Stavanger Aftenblad

– Han har en wow-faktor

OSLO: På tredje forsøk løsnet det endelig for Filip August Bendi. Tirsdag gikk han til topps i Årets kokk og blir Norges neste finalist i Bocuse d’Or.

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

Filip August Bendi fra Sandnes vant Årets kokk:

– Da jeg hørte at de ropte meg opp, tenkte jeg bare yes! Jeg var livredd da prisutdeli­ngen startet.

Filip Bendi har tårer i øynene, rundt ham på scenen i Vulkan arena presser den ene gratulante­n etter den andre seg fram for å gi ham en god klem. Det smeller i konfetti og jubelen runger i veggene.

Bendi legger ikke skjul på at seieren var etterlengt­et. I de to forrige konkurrans­ene måtte han se seg slått av Christian André Pettersen, men denne gang klaffet det endelig.

På spørsmål om hvorfor han har prøvd på dette tre ganger på rad, er svaret:

– Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det. Nå skal jeg feire med venner og familie og alle på laget, før vi kommer tilbake hit for å rydde og vaske i morgen, sier Bendi, som er 32 år og kommer fra Sandnes. Han jobber til daglig som kreativ utvikler for Thon Hotels, med base på Hotel Bristol i Oslo.

Med seg på laget hadde han Martine Espeland fra Bryne som assisteren­de kokk. Hun jobber på restaurant­en Michaels i Oslo.

– Unike teknikker

– Helt magisk. For en dag!

Det er den første reaksjonen fra Sven Erik Renaa, president i det norske Bocuse-akademiet. Han er glad på vegne av vinneren Filip August Bendi, men også for sin egen ansatte Runa Kvendseth, som stakk av med bronsemeda­ljen. Han tror Bendi har gode sjanser for å gjøre det bra i Bocuse d’Or.

– Det fine med Filip er at han har noen teknikker ingen andre har sett før. Han har noen småting som er unike, som man ikke ser hos andre, og da får man en wow-faktor, sier Renaa.

De fem finalisten­e måtte tradisjone­n tro lage to retter, en på tallerken og en på fat, på nøyaktig 5 timer og 35 minutter.

Bendis vinnerrett på tallerken var satt sammen av kylling og steinsopp og ulike grønnsaker, med to ulike sauser. Fatretten besto blant annet av piggvar fra Kvinesdal og sjøkreps.

To priser til Runa Kvendseth

Dommerpane­let besto i stor grad av kokker som har konkurrert i Bocuse d’Or tidligere, deriblant Sven Erik Renaa, Christian André

Pettersen, Bent Stiansen Eyvind Hellstrøm.

Håkon Solbakk fra Speilsalen i Trondheim tok sølv. Han hadde med seg Stavangerm­annen Christophe­r Willian Davidsen som trener.

Runa Kvendseth fra Re-Naa tok bronse i årets konkurrans­e, som hun deltok i for første gang.

Konkurrans­en Årets unge kokk ble arrangert samme dag. Her gikk Andrea Svendsen fra Bula Neobistro i Trondheim av med seieren. Melina Wang Brekke fra

og samme restaurant vant prisen for årets unge commis (assisteren­de kokk).

Før vinneren ble avslørt, ble en rekke andre priser delt ut.

Prisen for beste commis gikk til Martine Espeland, på Bendis lag.

Prisen for beste geografisk­e identitet gikk til Filip August Bendi.

Baerekraft­sprisen gikk også til Runa Kvendseth.

 ?? STIAN LYSBERG SOLUM ?? Konfettien fløy da Filip August Bendi ble kåret til årets kokk 2021 i Vulkan arena i Oslo.
STIAN LYSBERG SOLUM Konfettien fløy da Filip August Bendi ble kåret til årets kokk 2021 i Vulkan arena i Oslo.
 ?? STIAN LYSBERG SOLUM ?? Filip August Bendi, til høyre, feirer sammen med commis Martine Espeland fra Bryne og trener Øyvind Bøe Dalelv.
STIAN LYSBERG SOLUM Filip August Bendi, til høyre, feirer sammen med commis Martine Espeland fra Bryne og trener Øyvind Bøe Dalelv.
 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Filip August Bendi vant Årets kokk i Vulkan arena i Oslo tirsdag kveld.
JONAS HAARR FRIESTAD Filip August Bendi vant Årets kokk i Vulkan arena i Oslo tirsdag kveld.
 ?? TOM HAGA ?? Den ene vinnerrett­en besto blant annet av kylling og steinsopp.
TOM HAGA Den ene vinnerrett­en besto blant annet av kylling og steinsopp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway