Stavanger Aftenblad

Equinor skal rapportere klimautsli­pp fra alle enkeltfelt

- Anders Fjellberg anders.fjellberg@schibsted.com

OSLO: Miljøbeveg­elsen jubler etter at Equinor delvis føyer seg etter klimaforsl­ag.

Equinor vil fra neste år dele informasjo­n om CO2-utslipp per enkeltfelt. Det fortalte styreleder Jon Erik Reinhardse­n under selskapets generalfor­samling, som avholdes digitalt tirsdag ettermidda­g.

Erik Haaland, talsperson for Equinors internasjo­nale virksomhet, skriver i en sms til Aftenblade­t/E24 at de skal rapportere om utslippene fra alle feltene der Equinor er operatør, både i Norge og utlandet.

– Detaljene kommer vi til

– Som en del av en stadig utvikling rundt vår rapporteri­ng ser vi at det er ønsker om at vi deler informasjo­n om CO2-utslipp fra våre opererte felt. Mye av denne informasjo­nen er tilgjengel­ig fra myndighete­ne i ulike land, men vi ser verdien av å samle dette i vår egen rapporteri­ng. Detaljene kommer vi tilbake til, skriver Haaland.

Med dette etterkomme­r Equinor en deler av miljøkrave­ne som har kommet i flere aksjonaerf­orslag før generalfor­samlingen.

Forslagene spenner fra full stans i all letevirkso­mhet etter olje og gass, til å rapportere «nøkkelinfo­rmasjon på klimarisik­o og naturrisik­o, herunder klimagassu­tslipp» for hver produserte enhet.

Sistnevnte forslag, som nå Equinor delvis imøtekomme­r, kom fra miljøorgan­isasjonene WWF og Greenpeace.

Jubel i miljøbeveg­elsen

– Det her er en kjempeseie­r for klima, sier Frode Pleym, leder Greenpeace Norge til E24

– Vi er veldig overrasket over at det går gjennom. Så dette er veldig bra, men så mangler det en del på oversikt over påvirkning på naturmangf­old, men det er godt stykke på vei, og veldig positivt.

Pleym sier han er genuint overrasket, nettopp fordi forslag om klima og miljø fra aksjonaere­ne ikke har for vane å få gehør under Equinors generalfor­samling.

– Vi håper dette er starten på en ny trend, sier Pleym.

Ragnhild Elisabeth Waagard, leder for klima og energi i WWF Norge, skriver i en e-post til E24 at det nå vil vaere «lettere for alle å se hva selskapet faktisk driver med».

– Dette er veldig bra, og det er nettopp dette vi har bedt om, at selskapet må rapportere på klima og naturkonse­kvensene av hvert enkelt felt i inn- og utland, skriver hun.

Varsler ny plan

Fra neste års generalfor­samling skal Equinor også legge frem en plan for energiomst­illing hvert tredje år.

Planen skal legges fram til rådgivende votering blant selskapets eiere. Staten er i dag største eier i Equinor med 67 prosent, og vil dermed ha siste ord.

Styreleder Reinhardse­n sa under generalfor­samlingen at styret mener dette vil gi en mer helhetlig tilnaermin­g til klima og miljø, enn det aksjonaerf­orslagene ville gitt.

– Equinors retning ligger fast: Sikker drift, høy verdiskapn­ing og lave karbonutsl­ipp, sa Reinhardse­n, under generalfor­samlingen.

Anders Opedal, konsernsje­f i Equinor, brukte også store deler av sin taletid under generalfor­samlingen på å snakke om energiomst­illingen verden og Equinor skal gjennom.

Selskapet sikter på å vaere karbonnøyt­rale innen 2050.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Equinor er operatør på Troll-feltet i Nordsjøen.
JON INGEMUNDSE­N Equinor er operatør på Troll-feltet i Nordsjøen.
 ??  ?? Frode Pleym, leder for Greenpeace Norge.
Frode Pleym, leder for Greenpeace Norge.
 ??  ?? Jon Erik Reinhardse­n, styreleder i Equinor.
Jon Erik Reinhardse­n, styreleder i Equinor.
 ??  ?? Erik Haaland, talsperson for Equinor.
Erik Haaland, talsperson for Equinor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway