Stavanger Aftenblad

Å krympe en hovedstad

- Gunnar Grendstad Statsviter, professor ved Universite­tet i Bergen

GJESTEKOMM­ENTAR:

Hvor lenge skal Washington DC vaere en koloni?

Hva skjer om en amerikaner flytter rett over gaten Western Avenue fra delstaten Maryland og inn i Washington DC? Egentlig ingenting – bortsett fra at hun mister stemmerett­en.

Har ikke amerikansk­e statsborge­re i den føderale hovedstade­n Washington DC vanlig stemmerett? Nei, og USA er det eneste demokratie­t som blankt nekter innbyggern­e i sin hovedstad denne politiske rettighete­n.

Tidligere i år la Demokraten­e i Representa­ntenes hus i Kongressen fram et lovforslag – H. R. 51 – om at innbyggern­e i Washington DC skal få stemmerett. Blir forslaget vedtatt, blir det slutt på hovedstade­ns kolonistat­us. Men som vanlig kan Senatet begrave lovforslag­et. Da får ikke USA sin 51. delstat.

Som mye annet gammelmodi­g i USA ligger demokratip­roblemet for innbyggern­e i Washington DC godt forankret i den over 230 år gamle grunnloven. Grunnloven ga Kongressen fullmakt til å etablere et distrikt, District of Columbia (DC), for den nye føderale staten. Området skulle ikke vaere større enn om lag 259 kvadratkil­ometer («ten Miles square» – og merk at Grunnloven bare setter en maksimumsg­rense) og den føderale regjeringe­n skulle ha monopol på lovgivning over dette geografisk­e området.

Ekskludert fra valg

Kompromiss­et mellom nord- og sørstatene endte opp med å legge den nye hovedstade­n i et område ved sammenløpe­t av elvene Potomac og Anacostia. Formen

ble et kvadrat stående på spissen, der delstatene Maryland avsto 163 kvadratkil­ometer og Virginia avsto 96 kvadratkil­ometer (Virginia fikk området sitt tilbake i 1847).

Mens stemmerett­en gradvis ble utvidet til å inkludere voksne i alle delstatene, ble innbyggern­e i DC fortsatt ekskludert fra alle føderale valg. Først med den 23. grunnlovse­ndringen i 1961 fikk innbyggern­e stemmerett, dog bare i presidentv­alg. Byen fikk da et antall valgmenn som aldri skulle overgå antallet for den minst folkerike delstaten i USA. Med andre ord tre valgmenn.

I 1978 sendte Kongressen ut til delstatene et grunnlovsf­orslag som ville definere DC som en delstat for alle føderale valg. Forslaget ville gitt DC to senatorer og én kongressre­presentant. Delstatene mente flere politikere i DC ville utvanne deres egen representa­sjon i Kongressen, så forslaget døde hen. I dag er fortsatt flertallet av amerikaner­e negative til at DC skal bli en delstat.

Bare jordlapper tilbake

Fortsatt kan ikke innbyggern­e i DC velge representa­nter til Kongressen, nasjonens lovgivende forsamling. Men skatt skal de fortsatt betale. Med ekko tilbake til uavhengigh­etskampen mot England ble byens motto trykket på bilskilten­e så ingen skulle glemme koloniens ydmykelse: «Taxation Without Representa­tion» (beskatning uten politisk representa­sjon).

I år har lovforslag­et til Demokraten­e fått koden H. R. 51 som riktig for å understrek­e at planen er å gjøre DC til den 51. delstaten. Denne gangen går forslaget ut på å skrumpe inn det føderale territorie­t i DC til kun å inkludere jordlappen­e rundt de viktigste føderale institusjo­nene, som Kongressen, Det hvite hus og Høyesteret­t.

Området som blir til overs etter krympingen, og som opprinneli­g kom fra Maryland, kan etter en vanlig lovgivning­sprosess faktisk bli en delstat. Husk at grunnloven ikke setter noen nedre grense for hvor lite dette føderale territorie­t kan vaere. Med et føderalt territoriu­m fortsatt intakt slipper man å kjøre inn i blindgaten som heter grunnlovse­ndring.

Selv om stemmerett er et høyverdig demokratis­k prinsipp, ligger det selvfølgel­ig rå politiske interesser bak. Demokraten­e var tilsynelat­ende mindre opptatt av å gjøre DC om til en delstat da partiet selv hadde solid flertall i Kongressen. Nå som den politiske polariseri­ngen har gjort de to store partiene jevnstore, vil stemmerett til DCs innbyggere, med sin høye andel fargede innbyggere, garantere at DC leverer seier og representa­nter til Demokraten­e i valg etter valg.

Forsiktig med hva du ønsker Republikan­erne kjøper ikke demokrati-argumentet om at DC trenger å bli en delstat. De er heller ikke interesser­t i at Demokraten­e skal sikre seg to senatorer og en kongressre­presentant. Samtidig harselerer Republikan­erne over at DC er altfor liten til å bli en delstat (i areal dekker DC bare 62 prosent av Stavanger kommune), og at DC aldri vil nå opp til standarder i andre delstater (og ser hendig bort fra at DC nå har flere innbyggere enn delstatene Vermont og Wyoming).

Så etter regelen om at man skal vaere forsiktig med hva man ønsker seg fordi man kan risikere å få det, lanserer Republikan­erne et lite kunstgrep. Hvis Demokraten­e mener alvor med å gi innbyggern­e i DC stemmerett i føderale valg, er løsningen enkel. Da er det bare å omgjøre den 23. grunnlovse­ndringen til å slå fast følgende: I føderale valg skal velgere i DC stemme i den delstaten (les: Maryland) som ga landområde­r til DC.

Går dette kreative forslaget gjennom, blir det seier til begge partiene. Republikan­erne kan ta aeren for å utvide stemmerett­en i USA, og uten at det koster partiet noe som helst, – mens Demokraten­e også kan ta aeren for å utvide stemmerett­en i USA, men som i fiskehisto­rien nå bare kan fortelle om svaeringen som glapp.

Selv om stemmerett er et høyverdig demokratis­k prinsipp, ligger det selvfølgel­ig rå politiske interesser bak.

 ?? EVELYN HOCKSTEIN, REUTERS/NTB ?? Innbyggern­e i hovedstade­n Washington DC har ikke stemmerett som andre innbyggere i USA. Demokraten­e vil gi dem stemmerett, men kan likevel mislike resultatet.
EVELYN HOCKSTEIN, REUTERS/NTB Innbyggern­e i hovedstade­n Washington DC har ikke stemmerett som andre innbyggere i USA. Demokraten­e vil gi dem stemmerett, men kan likevel mislike resultatet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway