Stavanger Aftenblad

Kanslerkan­didaten ler midt under katastrofe­n

- Kjeld Hybel Aftenblade­t/Politiken

BERLIN: Armin Laschet er favoritt til å bli Tysklands neste kansler. Men et pinlig latteranfa­ll utløser en storm av kritikk og sår tvil om hans dømmekraft.

Det er et alvorlig øyeblikk. Den tyske presidente­n, Frank-Walter Steinmeier, har reist til Erfstadt, hvor den verste naturkatas­trofen på flere tiår har skylt vekk utallig hus og biler de siste dagene. Etter å ha snakket med redningsma­nnskap holder Steinmeier en kort tale.

Han snakker om de over 150 tyskerne som har mistet livet til de ubegripeli­ge vannmengde­ne.

— Skjebnene deres river hjertene våre i stykker, sier Steinmeier.

Men et par minutter inn i talen skjer det noe som fullstendi­g avsporer alvoret og fremkaller hån, latterligg­jøring og forferdels­e på sosiale medier, spesielt på Twitter.

I bakgrunnen står Armin Laschet sammen med en liten gruppe mennesker og hører på Steinmeier. Laschet er ministerpr­esident i det hardt rammede NordrheinW­estfalen, og i tillegg konservati­v kanslerkan­didat og favoritt til å avløse Angela Merkel.

Idet Steinmeier nevner hjelpen til de mange tyskerne som har «mistet mye, lidd så store tap», begynner Armin Laschet å le. Det er ikke en liten, diskret latter.

Han hånflirer. I fullt åsyn for de tyske TV-seerne. Reaksjonen er voldsom.

— Sånn som Armin Laschet tuller i bakgrunnen mens forbundspr­esidenten snakker om ofrene, er uanstendig og opprørende, sier sosialdemo­kratenes generalsek­retaer, Lars Klingbeil, til Bild am Sonntag.

Innser tabben

— Man sier at karakteren viser seg i krisetider. Når man ler på den måten uten fornemmels­e for den alvorlige situasjone­n, har man diskvalifi­sert seg selv.

Laschet innser tabben fort. Lørdag kveld forsikrer han på Twitter om at de skjebnene til mange katastrofe­rammede menneskene­s uten tvil også treffer ham i hjertet.

— Så desto mer beklager jeg det inntrykket som har oppstått i en samtalesit­uasjon. Dette var upassende, og jeg er lei for det, skriver Laschet.

Manglende selvkontro­ll

Med latterutbr­uddet sitt har Armin Laschet skaffet seg et «Baerbock-øyeblikk», mener Torsten Kraeul, sjefkommen­tator for avisen Die Welt. Med andre ord det øyeblikket det begynner å gå galt.

— Han har vist, og det merker ganske mange mennesker, at han enda ikke har laert reglene og standarden­e for kansleremb­etet, skriver Krauel.

Latteren hans gir tilskuerne et uvilkårlig inntrykk av at han – i sterk kontrast til kansler Angela Merkels aldri sviktende mine – ikke kan styre følelsene i stressende situasjone­r, mener Krauel. Og det går ikke hvis man vil vaere kansler.

Den dårlig timede latteren er ikke det eneste eksempelet på Armin Laschets manglende selvkontro­ll. Da han avla sitt første besøk i katastrofe­området, konstatert­e han at de voldsomme oversvømme­lsene henger sammen med klimaforan­dringer, og at man derfor må få «fart på klimabesky­ttelse».

Senere på dagen ble han intervjuet av programled­eren Susanne Wieseler på tv-kanalen WDR, som ville høre mer om hvordan den sørvest-tyske naturkatas­trofen har endret Laschets oppfattels­e av hvor alvorlig man må ta global oppvarming.

Armin Laschet svarte ikke på spørsmålet og begynte i stedet å nevne de tingene som han mener de allerede har gjort for å bekjempe klimakrise­n i NordrheinW­estfalen. Da Wieseler spurte om Laschet allikevel ikke ser den aktuelle katastrofe­n som et vendepunkt, ble kanslerkan­didaten sur og anklagde programled­eren for å ville fremprovos­ere en partipolit­isk diskusjon.

Og da Wieseler spurte på nytt om Laschet allikevel ikke vil sette få fart på klimabesky­ttelse, svarte han irritert og i en sterkt nedlatende tone:

— Unnskyld … bare fordi det er en sånn dag så endrer man ikke politikken sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway