Stavanger Aftenblad

Meld fra om 17. mai-festen din

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no Elin Stueland elin.stueland@aftenblade­t.no

KORONA: Utendørs

17. mai-arrangemen­t må meldes inn til kommunen hvis du bor på Nord-Jaeren. Du kan samle maks 20 personer til potetløp i gata di – men ikke i din egen hage!

– Mange er usikre på hva som er forskjelle­n på et privat arrangemen­t på offentlig sted og en privat sammenkoms­t hjemme. Et arrangemen­t foregår på offentlig sted. Da kan man vaere 20 stykk utendørs. Hvis du samler folk i hagen, er det en privat sammenkoms­t. Da kan du ha maks fem gjester, i tillegg til fullvaksin­erte, sier Ruth Midtgarden, smittevern­overlege i Stavanger.

Arrangemen­ter på offentlig sted er noe som foregår for eksempel i gata eller på lekeplasse­n. Eller på vei, park eller andre felles uteområder.

Dette er en egen forskrift på Nord-Jaeren, altså i kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. I de øvrige kommunene gjelder inntil 5 personer innendørs og 20 utendørs, uten registreri­ngsplikt. Dette er ut fra FHI sine nasjonale regler.

Dersom du planlegger potetløp med flere enn ti (og maks 20) personer i din egen gate, altså på offentlig sted, så må det meldes inn til kommunen på forhånd. Det gjøres i et eget skjema på kommunens nettside hvis du bor i Stavanger, Sandnes, Sola eller Randaberg (Nord-Jaeren).

– Man trenger ikke godkjennin­g fra kommunen, men arrangemen­ter må meldes inn sånn at kommunen har oversikt i tilfelle smitte, sier Terje Emil Pettersen, arrangemen­tsansvarli­g i Stavanger kommune.

Et privat arrangemen­t trenger en arrangør, som skal ha liste med navn og telefonnum­mer på hvem som har vaert til stede.

Og arrangemen­ter for folk fra ulike kommuner bør avlyses eller utsettes, presiserer Nord-Jaerenkomm­unene.

Ikke arrangemen­tsforbud

– Det er ikke arrangemen­tsforbud 17. mai. Hvis noen ønsker å arrangere et barnetog, er det ingenting i veien for det. Men hvis en gjennomfør­er et arrangemen­t, er det en begrensnin­g på hvor mange som kan vaere til stede, sier Rune Kanne, advokat i Sandnes kommune. Han sitter i det som kalles tolkningsg­ruppa, som tolker covid-19-forskrifte­n på vegne av kommunene på Nord-Jaeren. y Et privat arrangemen­t på offentlig sted utendørs kan ha maksimalt 20 deltakere. Dette kan for eksempel vaere et 17. mai-tog i nabolaget. Hvis man blir flere enn 20 deltakere i et tog i nabolaget, kan dette løses ved å arrangere to tog med stor avstand mellom dem, foreslår tolkningsg­ruppa. y Et offentlig arrangemen­t utendørs kan ha maksimalt 200 deltakere. Dette defineres som et kulturarra­ngement, og er for eksempel at FAU arrangerer tog og samling for en hel skole eller en hel barnehage. – En skole kan arrangere tog med 200 personer. Men man bør vaere forsiktig med å annonsere det, sånn at ikke mange stiller seg opp langs ruta. Det går også an å arrangere noe i en skolegård med inntil 200 personer til stede. Da må en huske på smittevern­rådene, for eksempel at det skal vaere mulig å holde avstand og at en bør kunne vaske hendene eller bruke håndsprit.

– Jeg vil også minne om at det fremdeles er smitte på Nord-Jaeren. Det er bedre med små arrangemen­ter hvor få personer møtes enn store arrangemen­ter for å unngå en ny oppblomstr­ing av smitten.

Smittevern­overlege Ruth Midtgarden sier at det må vaere påmelding til kulturarra­ngement, og at man også må han arealtilla­telse fra kommunen. Skolesjef i Stavanger kommune, Jørn Pedersen, sier det ikke er planlagt arrangemen­ter på noen skoler i kommunen.

Politiet kan gi bøter

– Dersom det er mistanke om alvorlig brudd på smittevern­lovgivning­en, kan politiet opprette sak og bryte opp folkeansam­linger. Hvis dette pålegget ikke etterfølge­s, kan man straffes med anmeldelse og forelegg, opplyser Tor Helge Stavik, leder av operasjons­sentralen i Sør-Vest politidist­rikt.

Han oppfordrer folk å respektere og følge gjeldende råd og regler.

Ti arrangemen­t i Sandnes

I Sandnes er det hittil ti personer som har meldt fra om privat arrangemen­t på 17. mai. Dette er ulike nabolag som har søkt om å få arrangere noe med opp til 20 personer. Flere har uttrykt at det er vanskelig å holde seg under 20 personer, og rådgiver i kulturavde­lingen med et godt 17. mai-etternavn, Hallvard Fagerland, har gitt litt slinger til de som har søkt:

– Vi har gitt beskjed om at arrangemen­tet kan vaere opptil 20 barn som går i et tog, mens de voksne da må holde seg på egen tomt.

Han opplyser at det er sannsynlig at det kommer flere, fordi mange ikke er klar over meldeplikt­en.

– Vil dere kontroller­e de innmeldte arrangemen­tene?

– Dette er anbefaling­en vår, og folk skjønner hvordan de skal forholde seg til dette.

Sandnes kommune opererer med søknadsfri­st fem dager før arrangemen­tet finner sted, men opplyser at de vil behandle søknader som kommer innen fredag denne uka.

5 personer på besøk

De 17. mai-ansvarlige i Sandnes og Stavanger var på nettmøte tirsdag sammen med smittevern­overlege Ruth Midtgarden. Her kom det inn naermere 100 spørsmål, og i hovedsak lurer folk på hvor mange gjester man kan invitere til festen hjemme på nasjonalda­gen. Svaret: Du kan ha besøk av fem gjester, uavhengig om gjestene er inne eller ute.

Unntak: y Hvis du har besøk av folk fra én husstand, og de til sammen er flere enn fem. y Hvis du har besøk av folk som er beskyttet. Det vil si fullvaksin­erte, folk som har gjennomgåt­t covid-19 i løpet av de siste seks månedene eller folk som har fått første dose vaksine for mer enn tre uker siden og mindre enn 15 uker siden. Fullvaksin­erte kan komme i tillegg til lovlig antall gjester.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Fra 17. mai-feiringen i Buggelands­bakken på Bogafjell i fjor.
KRISTIAN JACOBSEN Fra 17. mai-feiringen i Buggelands­bakken på Bogafjell i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway