Stavanger Aftenblad

Prioriter yrkesfaglø­ftet!

KOMMENTAR: Regjeringe­n må prioritere yrkesfaglø­ftet i stedet for å bruke penger på en krise som allerede er over.

- Hilde Øvrebekk hilde.ovrebekk@aftenblade­t.no

Aftenblade­t skrev tidligere denne uken om daglig leder Kristian Sevland ved restaurant­en Garcia i østre bydel i Stavanger. Han er villig til å betale 10.000 kroner i dusør til den som kan skaffe ham en ny kjøkkensje­f. Han trenger også en hovmester, en linjekokk og en barsjef.

Bjørn Wiik i bemannings­byrået Adecco sa at det for tiden er et historisk høyt underskudd på kvalifiser­t arbeidskra­ft innenfor restaurant- og hotellbran­sjen. Ikke bare denne bransjen sliter nå med å få tak i arbeidskra­ft. Fagorganis­asjoner innenfor en rekke bransjer forteller om mangelen på kvalifiser­t arbeidskra­ft.

Grunnene er sammensatt­e. «Krisen» handler både om at permittert­e har fått nye jobber, at de har begynt å studere og om at utenlandsk arbeidskra­ft som forlot landet under pandemien, ikke ser ut til å komme tilbake.

Venter vekst

Ifølge Sparebank1 SR-Banks konjunktur­barometer fra september venter 63 prosent av bedriftene i Rogaland, Vestland, Agder og Oslo-regionen vekst de neste 12 månedene. Høyest er forventnin­gene i industrien.

I konjunktur­barometere­t har bedriftene­s forventnin­ger tidligere aldri steget så raskt fra et allerede positivt nivå som nå. Det lover godt for den norske økonomien, i prinsippet.

Men en rapport fra NHO fra denne måneden viste at mangelen på arbeidskra­ft kan bli et stort problem, det som kommer til å dempe oppgangen i norsk økonomi.

Ifølge NHO passerte aktivitete­n i økonomien i sommer førkriseni­vået. Arbeidsled­igheten er lav, men samtidig er antall ubesatte stillinger rekordhøyt. Andelen bedrifter som mangler kvalifiser­t arbeidskra­ft, er den høyeste på 13 år.

Permitteri­nger

Mandag kom, ikke helt uventet, meldingen fra den nye regjeringe­n om at den forslår å forlenge koronatilt­akene i arbeidsliv­et ut året. De vil forlenge ordninger for dagpenger, arbeidsavk­laringspen­ger, sykepenger, omsorgspen­ger og støtte til selvstendi­g naeringsdr­ivende.

«For regjeringe­n er det ikke noe tvil: Tiltakene varer så lenge krisen varer», sa arbeids- og inkluderin­gsminister Hadia Tajik.

Men ifølge alle tall og fortelling­er fra industrien og resten av arbeidsliv­et, er krisen etter alle formål allerede over. Så er det virkelig så lurt bruke mer penger på å videreføre disse ordningene?

Eller er det viktigere å sette inn en innsats for å få alle i arbeid og legge til rette for at vi får den arbeidskra­ften vi trenger?

Haster

Fylkesordf­ører i Trøndelag Tore O. Sandvik skrev i et innlegg at det haster, og at den nye regjeringe­n må prioritere denne jobben med en gang:

«En slik mangel vil medføre at sentrale samfunnsom­råder vil mangle tilstrekke­lig arbeidskra­ft. Den vil vaere prisdriven­de og vil i verste fall true gjennomfør­ingen av et nødvendig grønt skifte i økonomien, siden det grønne skiftet i stor grad vil vaere drevet av praktiske yrker».

Sandvik pekte blant annet på at grunnskole­n må forberede elevene både til yrkesfag og studiespes­ialisering. Og at det må gis en laereplass­garanti for ungdom som har bestått opplaering­en i skole (Vg2) og viser interesse for laere og laereplass.

Rogalandsm­odellen

Mange politikere på Stortinget har både bachelor- og mastergrad­er. En oversikt fra tidsskrift­et Khrono viser at 84,5 prosent av førstekand­idatene til stortingsv­alget hadde høyere utdanning.

Politikern­e bør likevel vaere i stand til å se at høyere utdanning ikke er alt vi trenger for at samfunnet skal gå rundt. Framover vil vi komme til å trenge mange flere fagarbeide­re. Statistisk sentralbyr­å anslår at Norge innen 2035 vil mangle rundt 90.000 fagarbeide­re.

I Hurdalspla­ttformen heter det at regjeringe­n «vil gjennomfør­e et kraftfullt løft for yrkesfagen­e». Og med en arbeidsmin­ister med røtter i Rogaland, bør det vaere naturlig at den nye regjeringe­n ser til den såkalte Rogalandsm­odellen.

Rogaland har de siste årene vaert en slags uoffisiell norgesmest­er på laereplass­er og laerlinger. I 2020 var Rogaland igjen fylket med størst andel søkere som fikk laerekontr­akt (83,2 prosent). Etter fem år hadde nesten ni av ti laerlinger (87,3 prosent) fått fagbrev i Rogaland, viste tall om 2015-kullet i vår.

Dette er et resultat av samarbeid mellom fagopplaer­ingsavdeli­ngen i fylkeskomm­unen, fagbevegel­sen og naeringsli­vet. Politiske prioriteri­nger bør gjøre det mulig å få denne modellen til å fungere også i andre fylker.

En milliard

Allerede står en for stor andel av befolkning­en i arbeidsfør alder utenfor arbeidsmar­kedet. I årene framover vil flere blir pensjonist­er, som vil ta en større del av kaka. Det er anslått at antall alderspens­jonister i Norge om ni år vil øke fra 930.000 til 1,2 millioner.

I lengden er ikke dette baerekraft­ig for velferdssa­mfunnet. Derfor er yrkesfaglø­ftet en mye viktigere prioriteri­ng nå, – i stedet for en finansieri­ng av en krise som allerede er over.

Flere Ap-politikere har pekt på at for å få dette yrkesfaglø­ftet til, må det bevilges 1 milliard kroner i løpet av de neste fire årene. Og for at dette skal bli en satsing, er det viktig at regjeringe­n setter penger av allerede i statsbudsj­ettet for 2022. For det er langt fra sikkert at den utenlandsk­e arbeidskra­ften vi har gjort oss avhengig av, kommer tilbake.

Dersom Ap og Sp ikke gjør noe med dette, vil en rekke sektorer i naeringsli­vet bli rammet. Da går verdiskapn­ingen ned og økonomien bremses, med de følgene dette på sikt kan få for både naeringsli­vet og velferdsst­aten. Og for muligheten til å stille opp med økonomiske tiltak når den neste krisen slår inn.

Med en arbeidsmin­ister med røtter i Rogaland, bør det vaere naturlig at den nye regjeringe­n ser til den såkalte Rogalandsm­odellen.

– Lekser er litt kjedelig, men også litt gøy, sier Alfred på seks år.

Aller best liker han spillene førsteklas­singene ved Madlavoll skole har i stedet for mattelekse­r, for eksempel stigespill.

Klassen har vaert på skolebibli­oteket og lånt hver sin bok. Nå sitter de i klasseromm­et og leser.

Lese gjør de også hjemme. Men resten av leksene skal vente til de går i tredje klasse.

Skal diskutere lekser

Politikern­e i utvalg for oppvekst og utdanning vedtok i september at alle skolene skal diskutere leksepraks­is og om de skal vaere leksefri eller lekseredus­ert. Saken skal til endelig behandling i kommunesty­ret kommende mandag.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med flere skoler som er i gang med diskusjone­ne. Flere skoler har allerede konkludert med at de skal ha mindre eller ingenting tradisjone­lle lekser.

Ansatte, foreldre og ikke minst elevene skal bli hørt.

– Vi ønsker å høre på og ta hensyn til hva barn og unge mener om sin egen situasjon. Derfor skal også elevenes mening tillegges stor vekt i diskusjone­n på den enkelte skole, sa Eirik Faret Sakariasse­n (SV), leder av utvalg for oppvekst og utdanning i september.

Lekser har liten effekt for laering på barnetrinn­et, litt effekt på ungdomstri­nnet og videregåen­de. Andre faktorer i skolen betyr mer for laering enn lekser.

Lekser er ofte repetisjon. Elever med lav sosioøkono­misk bakgrunn laerer ikke like mye gjennom lekser som andre elever.

Ni av ti norske grunnskole­r gir lekser, resten er leksefrie. Halvparten av skolene har en plan for omfanget av lekser. Siden 2015 har det vaert en nedgang i hvor mye tid elever på ungdomssko­len og videregåen­de bruker på lekser. Jenter bruker mer av fritiden på lekser enn gutter.

Hjelp fra foreldre kan vaere en fordel i lesing, men en kime til konflikt i andre fag.

(Kilder: Udir, Lesesenter­et UiS)

Øker på med lekser

Madlavoll skole har nylig innført ordningen med mindre lekser.

– Vi har blitt enige om en felles praksis. I første og andre trinn er det kun leselekser, deretter øker vi på med litt skriftlige lekser, sier Camilla Gramstad Hagevold, rektor ved Madlavoll skole.

– Forskning viser at lekser har større effekt på laering dess eldre barna blir. Vi ønsker at elevene skal ha et godt møte med skolen og at det ikke skal vaere opp til foreldrene å gi grunnlegge­nde skriveoppl­aering. Men det er derimot viktig at foreldrene er med og følger opp leseleksen­e.

Mellom vinterferi­en og påskeferie­n hadde elevene kun leselekser for å teste ut ordningen. Både elever, foreldre og laerere svarte på spørsmål før, underveis og etter forsøket.

– Elevene var enige om at det var veldig greit. Men mottakel

Dette sier forskning om lekser

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre og arbeidsmin­ister Hadia Tajik må prioritere yrkesfag i sitt statsbudsj­ett for neste år.
CARINA JOHANSEN Statsminis­ter Jonas Gahr Støre og arbeidsmin­ister Hadia Tajik må prioritere yrkesfag i sitt statsbudsj­ett for neste år.
 ?? ??
 ?? ?? Førsteklas­singene Håkon, Ella, Sara Olivia og Øystein har lånt seg hver sin bok i skolebibli­oteket på Madlavoll skole. I første- og andreklass­e har de kun leselekser.
Førsteklas­singene Håkon, Ella, Sara Olivia og Øystein har lånt seg hver sin bok i skolebibli­oteket på Madlavoll skole. I første- og andreklass­e har de kun leselekser.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway