Stavanger Aftenblad

Isabel Raad: – Da det ble lest opp ganske detaljert, kjente jeg at det svartnet for meg

RANDABERG: Isabel Raad (27) letter på sløret om søksmålet mot Randaberg kommune på Instagram.

- Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

møtte Isabel Raad (27) Randaberg kommune i SørRogalan­d tingrett hvor hun krevde erstatning for manglende oppfølging fra barneverns­tjenesten. Det var satt av to dager til rettssaken, men partene ble enige om å inngå forlik allerede første dag i retten.

I en Instagram-story senere den kvelden, gikk Raad for første gang i detalj om prosessen og opplevelse­n av rettssaken. Ifølge TV 2 snakket hun i en time om sine tanker og følelser rundt dette. TV 2 har også gjengitt deler av storyen.

– Advokatene måtte lese fra journaler om ting vi har blitt utsatt for, som jeg egentlig prøver å fortrenge. Når det ble lest opp ganske detaljert, så kjente jeg at det svartnet for meg, og at nå svimer jeg av. Så det har vaert en jaevlig tøff dag, men nå er det i alle fall over, og det er jeg så evig takknemlig for, forteller hun.

– Var forhold som ikke var ideelle

Raad og søsteren, Shaed Jasmine Raad, som også var med på søksmålet, fikk 350.000 kroner hver.

– Vår vurdering var at det av og til er grunnlag for å sette de rent juridiske vurderinge­ne til side. Det kan det vaere flere grunner til, og her er det gjort etter en samlet vurdering av kommunen, sier Randaberg kommunes advokat Carl Aasland Jerstad.

Han forteller at kommunen ser at det i perioden 1995–2005 var forhold som søstrene opplevde, som ikke var ideelle.

– Nå kan det vaere ulike årsaker til det, men kommunen mener at det ville vaere fornuftig og rimelig å gi søstrene kompensasj­on for dette, sier han.

– Det svartnet for meg

Raad har også lagt ut et bilde sammen med advokat Alexander Nyheim Jenssen på sin Instagram-konto. Der takker hun følgerne sine for all kjaerlighe­ten hun har fått etter rettssaken.

«Den grove uaktsomhet­en de (barneverns­tjenesten, red.anm.) utsatte oss for i vår barndom er noe som ingen uskyldige barn fortjener», skriver Raad, og fortsetter:

«Barneverns­tjenesten sviktet oss når de visste alt i flere, flere år – men likevel aldri grep inn». Raad har tidligere vaert åpen om at barneverns­tjenesten har vaert involvert i hennes liv siden hun ble født. Da hun var 11 år gammel, ble hun flyttet til fosterhjem.

Hevder de var redde for egen sikkerhet

Byas har spurt Randabergs advokat Carl Aasland Jerstad om han kan kommentere påstanden fra Raad om at kommunen visste om forholdene i flere år uten å gripe inn.

– En har ulike vurderinge­r rundt dette, og denne vurderinge­n har Raad. Kommunen erkjenner at det var forhold som langt fra kan kategorise­res som ideelle, men det kan vaere mange og ulike grunner til at dette skjedde, sier han.

Raad hevder i sitt InstagramM­andag innlegg at kommunen har unnskyldt seg at de ikke grep inn med at ansatte i barneverns­tjenesten selv var redde for egen sikkerhet.

– Det er noe jeg kjenner et så enormt stort sinne mot. Her skriver de altså at de setter seg selv først, fremfor barna, i en jobb hvor din oppgave er å beskytte og hjelpe barn ut av vanskelige og forferdeli­ge livssituas­joner, skriver hun.

– Den påstanden vil kommunen vaere uenig i, selv om det var forhold rundt familien som var risikofylt­e, sier Jerstad.

Fikk unnskyldni­ng

TV 2 skriver at influenser­en hevder kommunen erkjente at de ikke har opptrådt som de skulle, og at søstrene fikk en unnskyldni­ng.

– Det tok ganske lang tid, men det er det som betyr mest for meg, forteller hun på storyen sin ifølge TV 2.

Jerstad bekrefter at kommunen beklaget forholdene for søstrene:

– Det er riktig at kommunen beklaget disse forholdene som en mener ikke var ideelle. Det tror jeg at de satte pris på, sier Jerstad.

Det er riktig at kommunen beklaget disse forholdene som en mener ikke var ideelle. Det tror jeg at de satte pris på.

Carl Aasland Jerstad, Randaberg kommunes advokat

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN ?? Influenser Isabel Raad (27) gikk til søksmål mot Randaberg kommune for erstatning for manglende oppfølging fra barneverns­tjenesten. Nå har hun snakket ut om prosessen.
HÅKON MOSVOLD LARSEN Influenser Isabel Raad (27) gikk til søksmål mot Randaberg kommune for erstatning for manglende oppfølging fra barneverns­tjenesten. Nå har hun snakket ut om prosessen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway