Stavanger Aftenblad

Arbeiderne trodde de var blitt forlatt på Melkøya

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no Kjetil Malkenes Hovland kjetil.malkenes.hovland@e24.no

ENERGI: 16 innleide arbeidere samlet seg da alarmen gikk på gassanlegg­et til Equinor på Melkøya. Da ingen kom for å hjelpe dem, begynte usikkerhet­en å spre seg. Var de forlatt?

Da den alvorlige brannen brøt ut på gassanlegg­et til Equinor på Melkøya utenfor Hammerfest 28. september i fjor, samlet flere innleide arbeidere seg.

De gjorde slik de hadde fått instruks om når alarmen går.

16 personer gikk samlet til mønstrings­plassen. I området hvor de oppholdt seg var det ikke dekning for høyttalera­nlegget og de fikk derfor ikke beskjedene som ble gitt under evakuering­en av øya for alt ikke-kritisk personell.

På mønstrings­plassen ble de stående uten at noe skjedde. De innleide arbeiderne ventet på informasjo­n om hva de nå skulle gjøre.

Brannen startet i et filter i en gassturbin under oppstart av anlegget. Svart røyk veltet ut og evakuering ble iverksatt. De som ikke hadde egen bil, fikk ordnet transport gjennom tunnelen som går til land.

Men de 16 innleide arbeiderne hadde ikke fått med seg evakuering­en. En av dem var laerling og ute på sin første periode på anlegget.

På mønstrings­stedet ble de ikke møtt av vektere, slik de skulle. Etter en stund valgte de å forflytte seg til administra­sjonsbygni­ngen.

Ingen av dem hadde tilgang til det låste bygget. På veien hadde to biler passert dem, men uten å tilby skyss. I gruppa begynte usikkerhet­en å spre seg.

Ingen av dem hadde bil. Øya virket forlatt. Situasjone­n var kritisk.

Hvordan skulle de komme seg bort fra øya og brannen?

Til slutt fikk de kontakt med personer inne i administra­sjonsbygni­ngen og transport ble organisert.

Sjåføren som kom, hadde instruks om ikke å ta med flere enn fem personer på grunn av smittevern.

Etter instruks fra Equinor-personell ble alle tatt med i minitaxien og kjørt bort fra øya.

Opplevelse­ne til de 16 innleide arbeiderne på Melkøya står beskrevet i granskning­srapporten Equinor publiserte onsdag.

Her oppsummere­r selskapets egne granskere brannen og mulige årsaker til den – og hva Equinor kan laere. Blant flere forhold granskerne kommer inn på, er mangelfull ledelse og krav til kompetanse hos arbeidere på anlegget. Rapporten peker på at Melkøyaanl­egget er unikt og driften krevende å sette seg inn i og drive.

Med de utfordring­er anlegget har – hyppig utskifting av ledelse, lokaliseri­ng, kompleksit­et – mener granskerne at det «kan ha blitt for stramme og rigide rammebetin­gelser».

Helt siden oppstarten i 2007 har det vaert hyppige utskifting­er av ledelsen ved anlegget. I tillegg har kravene til erfaring vaert «få og mangelfull­e». Dette kan ha bidratt til svekket tillit til ledelsen i organisasj­onen, noe som også har vist seg i arbeidsmil­jøundersøk­elser, framgår det av rapporten.

En omorganise­ring i Equinor i 2016 medførte etter granskerne­s oppfattels­e at den tekniske kompetanse­n ikke var så tett på anlegget som tidligere. Roller og ansvar oppleves som uklare i organisasj­onen.

Denne situasjone­n – med for dårlig ledelse og uklare ansvarsfor­hold – mener granskerne får betydning for vedlikehol­det på Melkøya. Klarere roller og ansvarsfor­hold vil gjøre at kontrollen på risikoen knyttet til etterslep på vedlikehol­d.

 ?? BJARNE HALVORSEN ?? Brannen på Melkøya utenfor Hammerfest tok lang tid å slukke og førte til omfattende skader på gassanlegg­et.
BJARNE HALVORSEN Brannen på Melkøya utenfor Hammerfest tok lang tid å slukke og førte til omfattende skader på gassanlegg­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway