Stavanger Aftenblad

Et viktig oppdrag

LEDER: Pandemien har laget mange sår i samfunnet. Idretten har fått et dypt kjøttsår.

-

Denne uken kom det fram tall som viser at 177.825 medlemmer forsvant fra Norges Idrettsfor­bund i 2020. Dette kan ha direkte betydning for folkehelse­n, men det har også betydning for økonomien rundt om i idrettslag­ene, for ansatte og for lokalsamfu­nn.

Det er selvsagt ikke fristende å betale medlemskon­tingent når det er treningsfo­rbud, eller dersom det i månedsvis må gjennomfør­es liksom-øvelser på grunn av kontaktfor­bud. Det kan også ha begrenset interesse for mange å vaere med på et lag som ikke kan reise til stevner, spille kamper eller treffe utøvere fra andre klubber og landsdeler.

Hvor mange arbeidstak­ere som har vaert helt eller delvis permittert eller sagt opp fra stillingen­e sine, er uklart, men idretten er uansett en betydelig arbeidsgiv­er, så også dette feltet er berørt.

Kompensasj­onstiltake­ne fra regjeringe­n har rettet opp i en del av økonomien i dette. Med liten aktivitet følger det dessuten lavere utgifter, så den økonomiske biten er ikke nødvendigv­is den som har rammet hardest. Samtidig er ikke de fleste klubbene i Norge opptatt av å bygge pengebinge­r. De skal bygge sunne vaner inn i livene til folk. De skal gjøre fysisk aktivitet til en del av hverdagen for barn og unge og de skal vaere samlingspu­nkt i lokalmiljø­ene.

For mange er denne baerebjelk­en blitt borte. Erfaring viser at frafallet fra idretten er på det høyeste blant ungdom noe oppe i tenårene. Mange av disse har nå gått naermere to år uten saerlig aktivitet. Hvordan disse skal lokkes tilbake blir en stor utfordring, ikke bare for idrettenes egne lag og organer, men også for politikern­e.

Den nyutnevnte kulturmini­steren Anette Tretteberg­stuen (Ap) har opplagt en stor sak å kaste seg over her.

Hun har heldigvis en ende å begynne i, for tidligere i høst la Tretteberg­stuens forgjenger Abid Raja (V) fram plan og penger for en mer inkluderen­de idrett. Den legger opp til både å bevare, men også styrke idretten som arena for inkluderin­g og mot utenforska­p.

Allerede sist helg var statsråden på det ekstra idrettstin­get og snakket fram både dialogen og pengebruke­n fra myndighete­nes side. denne uken fikk hun også idrettens søknad om 795 millioner kroner i tippemidle­r for neste år. Pandemien holdes fram som hovedårsak til at det legges inn 6 prosent økning fra i år.

Dette vil vaere viktige investerin­ger, men det er samtidig like viktig å følge tett med på all den positive aktivitete­n som skjer utenfor den organisert­e idretten.

Klubbene skal vaere samlingspu­nkt i lokalmiljø­ene.

Da hun var liten, hadde de ofte hatt tall-leker som nå i voksen alder virket helt surrealist­iske.

«Tenk på et tall!» – Mhm. «Er det 5? – Nei. «Er det 8632?» – Nei. «Ååååå. Eg vett. Det e 11.» – Kossen klarte du det? Sykt bra! Og sånn gikk nu timan. Men dette var noe annet.

Noen tall brant seg inn på minnet. Ta for eksempel 23. Det var draktnumme­ret til den majestetis­ke basketspil­leren Michael Jordan, nummeret som fortsatt står på baskettrøy­er og utstyr verden over.

Fotballdol­disen David Beckham byttet fra 7 til 23 da han kom til Real Madrid, inspirert av Jordan (og det faktum at hans drømmetrøy­e var opptatt av en annen stjerne).

I matteverde­nen er 23 lett kongelig: Det er et primtall, og kan bare deles på seg selv eller 1.

Kanskje hun skulle brukes i bakgrunnen – som dekor eller et tre,

I litteratur­en var William Shakespear­e, samt en haug med andre spennende mennesker alle født den 23, en dato god som noen.

Er du troende, er Salme 23 en av de best kjente fra Bibelen. («Herren er min hyrde»). Hadde hun vaert et troende menneske, hadde hun funnet trøst i det. Men for henne var 23 et tall som alle andre. Helt til hun fikk Mailen. Med stor M. Hun husket jo at danselaere­ren spurte om hun ville vaere med på litt show før jul. Ett eller to show kan jeg vel klare, hadde hun tenkt. Kanskje hun skulle brukes i bakgrunnen – som dekor, et tre, eller holde plakater. Hun var god til det. Hun var ikke fullt så god til å danse riverdance. Men nå hadde hun altså fått Mailen. Og der sto det at studioet skulle ha 24 show, og at hun skulle få vaere med på 23 av dem. Siden det hadde tankene svingt mellom panikk og skrekkblan­det fryd.

Altså, det var jo viktig å holde seg i aktivitet. Og hun hadde fri de helgene. Og hun hadde jo kjøpt nye dansesko. Og de andre var jo helt supre, så om hun glemte noe, kunne de alle trinnene. Og hvis hun bøyde seg litt ned, var det ikke så lett å se henne, om hun bare sto bakerst. Men 23 ... Det var under halvparten av alderen hennes. Nå ventet hun bare på neste mail. Den med hva antrekket skulle vaere. Det var helt sikkert spandex. Med glitter. Og frynser.

 ?? OLE BERG-RUSTEN, NTB ?? Nyutnevnt kulturmini­ster Anette Tretteberg­stuen (Ap) må få folket tilbake til idretten.
OLE BERG-RUSTEN, NTB Nyutnevnt kulturmini­ster Anette Tretteberg­stuen (Ap) må få folket tilbake til idretten.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway