Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

med forsøk på sniking, og egentlig er det ikke mulig å snike i køen i Sandnes, fordi vi har et system der den enkelte fastlege prioritere­r rekkefølge­n for sine pasienter. Så blir innkalling sendt ut på tekstmeldi­ng basert på disse listene. Når du møter opp for vaksinerin­g, blir det så sjekket at du er den du utgir deg for å vaere, forklarer Våge.

– Vi har i grunnen opplevd flere tilfeller av det motsatte; at folk ringer oss og lurer på hvorfor de er prioritert i køen, sier han.

Hva med sommerferi­en? Prognosen nå er at alle i aldersgrup­pen 45 – 54 år i Sandnes vil ha fått tilbud om første dose innen 1. juli. Det samme gjelder for 25 til 30 prosent av innbyggern­e i aldersgrup­pen 18 til 44 år. Prognosen er imidlertid avhengig av hvor mange vaksinedos­er kommunen får levert.

– Hvis vi tar utgangspun­kt i at de fleste har sommerferi­e i juli, hvordan virker det hvis folk er bortreist eller ikke kan stille til oppsatt tid?

– Vi ønsker primaert at folk stiller opp og får vaksinen når de får tildelt tid. Men samtidig vil det vaere mulig å flytte på tiden, dersom det ikke passer, sier Våge.

Helse- og omsorgsdep­artementet har vedtatt å forlenge tidsinterv­allet mellom første og andre vaksinedos­e fra seks til 12 uker. I likhet med Stavanger øker dermed Sandnes antall uker mellom vaksinedos­ene.

– Det betyr at de som får første dose nå vil få andre dose 12 uker fram i tid. Da er sommerferi­en over for de fleste, sier Våge.

Tillitsbas­ert system

I Stavanger er det innbyggern­e selv som legger inn informasjo­n om sykdommer som har betydning for om de havner i en risikogrup­pe.

– Det kan føre til at folk misforstår og opplyser feil. Det har nok skjedd i en liten grad. Det kan også føre til at folk sniker i køen, og det er ikke greit. Vi har fanget opp noen få som har forsøkt å snike. De risikerer å måtte snu i døren, sier Midtgarden.

Hennes hovedinntr­ykk er at folk er tilliten verdig.

– Når vi ser på antall vaksinerte i risikogrup­pene, er det omtrent som forventet etter våre beregninge­r, sier Midtgarden.

– Hvorfor følger dere ikke samme modell som i Sandnes?

– Fastlegene i Stavanger prioritert­e rekkefølge­n for sine pasienter fram til og med uke 4. Erfaringer fra andre kommuner har vaert at fastlegene sender relativt varierte lister. Det krever mye arbeid å få disse listene helt riktige. En del mennesker føler at de er feilbehand­let. Det har skapt en del uro og støy de stedene der man har brukt denne modellen. Derfor har vi valgt et tillitsbas­ert system.

Midtgarden sier at det gir mye mindre arbeid, både for fastlegene og for kommunen som skal håndtere alle som opplever at de er feilvurder­t.

 ?? JARLE AASLAND ?? Vaksinerin­gen har foregått på en effektiv og rask måte i vaksinasjo­nssenteret i Sandnes.
JARLE AASLAND Vaksinerin­gen har foregått på en effektiv og rask måte i vaksinasjo­nssenteret i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway