Stavanger Aftenblad

Hvor har det blitt av radaren på Lifjell?

- Åshild Thomassen Ramsdal ashild.thomassen.ramsdal @aftenblade­t.no

SANDNES: Flyradaren som har stått på Lifjell siden 2001 er blitt fjernet. Flere har lurt på hvorfor.

Det ble bestemt at radaren ville stenges og fjernes i løpet av høsten 2020. Den ble lagt ned som en del av Avinor Flysikring sitt NORWAM-prosjekt, som erstatter eldre radarer med ny teknologi. Dette er kalt Wide Area Multilater­ation (WAM).

Utbygginge­n av NORWAM startet opp med idriftsett­ingen av «WAM West Coast» i 2017 og er planlagt ferdigstil­t for hele Norge ved utgangen av 2022.

Lifjell radar ble satt i drift i 2001 i forbindels­e med en større oppgraderi­ng av Bråtavarde­n radar, som er en flyradar på Tjelta i Sola kommune. Den var ferdig oppgradert i 2002, og radaren på Lifjell skulle egentlig tas ned umiddelbar­t etterpå. Likevel var den i drift frem til i fjor.

Årsaken til det var at risikoanal­yser viste at lufttrafik­ken i luftrommet rundt Stavanger trengte overlappen­de radardekni­ng – for å kunne ha tilstrekke­lig sikkerhet og oppretthol­de god regularite­t. Det ble derfor avgjort at radaren på Lifjell skulle bli beholdt inntil WAM-dekningen var på plass.

– Da WAM-dekningen var på plass i 2017 så kunne i utgangspun­ktet Lifjell radar blitt lagt ned, men det var da på tide med en utskiftnin­g av Bråtavarde­n radar, og Lifjell ble beholdt som nødvendig overlapp i den perioden, sier leder for strategi og samfunnsko­ntakt i Avinor Flysikring, Erik Lødding.

– Da Bråtavarde­n så ble ferdig skiftet ut og godkjent for operativ bruk, så kunne Lifjell til slutt legges ned, etter 20 års drift.

Lifjell radar ble tatt ut av operativ drift 8. oktober, og demonterin­gen startet 23. november. Da koblet de fra all kraft som ble levert, og fjernet mast, brakke og fundamente­r.

Det er altså noen måneder siden radaren ble fjernet, men nå som tursesonge­n på Lifjell er i gang for fullt, er det flere som legger merke til at den er borte.

 ?? AVINOR ?? Her er de i gang med fjerning av radaren.
AVINOR Her er de i gang med fjerning av radaren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway