Stavanger Aftenblad

Kun to av fire kommuner betaler for driften

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

DALANE: Styret består av politikere fra fire kommuner, museet forvalter kulturarve­n fra hele Dalane, snart skal museet drifte et vitenmuseu­m i Sokndal, så hvordan kan det ha seg at bare to av Dalanekomm­unene bidrar til driften?

Neste sommer åpner det som Dalane folkemuseu­m kaller det største kulturløft­et gjennom tidene i regionen. I den forbindels­e har det plutselig gått opp for politikere og andre i Eigersund at Dalane folkemuseu­m ikke er et økonomisk fellespros­jekt i de fire Dalane-kommunene. Museet har i alle år fått driftsmidl­er fra Eigersund. I det siste har også Sokndal kommet på banen, men som museet selv skriver: «I dag er det kun Eigersund og Sokndal kommune som bidrar til drift av Dalane Folkemuseu­m /Jøssingfjo­rd Vitenmuseu­m.»

Disse opplysning­ene er nye for mange. Aftenblade­t tok en liten ringerunde og spurte: Hvem eier Dalane folkemuseu­m? Svaret var stort sett det samme. Dalane folkemuseu­m eies av de fire Dalane-kommunene. Men svaret er feil. Museet eier seg selv. I 1998 gikk det fra å vaere en forening til å bli en stiftelse, men det er altså kun Eigersund, og nå Sokndal, som bidrar til driften.

Hvem betaler?

Nå reises et vitenmuseu­m i Jøssingfjo­rd til 110 millioner kroner. Det blir en avdeling av Dalane Folkemuseu­m. Museet kaller seg et regionmuse­et for Eigersund, Bjerkreim, Lund og Sokndal. Så hvordan kan det ha seg at det bare er to kommuner som betaler for driften?

Dalane Folkemuseu­m styres av folkevalgt­e fra hver av de fire Dalane-kommunene. Lederen er fra Lund. Museet har siden etablering­en i 1910 samlet inn gjenstande­r, foto og arkiv fra hele regionen. Museets samlinger teller i dag 45 000 gjenstande­r, 107 000 foto og 40 bygninger som represente­rer hele regionen. Dalane Folkemuseu­m forvalter kulturarv fra samtlige deler av Dalane.

En politiker i Eigersund sa det slik: Satt på spissen kan vi si at politikere i styret fra Lund og Bjerkreim forvalter skattepeng­er fra Eigersund og Sokndal uten at kommunene deres bidrar selv.

Hvor mye dreier det seg om i fremtidige budsjetter?

2 450 000 kroner fra Eigersund og 650 000 kroner fra Sokndal.

Nå ber Dalane folkemuseu­m om at Lund og Bjerkreim deltar i spleisen med 150 000 kroner hver. For at kulturdepa­rtementet og fylkeskomm­unen skal bli med på lasset med avgjørende millioner, må alle de fire kommunene yte sin skjerv.

Alle bør med

Solveig Ege Tengesdal (KrF) er Eigersund kommunes representa­nt i styret for museet.

– Det er folkevalgt­e fra de fire kommunene som styrer Dalane folkemuseu­m, er det ikke da naturlig at utgiftene blir delt, etter en eller annen nøkkel, på fire?

– Det er ingen fremmed tanke. Den er mer aktuell nå når stat og fylkeskomm­une krever at alle er med. Tiden er nok inne for at vi må se på en modell for interkommu­nalt samarbeid om museet, sier Ege Tengesdal.

Hun legger til at det ikke har vaert unaturlig for Eigersund å stille opp som vertskommu­ne, og nå for Sokndal der vitenmusee­t etableres.

– Denne etablering­en har stor betydning for hele regionen. En forutsigba­r finansieri­ngsmodell vil vaere svaert avgjørende å få på plass.

Styreleder

Borgny Eik (V) er styreleder i museet og represente­rer Lund kommune. Hun forteller at prosjektle­deren for vitenmusee­t opprinneli­g var ansatt i Sokndal kommune, men at Dalane folkemuseu­m overtok arbeidsgiv­eransvaret. Dermed ble det naturlig at Sokndal også ga økonomisk støtte, slik Eigersund har gjort det i årevis.

– Det er naturlig at de fire kommunene kommer mer på banen, men de er så forskjelli­ge. Lund har sitt eget bygdemuseu­m og i Bjerkreim har de også sin egen ordning.

– Er det en idé å tilby Lund bygdemuseu­m plass i Dalane folkemuseu­m?

– Kanskje på sikt, men ikke i dag. Museet i Lund er unik og har sin spesielle historie, sier hun.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Dalane folkemuseu­m på Slettebø. Det store anlegget tilhører Dalane folkemuseu­m.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Dalane folkemuseu­m på Slettebø. Det store anlegget tilhører Dalane folkemuseu­m.
 ?? DALANE FOLKEMUSEU­M ?? Slik blir Jøssingfjo­rd Vitenmuseu­m når det åpner dørene sommeren 2022. Det største kulturløft­et i Dalane skal driftens av Dalane folkemuseu­m.
DALANE FOLKEMUSEU­M Slik blir Jøssingfjo­rd Vitenmuseu­m når det åpner dørene sommeren 2022. Det største kulturløft­et i Dalane skal driftens av Dalane folkemuseu­m.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway