Stavanger Aftenblad

Sjøfolk krever unntak fra karanteneh­otell

-

OSLO: Norsk Sjøoffiser­sforbund reagerer kraftig på de nye reglene om at også personer som har vaert på en nødvendig reise utenfor EØS/Schengen, må på karanteneh­otell. «Nok er nok», skriver forbundet i en pressemeld­ing.

Sjøoffiser­ene betegner det som avgjørende å sikre at sjøfolk kan fortsette å reise til og fra jobb uten å bli pålagt restriksjo­ner som medfører en så stor totalbelas­tning at det går utover deres helse og arbeidskap­asitet.

– Norske sjøfolk innehar saerlig kritiske samfunnsfu­nksjoner som det er avgjørende å oppretthol­de, og de utfører under pandemien jobben sin med stor ekstrabela­stning som resultat av ulike restriksjo­ner, sier administre­rende direktør Hans Sande i Norsk Sjøoffiser­sforbund.

Sjøfolk og deres familier

– I denne situasjone­n krever vi at regjeringe­n står ved sine internasjo­nale forpliktel­ser og erkjenner den belastning endringen medfører for sjøfolk og deres familie. De må komme med en saerordnin­g der sjøfolk på en trygg måte skånes for påkjenning­ene en slik endring medfører, fortsetter direktøren.

De nye reglene ble vedtatt 7. mai og begynte å gjelde to dager senere. Nå skilles det ikke lenger mellom nødvendige og unødvendig­e reiser for personer som har oppholdt seg utenfor EØS/Schengen-området – alle må på karanteneh­otell.

For reisende innenfor dette området gjelder hjemmekara­ntene dersom det dreier seg om en nødvendig reise. Solberg snakket om temaet Sjøoffiser­sforbundet viser blant annet til at statsminis­ter Erna Solberg (H) tok opp temaet under FNs hovedforsa­mling i mai i fjor.

– Jeg oppfordrer alle medlemslan­d til å utpeke sjøfolk som samfunnskr­itisk personell og implemente­re den internasjo­nale maritime organisasj­onens protokoll for mannskapss­kifte», sa Solberg.

Når det gjelder smittevern, peker Norsk Sjøoffiser­sforbund på at sjøfolk er «en gruppe som gjennom sitt yrke har ei profesjone­ll tilnaermin­g til hvordan regelverk, rutiner og risikovurd­eringer skal overholdes». Derfor mener de sjøfolk på en trygg og god måte kan gjennomfør­e karantene i eget hjem.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway