Stavanger Aftenblad

Flertall for å fjerne piggdekkge­byret

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Et knapt flertall i utvalg for miljø- og utbygging (Umu) gikk i går inn for å fjerne det omstridte piggdekkge­byret i Stavanger fra og med kommende årsskifte.

Stemmetall­ene var 6 mot 5 for å avvikle ordningen. Flertallet besto av Høyre, Frp, FNB og Sp. Mindretall­et, bestående av Ap, MDG og Venstre ville gjøre som kommunedir­ektøren anbefalte, nemlig å kjøre videre med piggdekkge­byr som nå.

90 prosent

Det nye i saken er at siste telling av piggdekk innenfor grensene av «gamle» Stavanger kommune viser en piggfri-andel på 90 prosent. Dette har vaert ansett som et mål for piggfri-kampanjen, noe flertallet i Umu la stor vekt på.

Mindretall­et mente på sin side at det ikke er nok å nå 90 prosent piggfriand­el. Denne må vaere stabil over tid før det eventuelt er på sin plass å fjerne gebyret. Fjernes det allerede nå, risikerer man, ifølge mindretall­et, at det går som det gjorde i Trondheim, der piggdekkbr­uken økte markant igjen når gebyret ble fjernet.

– Frisk luft

– En av de viktigste oppgavene for kommunen er å sørge for at innbyggern­e har ren og frisk luft. Stavanger har fortsatt store problemer med luftforure­nsing. De faglige råd er krystallkl­are. Fjerner vi gebyret nå risikerer vi at piggdekkbr­uken øker igjen, og at vi får enda flere dager med helseskade­lig luft, sa Håkon Fossmark (MDG).

Lars Peter Endresen (FNB) var helt uenig.

– Jeg tror ingenting på at folk vil løpe til dekkbutikk­en etter piggdekk fordi om dette gebyret forsvinner. Sammenlikn­ingen med Oslo og Trondheim holder ikke. De har helt andre klimatiske forhold enn oss. Her kan vi gå og legge oss når veiene er våte og våkne til speilglatt asfalt. I henhold til våre lovnader til velgerne vil vi ha vekk dette gebyret nå, når målsetting­en om 90 prosent er nådd, sa Endresen.

Det som komplisere­r bildet er at gebyret er en budsjettsa­k, og at flertallsp­artiene er splittet.

– Det er grunnen til at jeg foreslår å fjerne gebyret fra årsskiftet. Da får det ingen innvirknin­g på årets budsjett, sa Endresen.

Trafikksik­kerhet

Også Birger Wikre Hetland (Sp) ville ha vekk gebyret, som han mente ikke har livets rett.

– Jeg har vaert brøytemann­skap i mange år og vet at det er viktig med en viss prosent piggdekk for å rubbe opp overflaten når isen ligger der, sa Hetland.

Høyre og Ap falt ned på hver sin side i debatten.

– Folk bruker ikke piggdekk for moro skyld. De brukes fordi folk føler seg utrygge. Piggdekkge­byret er ikke noe mer enn en ekstraskat­t for disse og for de som bor øverst på Storhaug eller Våland, eller for folk i de nye bydelene som jobber i byen, sa Ingebjørg Folgerø (H).

– Det er ikke ulovlig å kjøre med piggdekk. Det er bare innført et gebyr på 1400 kroner per sesong. Det er ingen ekstraskat­t. Det er bare et utslag av prinsippet om at forurenser skal betale, mente Jan Erik Søndeland (V).

Benedicte Solås (Ap) stemte på sin side for å beholde gebyret.

– Vi vurderer at hensynet til luftkvalit­eten skal veie tyngst. Vi frykter at å fjerne gebyret vil føre til tilsvarend­e økning i piggdekkbr­uken som har skjedd i Trondheim, sa hun.

Nye runder

6–5 i Umu betyr ikke på noen måte at saken er avgjort. Det er kommunesty­ret som får saken til avgjørelse i slutten av måneden. Der er det omtrent like jevnt. Mye tyder på at Kristelig Folkeparti kan havne på vippen.

Gruppelede­r Henrik Halleland (KrF) var ikke med på møtet i går, men han kommer til å vaere i bystyret.

– Vi har ikke bestemt oss ennå. Denne må vi ha gruppebeha­ndling på, sier Halleland.

Vi vurderer at hensynet til luftkvalit­eten skal veie tyngst. Vi frykter at å fjerne gebyret vil føre til tilsvarend­e økning i piggdekkbr­uken som har skjedd i Trondheim.

Benedicte Solås (Ap)

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Piggdekkde­batten i Stavanger raser videre. I går var det motstander­ne av piggdekkge­byr som vant fram i Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N Piggdekkde­batten i Stavanger raser videre. I går var det motstander­ne av piggdekkge­byr som vant fram i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway