Stavanger Aftenblad

– Helt uakseptabe­lt, sier Equinor-topp

- Kjetil Malkenes Hovland

ENERGI: Fjorårets branner ved anleggene på Melkøya og Tjeldbergo­dden er helt uakseptabl­e, mener Equinors konserndir­ektør Irene Rummelhoff.

Equinor har nå gransket brannen i LNG-anlegget på Melkøya i Hammerfest i september og brannen ved Europas største metanolfab­rikk på Tjeldbergo­dden i desember.

Granskinge­ne viser blant annet at brannen på Tjeldbergo­dden i verste fall kunne ha ført til at flere personer omkom. Hendelsene har skapt bekymringe­r for at Equinors omfattende kostnadsku­tt de siste årene kan ha gått ut over sikkerhete­n, men selskapets egne granskinge­r viser ingen slik sammenheng.

– To branner på landanlegg­ene våre er helt uakseptabe­lt. Dette kan hverken jeg eller organisasj­onen min leve med, sier Irene Rummelhoff, konserndir­ektør for markedsfør­ing, midtstrøm og prosesseri­ng i Equinor, til E24.

– Når vi i tillegg har fått vite at brannen på Tjeldbergo­dden hadde potensial til å utvikle seg til en alvorlig hendelse så går det inn på oss, sier hun.

Rummelhoff sier at hendelsene motiverer selskapet til å ta grep for å heve sikkerhets­standarden på anleggene, og hun mener selskapet er godt på vei.

– Vi vil gjøre det som står i vår makt for at slike ting ikke skal skje igjen, sier hun.

Feil fra 2004

Brannen på Tjeldbergo­dden skjedde da en dampturbin økte hastighete­n på grunn av feil i forbindels­e med en avstenging­sventil. Denne skal stenge seg av automatisk, og har også en ekstra sikkerhets­anordning som heller ikke fungerte.

– Var beredskape­n og vedlikehol­det for dårlig?

– Beredskaps­håndtering­en fungerte veldig bra. Rapporten slår fast at denne hindret større potensial, sier Rummelhoff.

Hun sier at feilen som bidro til brannen kan spores helt tilbake til 2004.

– Granskings­rapporten konkludere­r med at da vi etablerte vedlikehol­dsprogramm­et for Tjeldbergo­dden i 2004 så klassifise­rte vi denne tilbakesla­gsventilen feil, sier Rummelhoff.

– Vi har fulgt vedlikehol­dsprogramm­et i henhold til den klassifise­ringen, men i ettertid så ser vi at vi skulle klassifise­rt den som sikkerhets­kritisk og fulgt den tettere opp, med hyppigere testing. Vi har endret denne klassifise­ringen på Tjeldbergo­dden og alle tilsvarend­e ventiler i hele selskapet, sier hun.

– Kan brannen på Tjeldbergo­dden ha noe med kostnadsku­tt å gjøre?

– Granskinge­n sier ingenting om det. Det er ingen direkte sammenheng mellom kostnadsku­tt og denne brannen, sier Rummelhoff.

– Litt ulike syn Petroleums­tilsynet leverte nylig sin granskings­rapport av brannen på Equinors LNG-anlegg i Hammerfest, og slo fast at brannen startet i luftinntak­et til en gassturbin, i forfiltre som ikke var skiftet siden 2015 og var fulle av insekter.

Men det at filtrene ikke var skiftet ut på fem år var ikke en medvirkend­e årsak til brannen, ifølge Equinors interne gransking av hendelsen.

– Sånn jeg leser vår og Ptils rapport så er de i veldig stor grad sammenfall­ende med hensyn til årsaken til brannen i Hammerfest. Så registrere­r jeg at det er litt ulike syn på dette med filtrene, hvor vår granskings­gruppe sier at frekvensen på vedlikehol­det av filtrene ikke har hatt en betydning for brannen. Men jeg vil ta med meg input fra begge rapportene i det videre arbeidet vårt, sier Rummelhoff.

– Ville filtrene tatt fyr uansett om de var fulle av insekter og biomasse eller ikke, siden temperatur­en var så høy?

– Granskinge­n vår sier at anti-is-varmeveksl­eren ble brukt utenfor sitt tiltenkte område, og det førte til for stor temperatur over lang tid i luftinntak­et på turbinene. De branntekni­ske undersøkel­sene viser at et helt nytt filter også ville ha selvantent hvis temperatur­en var høy nok, sier Rummelhoff. – Kan man da si at kostnadsku­tt ikke har hatt noe med brannen i Hammerfest å gjøre?

– Ingen av disse granskinge­ne våre viser en direkte sammenheng mellom kostnadsku­tt og hendelsesf­orløpet, slik jeg leser rapportene. Men vi erkjenner jo at 2020 var et dårlig år for oss på landanlegg­ene, sier Rummelhoff.

 ??  ?? Irene Rummelhoff.
Irene Rummelhoff.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway