Stavanger Aftenblad

Biokull-anlegg ble enstemmig utsatt

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det mye omtalte biokullanl­egget på Sunde ble enstemmig utsatt av utvalg for miljø og utbygging (Umu) i Stavanger i går.

Anlegget til drøyt 31 millioner kroner, der staten betaler 9,5 millioner, skal etter planen produsere gass av biomasse, blant annet fra flisproduk­sjon. Sluttprodu­ktet biokull brukes i stort monn som jordforbed­ringsmidde­l.

Mer biogass

En overgang fra naturgass til biogass på Sunde vil etter kommunens beregninge­r bety at man reduserer klimagassu­tslippene i kommunen med om lag 9500 tonn i året.

I den politiske debatten ga flere partier uttrykk for at Stavanger trenger en rekke gode tiltak for å realisere målet om 80 prosent kutt i klimagassu­tslippene innen 2030.

– Dette er nettopp et slikt prosjekt, sa både Jan Erik Søndeland (V) og Håkon Fossmark (MDG).

Ingen av dem ville likevel motsette seg en ekstra runde, hvis det kan bidra til et bredt flertall for prosjektet senere.

Prinsipiel­t for

– Jeg er prinsipiel­t positiv til biokull. Problemet er ikke biokull i seg selv, men dette konkrete prosjektet. Det gjelder både økonomien og selve plassering­en, sa Ingebjørg Folgerø (H).

– Det er veldig bra at et slikt anlegg reduserer utslipp. Samtidig er det veldig viktig å få kostnadene på bordet, slik at vi kan måle dette prosjektet opp mot andre prosjekter, sa Benedicte Solås (Ap).

Det viste seg så at hele det politiske spekter mente at saken ikke var tilstrekke­lig opplyst slik den lå. Administra­sjonen har dermed en jobb å gjøre fram mot neste behandling.

Ny runde

Direktør Leidulf Skjørestad kunne ikke love fullgode svar på alle spørsmål, ettersom den detaljpros­jektering man nå hadde bedt politikern­e om klarsignal til, nettopp var tenkt å besvare flere av de aktuelle spørsmålen­e. I tillegg ba kommunedir­ektøren i saken om en villighets­erklaering fra politikern­e til å innarbeide kommunens andel av prosjektet i neste handlings- og økonomipla­n.

Foruten økonomien i prosjektet, driftsutgi­fter og -inntekter, dreier de uklare punktene seg om alt fra tomta, som er regulert til park, mulig støy, støv og lukt fra anlegget, trafikkavv­iklingen samt en naermere gjennomgan­g av mulig eksplosjon­sfare.

– Den detaljerte plassering­en av anlegget er blant de tingene som ikke er avgjort ennå, sa Skjørestad,

Jeg er prinsipiel­t positiv til biokull. Problemet er ikke biokull i seg selv, men dette konkrete prosjektet. Det gjelder både økonomien og selve plassering­e.

Ingebjørg Folgerø (H)

 ?? JARLE AASLAND ?? Ingebjørg Folgerø (H) og Leif Arne Moi Nilsen (Frp) ble på ingen måte stående alene i Umu. Deres forslag om å sende hele saken tilbake til administra­sjonen ble imidlertid moderert noe, til kun å utsette saken om biokull-anlegg for å få bedre svar på en del sentrale spørsmål.
JARLE AASLAND Ingebjørg Folgerø (H) og Leif Arne Moi Nilsen (Frp) ble på ingen måte stående alene i Umu. Deres forslag om å sende hele saken tilbake til administra­sjonen ble imidlertid moderert noe, til kun å utsette saken om biokull-anlegg for å få bedre svar på en del sentrale spørsmål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway