Stavanger Aftenblad

På tide å flytte Equinor fra oljedepart­ementet

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r i Stavanger Aftenblad

KOMMENTAR: Når statens interesser skiller lag med oljeindust­rien på flere områder, er det på tide at Equinor skiller lag med Oljeog energidepa­rtementet.

Tirsdag var det generalfor­samling hos Equinor.

Som vanlig har det tikket inn forslag fra en rekke mindre aksjonaere­r som handler om klima- og miljøtilta­k, stopp i leteboring, fornybar energi og nedsalg i utenlandsk­e operasjone­r.

Blant annet fra Besteforel­drenes klimaaksjo­n, som ønsket at Equinor skulle slutte å lete etter olje og gass.

Statens nei

Og som vanlig ble disse forslagene stemt ned av statens representa­nt fra Olje- og energidepa­rtementet, siden staten eier 67 prosent og styret hadde anbefalt aksjonaere­ne å stemme nei.

«Same procedure as last year», med andre ord. Men ikke helt. For det interessan­te er at forslagene som handler om mer åpenhet rundt klimarisik­o og økonomisk risiko gradvis har fått stadig flere stemmer fra de andre, mindre aksjonaere­ne.

Etter at Dagens Naeringsli­v avslørte de store tapene i Equinors USA-satsing rett før generalfor­samlingen i fjor, uttalte for eksempel både KLP og Folketrygd­fondet, to av de største aksjonaere­ne i selskapet utenom staten, at større åpenhet kunne bidratt til å redusere tapene.

Det gjelder på flere områder. For det siste året har det kommet frem flere kritikkver­dige forhold rundt Equinor og oljedepart­ementet, som har ansvar for eierskapet av selskapet.

USA og Barentshav­et

Foruten den enormen pengebruke­n i USA, har Aftenblade­t/E24 avslørt at Equinor har betalt millioner til et forsknings­senter det aldri ble noe av og til udefinerte «sosiale prosjekter» i Angola.

Det har i løpet av det siste året vaert en høring i kontrollog konstitusj­onskomitee­n om både USA-satsingen og om det som skjedde da Barentshav­et sørøst ble åpnet for oljeleting i 2013.

Styreleder Jan Erik Reinhardse­n nevnte alle disse sakene i sin gjennomgan­g av året som har gått under generalfor­samlingen.

Som følge av høringen om Barentshav­et sør ba Stortinget forrige uke regjeringe­n om å vurdere å legge ansvaret for Equinor til et annet departemen­t enn Olje- og energidepa­rtementet.

Forslaget gikk på å overføre ansvaret for Equinor til Naerings- og fiskeridep­artementet, som forvalter de andre selskapene staten har eierandele­r i.

En samlet komité advarte mot rollekonfl­ikter i embetsverk­et. Og det var nettopp dette høringen om åpningen av Barentshav­et sørøst viste, hvor tette båndene har vaert mellom departemen­tet og oljeindust­rien.

Blant annet viste e-postutveks­lingene mellom Oljedirekt­oratet og departemen­tet, som NRK omtalte i høst, hvordan Olje- og energidepa­rtementet over flere år har jobbet svaert tett opp mot oljeindust­rien og deres ønsker. Det har vi også sett tydelige eksempler på også tidligere, blant annet i forbindels­e med Goliat-utbygginge­n.

Tidligere forsøk

Det har vaert forsøkt tidligere å skille Equinor, tidligere Statoil, fra oljedepart­ementet. Jens Stoltenber­g var for dette da han var statsminis­ter, men da var det Senterpart­iet som stritte imot. De satt med oljeminist­eren, mens Ap hadde naeringsmi­nisterpost­en.

Også Erna Solberg har tidligere sagt at dette er et mål, uten at det har skjedd noe mer med det.

Men i løpet av de siste årene har det skjedd mye i energimark­edene. Parisavtal­en ble underskrev­et i 2015, og siden da har både teknologiu­tviklingen innen fornybar energi og bevissthet­en rundt klimarisik­o spredt om seg.

Flere banker og investorer har flyttet pengene sine vekk fra fossile brensler. EU har store planer for endringer som også vil påvirke norsk eksport av olje og gass.

Og tidligere i år stemte Stortinget for hovedlinje­ne i regjeringe­ns klimaplan, som betyr at Norge skal minst halvere utslippene innen 2030. Det sentrale forslaget i denne planen var å tredoble CO2-avgiften til rundt 2000 kroner per tonn. Dersom det skal skje, kreves det andre grep som også vil ha innvirknin­g på Equinor.

Equinor vil fra neste års generalfor­samling legge frem sin plan for energiomst­illing hvert tredje år til rådgivende votering for aksjonaere­ne. Da vil de rapportere årlig på måloppnåel­se. Equinor konkurrere­r nemlig om å vaere mest mulig klimavennl­ig med de andre store oljeselska­pene i verden.

Konsernsje­f Anders Opedal sa på generalfor­samlingen at Equinor skal ta en ledende rolle i det grønne skifte, de skal ned mot naer nullutslip­p i 2050 og tidoble fornybaran­delen.

Det er positivt at Equinor setter seg sine egen mål for utslippsku­tt og omstilling til fornybar energi. Men disse målene er ikke nødvendigv­is i samsvar med statens og samfunnets mål og interesser i tiden som kommer.

Ett eksempel på dette er elektrifis­ering av norsk sokkel, som oljeindust­rien ønsker fordi det kan hjelpe dem å pynte på utslippsta­llene for selskapet. Men som for samfunnet som helhet kan føre til mangel på strøm til andre ting, det er svaert tvilsomt om det virkelig er et globalt klimatilta­k og det er lite sannsynlig at EU med sin nye taksonomi vil godkjenne dette som et reelt klimatilta­k.

Å skille lag

I høringen om Barentshav­et sørøst sa Åslaug Haga, som var olje- og energimini­ster for Senterpart­iet fra 2007 til 2008 at hun opplevde et embetsverk i departemen­tet som hadde manglende kompetanse på andre energiform­er enn olje og gass.

Og når det framover vil vaere flere saker der oljeindust­riens interesser vil vaere i strid med statens og samfunnets interesser, vil det vaere nødvendig å ha et departemen­t som ikke samtidig skal regulere industrien som de skal vaere eier.

I alle fall hvis man skal følge rammene som er nedfelt i statens eierskapsm­elding fra 2017. Der heter det at det skal vaere «et tydelig skille mellom statens eierrolle og andre roller».

Og kanskje vil også en overføring av eierskapet i Equinor føre til en større grad av krav til åpenhet. Staten skal ikke detaljstyr­e selskaper de har eierandele­r i, men de skal heller ikke se gjennom fingrene for hemmeligho­ld, manglende åpenhet, sammenblan­ding av roller og i verste fall korrupsjon.

Når man gjennom dette året har fått belyst den samrøret det er og har vaert mellom Equinor og departemen­tet, er det liten tvil om at det er på tide at de skiller lag.

Det er positivt at Equinor setter seg sine egen mål for utslippsku­tt og omstilling til fornybar energi. Men disse målene er ikke nødvendigv­is i samsvar med statens og samfunnets mål og interesser i tiden som kommer.

Ingen hadde råere kinnskjegg, breiere flir, eller heftigere redninger enn Vikings målmann Erik Johannesse­n.

 ?? KJETIL MALKENES HOVLAND/E24 ?? Konsernsje­f i
Equinor Anders Opedal, her sammen med olje- og energimini­ster
Tina Bru.
KJETIL MALKENES HOVLAND/E24 Konsernsje­f i Equinor Anders Opedal, her sammen med olje- og energimini­ster Tina Bru.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway