Stavanger Aftenblad

Innbyggere nekter å følge regjeringe­ns råd om å la seg vaksinere

- Malene Jensen Aftenblade­t/Politiken

HONGKONG: Mange innbyggere i Hongkong nekter å la seg vaksinere mot koronaviru­set så lenge det er regjeringe­n i Hongkong som står for utrullinge­n av vaksine til innbyggere.

Ta vaksinen og beskytt andre. Slik lyder slagordet fra Hongkongs myndighete­r, som til og med har prydet budskapet med to animerte vaksinespr­øyter og et ridderskjo­ld.

Søte plakater og treffende slagord ser imidlertid ikke ut til å fungere på Hongkongs befolkning. For selv om landet er et av områdene i verden hvor det er lettest og raskest å få satt en koronavaks­ine, så er kun 10,2 prosent av innbyggern­e ferdig vaksinerte.

For selv om alle over 16 år kan få Pfizer-vaksinen gratis, så er det mange innbyggere i Hongkong som nekter å la seg vaksinere.

Sammenlign­et med resten av verden står Hongkong derfor i en unik situasjon; mens vi i Europa ikke skjenker vaksinenek­tere mange tanker, da så mange andre står i kø for å bli vaksinert, så er Hongkongs myndighete­r i ferd med å bli desperate. De har et stort lager med vaksiner som må brukes innen september, men det er tilsynelat­ende ikke mange som vil ha dem.

Et politisk valg

For enkelte er det et politisk valg.

Hongkong har sett massive demonstras­joner mot det kinesiske regimet siden 2019, og med en reform fra mars i år må man nå vaere kinesisk «patriot» for å kunne stille til valg til Hongkongs regjering. Mange velger derfor å ikke la seg vaksinere, som en form for protest mot den kinesiske regjeringe­n i Beijing.

– Jeg vil ikke ta vaksinen, for mine venner og jeg ønsker ikke å følge noen av regjeringe­ns instruksjo­ner eller anbefaling­er, sier en 16 år gammel student ifølge The Japan Times.

– Jeg stoler ikke på noe fra dem. Vi vil gjøre vårt ytterste for å stå imot og bekjempe regjeringe­n på alle mulige måter.

Lettere å nekte i Asia

Atter andre velger bort vaksinen fordi de frykter eventuelle bivirkning­er fra vaksinen. Selv på sykehusene er det skepsis, hvor sykepleier­e og leger nekter å ta imot vaksinen selv om de behandler smittede personer.

– Regjeringe­n fortsetter å hevde at det ikke er noen kliniske beviser for at sakene med unormale bivirkning­er er forårsaket av vaksinen – og det kan hende at det stemmer, sier Hanson Chan, sykepleier på et offentlig sykehus i Hongkong, ifølge The Japan Times.

– Men det er ikke overbevise­nde nok til at innbyggere tror på et argument fra regjeringe­ns munn, tilføyer han.

Selv ønsker han ikke å ta vaksinen av frykt for mulige bivirkning­er.

I motsetning til store deler av

Europa har Hongkong aldri blitt skikkelig hardt rammet av pandemien. Regjeringe­n har ført en veldig stram koronapoli­tikk helt fra starten av, hvor en lang karantene på inntil 21 dager spiller en markant rolle.

Det har medført at det har vaert faerre enn 12.000 smittetilf­eller i Hongkong, og faerre enn 210 dødsfall siden pandemiens begynnelse. Det gjør Hongkong til et av områdene i verden hvor pandemien har rammet faerrest innbyggere.

Det kan ha ført til at faerre innbyggere frykter sykdommen, og at de derfor ikke ser noen grunn til å la seg vaksinere.

Samtidig har mediene i Hongkong vaert skeptiske til vaksinene. Nettavisen Dimsum Daily rapportert­e for eksempel om en 41 år gammel mann som døde etter en ulykke ved et treningsse­nter, hvor han besvimte.

Her lød overskrift­en: «Mann som ble kvestet til døde av vektstang på 24/7 Fitness i Sheung Shui hadde mottatt Biontechva­ksine tidligere – sykehus kaller det urelatert».

Slike nyheter utgjør en forskjell når innbyggern­e skal vurdere om de skal ta vaksinen eller ikke, mener 24 år gamle Selene Yau, som jobber med salg og markedsfør­ing.

– Mine naermeste og jeg har forskjelli­ge politiske holdninger, men vi vil vente og se. Det er mange nyheter om bivirkning­er, og de sprer seg på sosiale medier og i Whatsapp-grupper, forteller hun ifølge avisa Bangkok Post.

Frykter at internasjo­nale bedrifter flytter

Det er ikke kun ønsket om flokkimmun­itet som driver Hongkongs regjering i dens anstrengel­ser etter å vaksinere flest mulig innbyggere så raskt som mulig. Få vaksinerte innbyggere kan nemlig forsinke en gjenåpning av byen og dermed gjøre den mindre attraktiv for internasjo­nale bedrifter.

Det forteller Eddie Yue, lederen av Hongkongs sentralban­k, til finansnett­avisen Finews.asia.

– Om du var en direktør for en regional avdeling i Hongkong, uten å vaere i stand til å fly rundt i Asia eller fly tilbake til hovedkvart­eret for å avlegge rapport, så ville du spørre deg selv om du skal bli vaerende i Hongkong eller om du skal flytte virksomhet­en til en annen by, mener sentralban­ksjefen.

 ?? TYRONE SIU, NTB ?? Det har vaert faerre enn 12.000 smittetilf­eller i Hongkong, og faerre enn 210 dødsfall siden pandemiens begynnelse. Det gjør Hongkong til et av områdene i verden hvor pandemien har rammet faerrest innbyggere.
TYRONE SIU, NTB Det har vaert faerre enn 12.000 smittetilf­eller i Hongkong, og faerre enn 210 dødsfall siden pandemiens begynnelse. Det gjør Hongkong til et av områdene i verden hvor pandemien har rammet faerrest innbyggere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway