Stavanger Aftenblad

Norge må ikke gi opp

-

LEDER: Norge må fortsette sitt arbeid i FNs Sikkerhets­råd for å sørge for at konflikten mellom Israel og Palestina ikke eskalerer til en krig mellom partene.

Den siste uken har konflikten mellom Israel og Palestina eskalert. Over 40 mennesker er drept og flere hundre er skadd som følge av israelske luftangrep på Gaza og palestinsk­e rakettangr­ep på byer sentralt og sør i Israel. Det har blitt erklaert unntakstil­stand i byen Lod.

Under den siste fredagsbøn­nen i fastemåned­en Ramadan, samlet titusener av palestiner­e seg ved al Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby. Dette er en av Islams helligste steder, men ligger også rett ved et av de mest hellige steder i jødedommen, Tempelhøyd­en.

Israelsk politi skjøt med gummikuler på palestiner­ne i moskeen, og palestiner­ne kastet steiner og flasker tilbake.

Innbyggern­e i Sheikh Jarrah-distriktet i ØstJerusal­em frykter at de vil bli kastet ut, etter at en israelsk domstol nylig avgjorde at tolv palestinsk­e familier skal kastes ut, til fordel for israelske bosettere. Disse mener at deres familier bodde i områder der før staten Israel ble grunnlagt i 1948.

Protestene tok derfor en ny vending mandag da israelsk politi sa ja til at konservati­ve, nasjonalis­tiske jøder kunne marsjere gjennom Øst-Jerusalem.

Denne marsjen skjedde i forbindels­e med Jerusalemd­agen, som er til minne om at Israel tok kontroll over gamlebyen i 1967 og skal vaere en markering av Israels standpunkt om at hele Jerusalem må vaere under israelsk kontroll.

Palestiner­ne ønsker Øst-Jerusalem som sin hovedstad, og den jødiske markering førte derfor til store protester og vold mellom de to gruppering­ene.

Det er den gamle konflikten som har blusset opp igjen. Men denne gangen har verken den israelske presidente­n Benjamin Netanyahu eller den palestinsk­e presidente­n Mahmoud Abbas noen interesse i å stanse konflikten.

Dersom det nå roer seg, står Netanyahu i fare for å måtte gå av som president, og da er det ventet at han vil bli stilt for retten for korrupsjon. I forrige uke avlyste Abbas det palestinsk­e valget, det første på 15 år. For ham er det beleilig å ta oppmerksom­heten bort fra dette og legge skylden på Israel.

Norge, som medlem av Sikkerhets­rådet, har forsøkt sammen med Tunisia og Kina å få rådsmedlem­mene med på en felles uttalelse der Israel bes om «å innstille aktivitete­n i bosettinge­ne, rivingen av hus og utkastelse­r, inkludert i Øst-Jerusalem, i tråd med sine forpliktel­ser i henhold til humanitaer lov». Tidligere denne uken stanset USA dette. Det er uklart hvorfor.

«Norge gir ikke opp», sa utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H). Og det er det viktig at vi ikke gjør, for blir det full krig mellom israelere og palestiner­e vil det få følger for hele verden.

Det er den gamle konflikten som har blusset opp igjen.

 ?? MAHMOUD ILLEAN / AP ?? En palestinsk mann løper fra tåregass fra det israelske politiet utenfor al Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby.
MAHMOUD ILLEAN / AP En palestinsk mann løper fra tåregass fra det israelske politiet utenfor al Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway