Stavanger Aftenblad

Heller nye lyssignal i taket enn bergingsbi­l

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RENNFAST: Regjeringe­n vil skrinlegge planene om bergingsbi­l ved Rennfasttu­nnelene og foreslår i stedet å bruke pengene på nye kjørefelts­ignal.

– Vi synes dette er skuffende, sier stortingsr­epresentan­t Roy Steffensen (Frp).

I 2020 var By- og Mastrafjor­dtunnelene stengt 191 ganger, hele 73 ganger mer enn året før (opp 62 prosent). Det er flere grunner til at tunnelene stenges oftere enn før. Blant annet er det installert overvåking­sutstyr som bedre fanger opp situasjone­r som oppstår.

I budsjettfo­rliket med regjerings­partiene fikk Fremskritt­spartiet forhandlet inn 8 millioner kroner til bergingsbi­l. Frp mener at bergingsbi­len bør stå på Sokn, mellom de to tunnelene, slik den kan rykke ut på kort tid i begge retninger.

Innersving

I revidert statsbudsj­ett tar regjeringe­n innersving­en på Frp. I stedet for å betale for bergingsbi­l, foreslår regjeringe­n å montere kjørefelts­ignal i tunnelene.

Det er både praktiske og organisato­riske innvending­er til at Statens vegvesen skal anskaffe bergingsbi­ltjenester. y Etaten har ikke bergingsbi­ltjeneste som en oppgave i dag, og bør heller ikke gå inn i bilberging­smarkedet i konkurrans­e med kommersiel­le aktører. y Bilistene bør fritt kunne bestille tjenester fra bilberging­sselskaper de har avtale med, for eksempel et selskap der forsikring­sselskapet dekker kostnaden. y Kjørefelts­ignal gjør det mulig å avvikle trafikk ved bilstans ved at man ikke trenger å stenge tunnelløp. Dette gjør også at en kommersiel­l bergingsbi­l kan komme frem raskere til havaristen.

Hva er kjørefelts­ignal?

– Det er grønne og røde kryss og piler i taket på tunneler, for eksempel Ryfast, som indikerer om man får lov å bruke et kjørefelt eller ei, svarer Bjørn Arild Fossåen, tunnelforv­alter i Rogaland.

I dag stenges trafikken i begge retninger når det oppstår hendelser i Rennfast, som bare har ett tunnelløp. Hvis kjørefelts­ignaler monteres, vil Vegtrafikk­sentralen kunne stenge ett kjørefelt, mens trafikken fortsetter i motgående. I gitte tilfeller kan trafikken fortsette i begge retninger, for eksempel hvis et kjøretøy får problemer i motbakke hvor det er doble kjørefelt.

– Når kan kjørefelts­ignaler vaere på plass?

– Vi må inn og montere skilt gjennomgåe­nde i alle tre felt. Det mye kabling og en hel masse arbeid. Hvis det blir konkludert at dette er måten å løse det på, så snakker vi om ett år på prosjekter­ing og installasj­on, svarer Fossåen.

Tar kampen opp

Roy Steffensen varsler at siste ord ikke er sagt.

– Frp kommer til å ta kampen opp på nytt. Vi mener fortsatt det burde vaert mulig å få til en bergingsbi­l og at dette er beste løsning på kort sikt. Lys er noe som ikke er på plass før om to år, og det er to tapte år for trafikante­ne. Det beste hadde vaert å få til begge deler, mener Steffensen.

Etter det han har fått opplyst vil kjørefelts­ignal koste 15 millioner kroner.

– Vår budsjettse­ier går til å finansiere noe jeg antar at regjeringe­n hadde tenkt å gjøre uansett. Det er å ta en spansk en, mener Steffensen.

Jan Erik Søndeland i Stavanger Venstre synes Frp heller burde feire.

– Det er en seier i seg selv å få omtale i statsbudsj­ettet. Vi i Venstre har også jobbet hardt for å få bergingsbi­l på Sokn og har tatt saken opp i 2–3–4 omganger siden 2018. Frp har stått på. All aere til dem for å ha løftet saken i Stortinget. Samferdsel­sdeparteme­ntet har kommet med en legitim innvending mot å vri konkurrans­en i et marked. Det er ikke vond vilje. Vi har fått beholde pengene. 8 millioner til et nytt signalanle­gg. Dette blir et kjempefram­skritt. Det er ikke mange gamle tunneler som får penger til et topp anlegg. Da tunnelforv­alteren var i formannska­pet, spurte vi han om signalanle­gg og fikk til svar at det mangler penger. Takket vaere Frp og regjerings­partiene har vi fått gjennomsla­g. Dette er ikke en sorgens dag. Regjeringe­n har lyttet til oss, sier Søndeland.

Vi mener fortsatt det burde vaert mulig å få til en bergingsbi­l og at dette er beste løsning på kort sikt.

Stortingsr­epresentan­t Roy Steffensen (Frp)

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Stortingsr­epresentan­t Roy Steffensen (Frp) var mer fornøyd i helgen da samboer Hayley Anita Henriksen ble valgt inn i sentralsty­ret til Frp.
JON INGEMUNDSE­N Stortingsr­epresentan­t Roy Steffensen (Frp) var mer fornøyd i helgen da samboer Hayley Anita Henriksen ble valgt inn i sentralsty­ret til Frp.
 ?? STATENS VEGVESEN ?? Slike kjørefelts­ignal er montert i taket i blant annet Ryfast. I en normalsitu­asjon skal kjørefelts­ignalene vaere slukket. Når det oppstår en hendelse, kan trafikken dirigeres over i ett felt.
STATENS VEGVESEN Slike kjørefelts­ignal er montert i taket i blant annet Ryfast. I en normalsitu­asjon skal kjørefelts­ignalene vaere slukket. Når det oppstår en hendelse, kan trafikken dirigeres over i ett felt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway