunnar Gundersen carl.gunnar.gundersen@aftenblade­t.no Tlf.: 415 59 360

Digitalred­aktør: Elin Stueland elin.stueland@aftenblade­t.no

Tlf.: 415 03 536

Desksjef: Kjersti Svalland kjersti.svalland@aftenblade­t.no

Tlf.: 957 48 149

Utenriks

Arild I. Olsson. Tlf.: 950 45 586 arild.inge.olsson@aftenblade­t.no Energi

Undersøken­de avdeling

Leder: Tarald Aano. Tlf.: 415 54 393 tarald.aano@aftenblade­t.no Lokalredak­sjonen

Leder lokal:

Tommas Torgersen Skretting.

Tlf.: 480 24 673 tommas.t.skretting@aftenblade­t.no Egersund:

Arnt Olav Klippenber­g. Tlf.: 915 46 777 arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no Jørpeland:

Tor Inge Jøssang. Tlf.: 911 92 577 tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Oslo:

Kultur

Leder: Tarald Aano. Tlf.: 415 54 393. tarald.aano@aftenblade­t.no

Sport

Leder: Stig Nilssen. Tlf.: 928 83 714 sport@aftenblade­t.no

Feature

Leder: Finn E. Våga. Tlf.: 916 62 411 finn.vaaga@aftenblade­t.no Annonser

Markedsdir­ektør:

Tlf.: 982 61 359

Salgssjef: Richard Kjønnhaug richard.kjonnhaug@aftenblade­t.no Tlf: 932 87 495

Salgssjef: Svein Arild Harestad svein.arild.harestad@schibsted.no Tlf: 905 01 178 annonse@aftenblade­t.no Selvbetjen­ing gratulasjo­ner

Abonnement

Tlf. 51 19 51 50 kundeporta­l.aftenblade­t.no/kundeservi­ce Alt om ditt abonnement: aftenblade­t.no/minside

Digital Basis 229 kroner per måned Digital Premium 279 kroner per måned Helg 346 kroner per måned Komplett 419 kroner per måned Under 30 år får 50% på Digital Basis og Digital Premium.

Nytt abonnement kjøpes på Aftenblade­t.no. Abonnement­et løper til det blir sagt opp.

Avfotograf­ering av Aftenblade­ts tekst, bilder og annonser for videre produksjon er ikke tillatt.

Bankgiro: 1503 97 71818.

Utgitt av Stavanger Aftenblad AS

Trykk: Schibsted Trykk Organisasj­onsnummer: 990412987

 ??  ??
 ??  ?? Henry Taylor, «Uten tittel», akryl på lerret, 2020.
Henry Taylor, «Uten tittel», akryl på lerret, 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway