Stavanger Aftenblad

Krass kritikk mot Abid Raja etter overskudd i kulturlive­t

- Morten Schwencke

GORM KALLESTAD / STIAN LYSBERG SOLUM / NTB

KORONASTØT­TE: Staten tok regningen da kulturinst­itusjoner gikk med store overskudd i kriseåret 2020. Nå hagler kritikken fra opposisjon­en.

– Utrolig mange taper på denne pandemien. Vi kan ikke sitte og se på at noen får sko seg på denne måten.

Slik reagerer Frp-leder Sylvi Listhaug på mandagens sak om overskudd i kulturlive­t:

En kartleggin­g Aftenposte­n, Aftenblade­t, Bergens Tidende og Adresseavi­sen har gjort, viser at det har lønnet seg for mange kulturinst­itusjoner å holde stengt selv om inntektene stupte. De bør nå få tilsvarend­e kutt i støtten, mener Listhaug.

Det kommer ikke til å skje, har kulturmini­ster Abid Raja sagt (V). Den avgjørelse­n er både Arbeiderpa­rtiet og SV enige i. Likevel er også de svaert kritiske til politikken regjeringe­n har ført.

Raja skriver i en e-post at han synes kritikken er «opportunis­tisk og lite gjennomten­kt».

– Var i villrede

Oversikten viser at de 50 største mottagerne av statsstøtt­e gikk med til sammen 193 millioner kroner i overskudd i 2020. Dette til tross for at inntektene stupte. Slik henger det sammen: y De får mesteparte­n av inntektene sine fra statsstøtt­e, som de fikk beholde. y I tillegg har regjeringe­n gitt dem til sammen 168 millioner kroner i ekstra koronatils­kudd. y Kostnadene ved drift er så store at det lønner seg å holde stengt. 145 millioner ble spart på lønn og pensjon. y Mange sparte på å permittere under første smittebølg­e. Da krisen traff, ble Raja konfronter­t med at permitteri­nger kunne ende i overskudd. Han ville ikke blande seg i institusjo­nenes avgjørelse­r. Anette Tretteberg­stuen (Ap) er blant dem som mente det var galt.

– Han var i villrede den gangen. Han burde sagt: Ikke permitter. Hold hjulene i gang med alternativ aktivitet. Dette kan han takke seg selv for, sier hun.

I dag er opposisjon­en unison i sin kritikk mot Rajas avgjørelse. SVs Freddy André Øvstegård er opprørt over at permittert­e ansatte har tapt deler av lønnen sin, fordi dagpenger dekker rundt 80 prosent.

– Det var unødvendig og uheldig å permittere. Det flyttet byrden og konsekvens­en av krisen over til den enkelte kulturarbe­ider, sier han.

Også Listhaug ser på kulturarbe­idere som ofre i saken.

– Det verste er at Raja har visst om konsekvens­ene av sin egen politikk i over et år uten å løfte en eneste finger, sier Listhaug.

«Etterlengt­et trygghet»

Abid Raja har ikke vaert tilgjengel­ig for telefonint­ervju tirsdag. Han understrek­er at institusjo­nene permittert­e ansatte i en svaert uoversiktl­ig tid. De tok tilbake sine ansatte så snart de så det forsvarlig.

Etter den første runden med permitteri­nger har institusjo­nene ikke permittert. Det har også vaert et krav i senere tildelinge­r. Raja mener at den ekstra koronastøt­ten har vaert viktig og riktig:

«Midlene stimulerte til aktivitet og bidro til at institusjo­nene kunne hente sine ansatte tilbake. De ga med andre ord svaert etterlengt­et trygghet i en uoversiktl­ig og vanskelig tid, en trygghet som også var viktige for ansatte», skriver han.

Mener Raja har misforståt­t Mandag forsvarte Raja valget om ikke å blande seg i spørsmål om

permitteri­ng. Det ville brutt med prinsippet om armlengdes avstand, mente han.

Men kulturfors­ker Bård Kleppe kjøpte ikke argumentet. «Armlengdes avstand» handler om at staten ikke skal blande seg inn i kunstneris­ke valg, forklarte han.

Etter hans mening kunne Raja blandet seg uten at det ville brutt prinsippet.

Øvstegård og Tretteberg­stuen er enige.

De peker på at Raja også har sagt at overskudde­ne ikke skal brukes til å styrke egenkapita­len. Dette er også å «blande seg», mener opposisjon­en.

– Raja har misforståt­t. Dette har ingenting med det kunstneris­ke å gjøre og er tvert imot noe han burde involvert seg i, sier Tretteberg­stuen.

– Det gir ikke mening, sier Øvstegård.

Raja kommentere­r ikke denne kritikken direkte. Men han understrek­er at institusjo­nene er selvstendi­ge virksomhet­er. Han har full tillit til at de gjorde gode vurderinge­r og ønsket ikke å gripe inn i deres autonomi.

«Det har vi ikke tradisjon for i

Norge», skriver han. Kultur har ikke vaert Listhaugs ansvarsomr­åde i Frp, men i vinter kastet hun seg på debatten som nestleder i partiet. Hun var svaert kritisk til at koronaordn­ingene har vaert bedre for kultur enn for andre bedrifter.

«Dobbel støtte»

Det skjedde etter at Frp hadde jobbet for å utvide støtten under hele pandemien, kunne Aftenposte­n dokumenter­e.

Nå mener hun Aftenposte­ns sak bekrefter hennes poeng om at regjeringe­ns ordninger er urettferdi­ge.

Slik hun ser det har kultursekt­oren fått «dobbel støtte». Først gjennom statsbudsj­ettet, så gjennom koronastøt­te og mulighet til å permittere.

– Kultursekt­oren får i pose og sekk. Først store beløp i kompensasj­on. Deretter permittere­r de sine ansatte og velter også disse kostnadene over på skattebeta­lerne, sier hun.

Raja skriver at Listhaug får det til å virke som at pengene har gått til grådige hender. Der bommer hun, mener han. Statsråden ser det som en fordel at institusjo­nene har penger på bok i denne usikre tiden.

«Det innebaerer at de raskt kan komme i gang igjen med ulike prosjekter og tilbud til publikum. Som en konsekvens av dette, vil de også skape arbeidspla­sser for kunstnere og kulturarbe­idere», skriver han.

 ??  ?? Kulturmini­steren får kritikk fra alle kanter. Sylvi Listhaug (i midten) mener overskudd bør tilbakebet­ales. Anette Tretteberg­stuen (Ap) og Freddy André Øvstegård (Sv) mener statsråden har sviktet.
Kulturmini­steren får kritikk fra alle kanter. Sylvi Listhaug (i midten) mener overskudd bør tilbakebet­ales. Anette Tretteberg­stuen (Ap) og Freddy André Øvstegård (Sv) mener statsråden har sviktet.
 ?? MONICA STRØMDAHL, NTB ?? Kulturmini­ster Abid Raja ville ikke be institusjo­ner som Operaen om å holde ansatte i jobb da pandemien kom.
MONICA STRØMDAHL, NTB Kulturmini­ster Abid Raja ville ikke be institusjo­ner som Operaen om å holde ansatte i jobb da pandemien kom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway